Transfer 3: doelman Lars Knipping keert terug naar Racing Mechelen

Na de transfer van Fabio Polizzi en Redouan Benhamou kan Racing een 3e transfer aankondigen met het oog op het seizoen 2024-2025.

Lars Knipping keert terug naar Racing Mechelen. Vertrokken in de zomer van 2016, na 8 jaar strijkt hij in juli weer neer op het vertrouwde nest.

Lars Knipping was de enige speler van de A-kern die ten tijde van de grote financiële crisis in 2015 met Racing Mechelen van 2e naar 3e klasse degradeerde, toen met Marc Ghys als trainer.

Bijna een decennium later zal Lars opnieuw het Racing-tenue aantrekken.

“Ik ben inderdaad met Racing in 3e klasse beland, omdat ik op dat moment per se wilde spelen. Ik had geen zin om van club te veranderen, omdat ik bij Racing goed zat”, zegt Lars.

“Toenmalig en – jammer genoeg wijlen – sportief directeur Erwin Dekempeneer wilde een nieuwe ploeg bouwen. “Het wordt niet makkelijk met beperkte middelen, maar we gaan het proberen”, zei hij. Wel, ik ben daar snel in meegegaan.”

“Er zijn toen spelers gehaald als Denis Dessaer, die jammer genoeg al snel uitviel met een zware blessure.”

“We verzeilden in de onderste regionen van het klassement en hoewel er met Nieuwjaar nog een kwaliteitsinjectie kwam en we een goed team en een goeie coach hadden, zijn we toen opnieuw gedegradeerd, na gedoe op het einde van de competitie met andere ploegen. Eigenlijk had dat nooit mogen gebeuren.”

“Ik heb bij Racing dus de goeie en slechte tijden meegemaakt. Ik ben mee gepromoveerd van 3e naar 2e klasse, maar ben ook gedegradeerd van 2e naar 3e en van 3e klasse naar de nieuwe 3e amateurafdeling.”

“Wat ik me van die tijd ook nog herinner, is dat de supporters altijd achter ons bleven staan, ondanks alles wat er gebeurde in die woelige tijden. In die jaren heb ik een emotionele band met Racing opgebouwd die niet kapot te krijgen is.”

“Ik ben Racing altijd blijven volgen. Ik was er 3 jaar, de enige club waar ik zo lang gebleven ben. Ik ben er voor het eerst écht titularis geworden in een ploeg, het is gewoon een heel mooi verhaal. Een verhaal dat ik nu opnieuw hoop te kunnen schrijven.”

Lees verder onder de foto van Lars.

Van Nederland terug naar België

Na Racing speelde Lars Knipping, opgeleid in de jeugd van RSC Anderlecht, achtereenvolgens bij Patro Eisden, Dender, Berchem, Ronse, Mandel en het Nederlandse HSV Hoek.

Altijd op het niveau van 1e amateur, alleen bij Ronse in 2e amateur. “Met Ronse speelde ik de finale van de eindronde in 2e amateur, die we verloren. En voor de rest inderdaad op het niveau van 1e amateur.”

“In Nederland speel ik sinds 2022 voor Hoek. Dat is in de 3e divisie van de zaterdagamateurs. Er is een competitie voor de zaterdagamateurs en de zondagamateurs. Je kan de 3e divisie vergelijken met het 2e amateur-niveau in België, maar het niveau in Nederland ligt wel hoger.”

“In Nederland wordt trouwens heel anders gevoetbald dan in België. Weinig lange ballen, maar wel veel goals. Dat zie je aan de statistieken: er wordt veel gescoord.”

Oude bekenden

Door zijn lange carrière kent Lars Knipping, intussen 32, veel spelers, ook bij Racing. “Terugkeren naar Racing is voor mij thuiskomen. Dat er jongens rondlopen die ik goed ken, is daarbij mooi meegenomen.”

“Ik ken Wout Kerckhofs en Sabri Hmouda nog van de tijd in 2e klasse. Verder ken ik Jens De Paepe, Jens Heyvaert en Gregory Carrez. Ook coach Kevin Van Haesendonck ken ik van mijn tijd bij Berchem in 1e amateur.”

“Het is de bedoeling om met al die jongens, ook met de andere die er rondlopen uiteraard, met Racing zo snel mogelijk te promoveren naar 1e amateur. Als het dit seizoen niet lukt, dan volgend jaar.”

“Daar wil ik mijn steentje toe bijdragen, want Racing hoort daar thuis en het is nog altijd mijn persoonlijke ambitie om op een zo hoog mogelijk niveau te kunnen voetballen. Ik breng alvast mijn ervaring mee. Mijn andere kwaliteiten? Laten we het simpel houden: ik probeer gewoon zoveel mogelijk ballen tegen te houden.”

Racing beschikt met Senne Goossens al over een goeie doelman. “Dat is juist. Ik heb heel veel goeds over Senne gehoord”, zegt Lars Knipping.

“En het is goed dat Racing over twee goeie doelmannen beschikt, want dat is de club aan haar status en ambities verplicht. Op dit niveau kun je geen enkele keeper op voorhand beloven dat hij eerste keeper is. Je moet de concurrentie aangaan en dan zal de sportieve staf de knoop doorhakken.”

“Ik ben klaar om die concurrentie aan te gaan en dat zal Senne ook zijn. En zo zullen wij elkaar scherp houden en beter maken, daar ben ik zeker van. Ik ben trouwens zeer loyaal tegenover de andere doelmannen van de kern waarin ik speel, ik wil alles zo correct mogelijk laten verlopen.”

“Bedankt voor het gesprek (dat zondag plaatsvond, nvdr) en tot binnenkort. Nu ga ik naar de fitness, zodat ik zeker klaar ben om straks aan mijn nieuwe avontuur bij Racing te beginnen (lacht).”

Van harte welkom opnieuw bij Racing, Lars, en eerst nog veel succes dit seizoen bij Hoek! Tot in de zomer!

Lees ook: 
transfer 1: Fabio Polizzi
transfer 2: Redouan Benhamou