Missie & Visie

Racing Mechelen wil opnieuw naar de status groeien die het als opleidingsclub ooit had. Dit vanuit een visie waarbij niet de club maar wel de speler centraal staat.

De club wil verschillende niveaus aanbieden (gewestelijk, provinciaal en in de toekomst interprovinciaal), zodat elk kind kan spelen en groeien op eigen tempo en eigen niveau.

Eigen ritme en tempo betekent daarom niet altijd in de eigen leeftijdscategorie, ook al zal het misschien altijd fijner zijn om met klasgenootjes, vriendjes, … samen te voetballen.

Ergens in de opleiding komen we op een punt waar niet elke speler op hetzelfde ritme ontwikkelt. Een talentvolle speler leert soms niet meer bij in de eigen leeftijdscategorie, en kan er dan baat bij hebben om een leeftijdscategorie hoger verder te ontwikkelen. Een stap die een voetbalclub moet durven te zetten in het belang van zijn spelers, in samenspraak met de speler of zijn/haar ouders.

We kiezen bovendien voor een opleidingsvisie die gestructureerd te werk gaat en enkele basisprincipes vastlegt. Elke trainer moet zijn eigen accenten kunnen leggen. Trainer zijn is immers geen bandwerk, maar een zeer dynamische bezigheid. Enkele lijnen werden wel uitgetekend. Dit gaat van spelsystemen (enkele ruit bij 5v5, dubbel ruit bij 8v8 en 1-4-3-3 bij 11v11) tot de filosofie rond het zoneverdedigen, enzovoort.

Racing is een familiale club, maar wil ook meer zijn dan enkel dat. We willen dat elk kind zich thuis voelt, maar daarnaast ook alles uit zijn/haar mogelijkheden haalt.

Daarom investeert Racing ook in de opleiding van zijn trainers. Alle trainers krijgen de kans zich bij te scholen en zich te ontwikkelen. Onze ervaren coördinatoren en TVJO staan steeds klaar om hen met raad en daad bij te staan en bij te sturen waar nodig. En ons partnership met RSC Anderlecht stelt ons in staat om onze jeugdtrainers beter op te leiden.

Onze club zet dan ook vol in op de jeugdwerking, dat als fundament voor de toekomst van de club, solide en sterk zal moeten zijn. Stap voor stap, zonder te willen lopen alvorens te kunnen stappen.