fbpx

Oscar Vankesbeeckstadion

Hoe te bereiken?

De eenvoudigste manier om op Racing te geraken is via de autosnelweg E19 Antwerpen – Brussel.

Neem uitrit 9 “Mechelen Noord”, volg richting “Mechelen centrum”.
U ziet het stadion aan de linkerkant.

Parkeergelegenheid is er voldoende: op amper enkele minuten stappen van het stadion zijn veel plaatsen beschikbaar op de parking van grootwarenhuis Aldi, in de Elektriciteitstraat.

Opgelet! Parkeer niet bij Delhaize, want deze parking wordt afgesloten bij sluitingstijd. Deze parkeerplaatsen zijn voorbehouden voor de klanten van deze winkel.

Het Oscar Vankesbeeckstadion

Het Oscar Vankesbeeckstadion is gelegen in het noordelijke stadsdeel Mechelen-Noord. Het stadion ligt aan de Antwerpsesteenweg, net buiten de stadsring. Het stamt uit 1923 en is genoemd naar de ex-voorzitter van de club: Oscar Vankesbeeck. Het complex telt vandaag 6.123 plaatsen, waarvan ongeveer 1.300 zitplaatsen en enkele tientallen business-seats.

Aan de zuidkant bevinden zich de overdekte staanplaatsen: de ene helft voor de bezoekers en de andere helft voor de Mechelse supporters. De oostkant achter het doel, kant Oscar Vankesbeeckstraat, is een constructie met staanplaatsen waaronder garageboxen zijn verwerkt. Aan de westkant zijn er geen voorzieningen voor toeschouwers.

Het stadion telt drie ingangen. De hoofdingang ligt aan de Oscar Vankesbeeckstraat, 70 meter zuidelijker ligt een tweede ingang, dicht tegen de Elektriciteitsstraat. De bezoekers komen binnen via de achterkant, in de Schorsmolenstraat.

Aan de noordkant bevinden zich 2,5 voetbalvelden, die worden gebruikt voor trainingen en voor jeugdwedstrijden. Achter die velden ligt het complex van Racing Tennis, een tennisclub met een eigen bestuur, maar historisch verwant met de voetbalclub Racing Mechelen.

Historiek

Het complex wordt feestelijk geopend met een competitiewedstrijd tegen Cercle Brugge, op 2 september 1923. De Bruggelingen winnen met 3-4.

De eerste tribune (1923-1947) is 80 meter lang en 14 meter hoog, en telt 1.900 zitplaatsen. Er is een buffet aanwezig met een gelagzaal van 10 meter op 20, mét daarbij een woning voor de chalet-uitbater. Er zijn verder een turnzaal van 10 meter op 10 en 8 kleedkamers.

Bij de opening van het stadion in 1923 zijn er niet minder dan 40 journalisten aanwezig. Het prestigieuze project wordt afgerond in november 1923. De drie thuiswedstrijden die intussen plaatsgevonden hebben, zijn gespeeld zonder tribune-dak. Gelukkig had het toen niet geregend.

Voor de rest telt het ovale stadion 21.000 staanplaatsen, langs alle kanten van het veld verdeeld over 16 trappen.

De hoofdtribune, gelegen aan de noordkant, brandt in 1947 volledig af. Hierbij gaat het volledige clubarchief verloren. Met de opbrengst van een benefietwedstrijd wordt niet veel later een nieuwe tribune gebouwd. In dit gebouw zijn onder andere verschillende bars, een restaurant, kleedkamers en een sportzaal ingericht.

Aan de overkant worden in 1948 de staanplaatsen overdekt met een houten dakconstructie, over de lengte van het hele veld. Later wordt dat dak vervangen door een metalen exemplaar, dat evenwel niet meer de gehele lengte van het veld bedraagt.

Het stadion is in de loop van de geschiedenis verschillende keren aangepast. In de periode 1975-1985 worden de stukken grond achter beide doelen verkocht, wat de capaciteit terugbrengt van 21.000 naar 13.700. Op de vroegere voetbalgronden komen appartementen, garages en woningen.

Vandaag mogen er nog iets meer dan 6.000 toeschouwers in het stadion.