Supporter Bart koopt het shirt van Doncos: “Sympathieke gast”

305 euro: zoveel heeft het shirt van Dean Doncos opgeleverd. Bart Stroobants, een Racinger in hart en nieren, bood vrijdagavond net voor de deadline het hoogste bedrag.

Racing veilt dezer dagen 5 shirts van spelers van de 1e ploeg. De opbrengst gaat integraal naar onze jeugdwerking. Na de 240 euro voor het truitje van Kurt Weuts haalde dat van Dean Doncos 305 euro.

“Dat is een hoog bedrag, ja. Mijn zoon is dan ook zot van Dean”, zegt Bart Stroobants, die het truitje van Doncos binnenhaalde met een bod net voor sluitingstijd van de veiling.

“Na de match komt Dean mijn zoon altijd een knuffel geven. En af en toe stuurt mijn zoon via Instagram een berichtje naar Dean om te zeggen dat hij goed gespeeld heeft. Intussen noemen wij Dean hier thuis “Dean Machine”.”

“Desnoods met 7 jassen aan”

Bart is al 38 jaar een vaste klant op OVK. “Ik kom met mijn vader naar de thuismatchen kijken, en sinds enkele jaren gaat ook mijn 13-jarige zoon mee”, zegt hij.

“Mijn vader loopt al 60 jaar rond op de Racing. Racing zit in ons bloed, kun je zeggen. In al die jaren denk ik dat ik 2 seizoenen geen abonnement gekocht heb.”

“Zelfs als ze slecht bezig zijn of als het slecht weer is, ga ik toch kijken. Desnoods trek ik 7 jassen aan.”

“Op die manier heb ik zowel al veel mooie als minder leuke momenten meegemaakt. Eén van de grote dompers was voor mij het Georgische avontuur. Daar zat heel veel potentieel in.”


“Waar zouden we met de Georgiërs geraakt zijn?”

“De Georgiërs waren 2 weken op de Racing en er liepen al een pak échte toppers rond op het veld. Ik herinner me een geweldige match op Tienen.”

“De Georgiërs vertelden geen fabeltjes. We zagen als supporter knap voetbal, ik viel daar bijna van achterover.”

“Maar ze zijn moeten vertrekken en tot op de dag van vandaag weten we nog altijd niet precies waarom en wat er met hen gebeurd is. Mijn droom is toen wel in 1 minuut tijd volledig uit elkaar gespat. Waar zou Racing met hen geraakt zijn…?”

“Een ander dieptepunt was het Mexicaanse avontuur, al had dat toen meer met de sportieve kwaliteit van die spelers te maken. Dat was een heel ander verhaal dan het Georgische.”

“En ook alle degradaties waren uiteraard dieptepunten. Net zoals dat laatste jaar in 2e klasse, toen we met een groep 16-jarigen moesten spelen. Dat was tegelijk pijnlijk en knap. Maar het betekende wel het begin van de aftakelperiode die enkele jaren geduurd heeft.”

Het is niet al kommer en kwel uiteraard op Racing, zegt Bart. “Ik heb ook al heel veel mooie dingen beleefd: de 1-4 op Beerschot, de 0-1 en 2-2 op KV Mechelen, de laatste periode ook in 1e klasse eind jaren 80.”

“Mijn grote held was toen Mario Krohm: die man had uitstraling. Als kind keek ik daar echt naar op. Het was de periode met Patrick Van Kets, die ik persoonlijk ken van in mijn tijd in Rumst.”

“En ook van de tijd net ervoor, in 2e klasse, weet ik nog veel. Toen hadden we een ploeg met Dirk Pauwels, Ronny Claes, Rudy Van Hoof, Danny Lemmens, Danny Caes, Hans Draelants…”

Kopen om te zitten en toch staan

Bart heeft met zijn vader en zoon een abonnement voor de zittribune. “Maar daar zitten we eigenlijk zo goed als nooit. Wij staan altijd. Meestal aan de lange kant en als de zon schijnt, staan we al eens achter het doel.”

“Volgend seizoen uiteraard ook weer. Ik ben blij dat we promoveren. Het loopt weer goed. Vroeger ving je veel geruchten op over zaken die niet goed liepen of verkeerd zaten. Nu hoor je weinig of niks. Als je iets hoort, is het positief.”

“Als ik de transfers bekijk voor volgend seizoen, dan zijn dat straffe stoten. We zullen een goeie ploeg hebben. Dat boezemt me veel vertrouwen in, net als de samenstelling van het bestuur. Ze hebben daar zeer goed over nagedacht: er staat echt weer iets nu.”

“Dean past echt bij Racing”

Tot slot: terug naar de kern van de zaak: het truitje van Dean Doncos. Bart: “Het is dus voor mijn zoon. Ik denk niet dat hij het zal dragen, hij zal er wel een mooi plaatsje voor zoeken.”

“Hij vroeg me of ik echt van plan was om er zoveel geld voor te geven. Maar ik was beginnen te bieden en op een gegeven moment heeft mijn vader dat gezien en heeft hij me gezegd dat hij zou bijleggen. Dat is spontaan gebeurd.”

“Mijn zoon heeft meteen een berichtje naar Dean gestuurd. Wij vinden Dean allemaal een sympathieke gast trouwens. Dean is iemand die echt bij Racing past, want wij zijn toch een speciale club. Hopelijk groeit Dean met de ploeg de komende jaren mee door naar een nog hoger niveau.”

Bart, proficiat en vooral bedankt voor die prachtige bod!

Dean zal het shirt handtekenen en persoonlijk overhandigen, zodra het kan.

Supporters, eerstdaags beginnen we aan onze 3e veiling: het shirt van Gregory Carrez!