Steve “den Bougie” Van Buggenhout (48) is overleden

Op deze zaterdag 28 mei 2022 hebben we jammerlijk nieuws te melden. Steve Van Buggenhout, bij velen bekend als “den Bougie”, is gestorven.

Den Bougie was al enkele jaren ziek. Maar met zijn enorme vechtlust legde hij zich niet neer bij de situatie en probeerde hij als geboren optimist van elke dag die hij kreeg het beste te maken.

Samen met zijn gezin – zijn vrouw en drie kinderen – streed den Bougie tot zijn laatste moment. Het was een zware periode met pieken en dalen, voor hem en zijn naasten. Fysiek en emotioneel.

Toch bleef Steve vechten. Elke seconde. En hij bleef naar Racing komen. Want Racing nam een heel belangrijke plaats in zijn leven in. Den Bougie was als Racinger geboren, in de schaduw van het Oscar Vankesbeeckstadion. OVK was zijn tweede thuis.

“Het is zwaar, maar dat is het voor iedereen in mijn nabije omgeving. Ik kan een kleine wandeling doen en enkele kleine huishoudelijke taakjes, maar niet veel meer. Ik ben nog 1/4e van den Bougie die ik vroeger was”, zei Steve vorig jaar in de zomer.

“Werken kan ik niet meer, maar ik kruip niet in een hoekje. Met de competitie die voor Racing begint, heb ik iets extra’s om naar uit te kijken. Thuismatchen kom ik sowieso bekijken. Uitmatchen zijn lastiger, omdat ik dan 3 of 4 uur weg ben. Dat is te zwaar.”

Het laatste jaar was het zwaarste. We zagen den Bougie steeds minder op OVK. Op een bepaald moment was hij ook niet meer in staat om de thuiswedstrijden bij te wonen.

Mars voor den Bougie  

In alle rust en met een grote sereniteit nam Steve de voorbije weken afscheid van iedereen die hem dierbaar was.

“Iedereen” staat voor veel volk, heel veel volk. Alleen al op Racing Mechelen had den Bougie ontelbaar veel vrienden.

Voor de kampioenenmatch tegen Betekom boksten diezelfde vrienden een schitterend eerbetoon in elkaar door met een mars van de Grote Markt naar het Oscar Vankesbeeckstadion te stappen.

Bijna 500 deelnemers scandeerden de naam van Steve, die in een rolstoel naar de Grote Markt was gekomen om al zijn vrienden en vriendinnen te groeten.

Een paar uur later werd Racing kampioen. Dat was een van de wensen die den Bougie had toen hij in september 2021 de aftrap gaf van de openingsmatch van het seizoen: dat Racing zou promoveren naar 2e amateur.

“We zitten in een zware reeks, maar ik hoop minstens op een ticket voor de eindronde en misschien zelfs de titel. Want: waar een wil is, is een weg”, zei Steve voor het seizoen begon.

Fan voor het leven en nog veel langer

Steve miste jarenlang nauwelijks een wedstrijd van Racing Mechelen. In weer en wind, tijdens de hoogdagen en topmomenten, maar nog meer tijdens de moeilijke periodes waarin onze club zich bevond, was den Bougie paraat.

Met de borst vooruit, fier op zijn club.

Den Bougie was niet alleen een fervent Racing-supporter, jaar en dag zette hij zich als vrijwilliger in voor de club.

Zo was Steve de kok van het Racing-restaurant. 3 tot 4 dagen per week was hij in de weer met de samenstelling van het menu, de boodschappen doen, de tafels dekken, het koken en als het moest ook het opdienen. Allemaal gratis en voor niets, uit clubliefde.

Toen den Bougie niet meer uit de voeten kon, hield hij als ondervoorzitter van de Racing Business Club nog altijd een oogje in het zeil. Zijn vrienden helpend met advies en nadenkend hoe de RBC zijn niveau nog kon verhogen.

Want zo was den Bougie: een schitterende kerel, altijd klaar voor een babbeltje, altijd klaar voor zijn club en zijn vrienden en vriendinnen. Maar in de eerste plaats een echte familieman. Een trotse zoon, een fiere echtgenoot, een prachtige vader voor zijn kinderen.

Bougie, het ga je goed. Rust zacht.

We zullen je nooit vergeten.

Racing Mechelen wenst de familie, de vrienden, de vriendinnen en iedereen die den Bougie gekend heeft enorm veel sterkte.

Lees ook:
het interview met den Bougie in september 2021

Den Bougie met zijn gezin tijdens een steunactie op 24 juli 2020: