“Nieuwe jeugdvelden zijn noodzakelijk, want we moesten ons al enkele jaren behelpen”
Met de heraanleg van de jeugdvelden zet Racing een nieuwe grote stap vooruit. De ontwikkeling van de verouderde accomodatie zal mee de motor vormen van een sterkere club.
Ben Van Reydt is de algemeen verantwoordelijke van de jeugdopleiding op Racing. Hij verwelkomt de nieuwe infrastructuur met open armen.
“Eigenlijk is het al behelpen sinds de club een aantal jaar geleden noodgedwongen een deel van het derde jeugdveld moest verkopen. Trainingen van het eerste elftal en alle activiteiten van de jeugd en de G-ploegen moesten daardoor de voorbije seizoenen op de 2 overgebleven grasvelden plaatsvinden”, zegt Ben.
“Daar is dan recentelijk nog een vrouwenploeg bijgekomen en speelden enkele ploegen uit het recreatiecircuit de voorbije 2 jaar hun thuiswedstrijden op OVK. Dat bracht een zeer zware belasting van de velden met zich mee. Daardoor lagen de velden er vroeg op het seizoen altijd al slecht bij, alle financiële inspanningen van de club ten spijt. Het was dus duidelijk dat er iets moest gebeuren.”
Er komt onder meer een kunstgrasveld. Wat is het voordeel daarvan?
“Een goed kunstgrasveld kan tot 3 keer de belasting van een natuurgrasveld aan. Je moet dus geen “rustmomenten” inplannen om het veld te laten recupereren, het moet niet geweld worden, het moet niet geprikt worden, het moet niet bemest worden en het is dus minder onderhoudsintensief, in de zomer én doorheen het seizoen.”
“Maar ook in de wintermaanden of in een regenachtige periode is een kunstgrasveld een must-have geworden. Het stelt ons in staat om ook in die periodes gedeeltelijk te blijven verder trainen. Je kan met meer ploegen op zo’n kunstgras, enzooort, … Het geeft heel wat voordelen.”
Zal elke ploeg er op trainen en spelen volgend seizoen?
“We hebben alles zodanig gepland dat elk team minstens 50% van zijn trainingen op het kunstgrasveld zal afwerken. Dat gaat dan van U6 tot U17, maar even goed het eerste elftal, de beloften en de damesploeg en zowel de provinciale teams als de gewestelijke teams, want we willen ieder spelertje dezelfde voorwaarden bieden als hij of zij op Racing komt voetballen, ongeacht zijn of haar kwaliteiten.”
“Voor de thuiswedstrijden van onze jeugdploegen in het weekend is het nog wat puzzelen, maar ook daar proberen we om zoveel mogelijk jeugdploegen te laten genieten van het kunstgrasveld.”
Kunstgras heeft een onmiddellijk nut, maar is ook belangrijk met het oog op onze uitbouw en het interprovinciale label dat we in 2021 willen behalen?
“Het was noodzakelijk, want we willen onze jeugdopleiding inderdaad nog verder opkrikken. Als we in de toekomst opnieuw interprovinciaal voetbal kunnen aanbieden, dan gaat dat gepaard met minstens 4 extra teams die we verplicht in competitie moeten brengen. Dat was een belasting die we op onze 2 natuurgrasvelden niet meer zouden aankunnen.”
“Dus dit was echt noodzakelijk en komt niets te vroeg. We staan voor een nieuwe audit komend seizoen, om ons kwaliteitslabel van de jeugd hopelijk te bevestigen of te verbeteren.”
Het kunstgrasveld is een investering van de stad Mechelen, waarmee de club goeie banden onderhoudt, ook omdat Racing zijn sociale rol zeer ernstig neemt.
“Racing wil zijn sociale engagement niet uit de weg gaan. De filosofie blijft dat wij zoveel mogelijk kinderen hun sport willen laten beleven, op een kwalitatieve manier, en dus niet enkel zij die het “talent” hebben. Om zowel de kwalitatieve als kwantitatieve groei aan te kunnen was dit een stap die we moesten zetten.”
“Ik ben iedereen die aan het dossier gewerkt heeft de voorbije maanden, en vooral natuurlijk de stad Mechelen, enorm dankbaar om dit mogelijk te maken voor onze Mechelse kinderen. De stad heeft al veel geïnvesteerd in sportinfrastructuur, bij verschillende clubs, en dat kunnen we alleen maar toejuichen. Het is nu aan ons om te bewijzen dat we deze inspanningen waard zijn en de volgende stappen in de ontwikkeling van Racing als opleidingsclub uit te rollen.”