Marc Ghys over de eerste weken: “De spelers pikken snel op wat de nieuwe coach vraagt”

De voorbereiding op het nieuwe seizoen is week 3 ingegaan. Marc Ghys blikt met tevredenheid terug op de al geleverde arbeid.

Na de zware trainingen en de eerste oefenwedstrijden kondigt zich zaterdagavond de eerste échte match met inzet aan: de bekerconfrontatie met Betekom.

Sportief manager Marc Ghys kijkt met vertrouwen uit naar wat komt.

“Ik denk dat we over onze eerste weken zeer tevreden mogen zijn. De spelers pikken snel op wat onze nieuwe coach Greg Vanderidt allemaal van hen vraagt. Dat zie je zowel op training als in de wedstrijden”, zegt Marc.

“En wat al ingeburgerd was, zoals het spelen door de centrale as, is gebleven. De coach voegt daar nog eens zijn eigen accenten aan toe.”

“Greg is zelf heel tevreden over hoe alles verloopt. Hij past het principe van periodisering toe, waarbij de afwisseling tussen inspanning en rust centraal staat. Beginnen met een lange sprint, gevolgd door kortere sprints, werken in reeksen, enzovoort.”

“De trainingen duren 1u45 tot soms 2 uur. Met de nodige rust ingebouwd, om niemand te overbelasten. Met als doel de oefeningen met hoge intensiteit te kunnen uitvoeren.”

Met een coach die van het profvoetbal komt, is het voor hemzelf misschien wat aanpassen?

“Greg beseft zelf als eerste dat hij van het profvoetbal bij Beerschot in 1A een stap terugzet naar 2e amateur bij Racing. Hij weet wat er in onze reeks leeft en heeft geen onrealistische eisen.”

“Greg is geen roeper, hij forceert niets. Hij zoekt op een rustige manier oplossingen. Hij is wel veeleisend voor zijn spelers en vraagt een stapje extra op het veld. Maar dat is heel normaal.”

“Hij is zeer tevreden over hoe alles functioneert op Racing. Op en naast het veld, met het spelershome bijvoorbeeld ook waar je tactisch uitleg kan geven. En bijvoorbeeld ook over de accomodatie in Muizen, waar we wekelijks een training inlassen.”

Hoe schat je de resultaten van de 3 oefenwedstrijden in?

“Het resultaat van die matchen heeft op zich geen groot belang. Op Groen Rood Katelijne wonnen we makkelijk, maar je moet ook weten dat Groen Rood 6 spelers miste. Wat wel belangrijk was: we scoorden daar vlot.”

“Op Grimbergen deden we het ook vrij goed. We hebben daar de kansen gekregen om met 3-5 of 3-6 te winnen. En tegen Ganshoren afgelopen zaterdag was het eigenlijk niet anders: we incasseerden een redelijk domme 0-1, maar we hadden kunnen gelijkspelen en evengoed kunnen winnen als we wat trefzekerder waren. Het komt er nu alleen nog op aan om die bal binnen te tikken.”

Enkele spelers sukkelen met kleine kwaaltjes, hoe staat het daarmee?

“Dean Doncos heeft wat last van zijn bil. Jammer, want hij heeft zich nog nooit zo goed voorbereid op een nieuw seizoen als deze zomer.”

“Ook Wout Kerckhofs sukkelde wat met zijn bil, maar kan de training normaal gezien woensdagavond weer hervatten.”

“Arno Robert moet het wat rustig aan doen en Jerko Guldix kreeg door een verkeerde beweging last van zijn enkel. Dat zijn zaken die kunnen gebeuren. Het is niks om ons zorgen over te maken.”

“Het gaat vaak om spieren die wat opstijven, niet om zware letsels. Het gaat nu ook een stapje sneller, want we gaan een reeks hoger spelen. Laten we zeggen dat dat er allemaal een beetje bijhoort op dit moment. Daarom hebben we de oefenmatch op Hoogstraten van gisterenavond afgelast.”

Sommige fans hopen nog op versterking, maar is dat vanuit financieel oogpunt realistisch?

“Gekke dingen doen we niet meer op Racing, dat moet heel duidelijk zijn. Het bestuur trok lessen uit wat er in het verleden gebeurd is en volgt nauwgezet het budget.”

“Maar dat wil niet zeggen dat er geen speler meer kan bijkomen. We hebben enkele testers op bezoek, waarbij Yasin Mrani. Yasin speelde vorig seizoen in 1e amateur bij Rupel Boom.”

“Mrani is een polyvalente speler. Zijn beste positie is linksbuiten, maar hij kan ook centraal voorin spelen en als wingback. Fysiek is hij in orde en technisch is hij vrij goed.”

“Tegen Ganshoren speelde hij naast Dries Ventôse. Hij is iemand die gevaar kan creëren in de 16. Een jonge speler ook, een U21-speler. Van die U21-spelers moeten er elke match 2 op het wedstrijdblad staan. Hij doet het goed, we zullen zien of er nog iets uit de bus komt.”

Bedankt voor de info, Marc!

Lees ook:
koop online jouw nieuwe abonnement
woensdagavond, donderdagavond én zaterdag ook abo-verkoop op Racing zelf