fbpx

Het Rik De Saedeleer-plein is ingehuldigd aan het Keerdok in Mechelen

Vanochtend is aan de Mechelse Keerdok-site, op een steenworp van het Oscar Vankesbeeckstadion, het Rik De Saedeleer-plein officieel ingehuldigd.

Het Rik De Saedeleer-plein ligt aan de voet van de nieuwe parkeertoren, vlak bij het vroegere zwembad, waar nu hotel Van der Valk gevestigd is.

De dochters van De Saedeleer, An en Mia, maakten – samen met enkele voormalige spelers van Racing Mechelen en ex-collega’s van Rik Carl Huybrechts en Mark Uytterhoeven – hun opwachting bij de inhuldiging.

“We zijn er echt trots op dat onze vader deze eer krijgt. Onze papa was een fiere Mechelaar en ook al woonde hij hier niet meer, hij is altijd Mechelaar gebleven”, zeiden de dochters.

Rik De Saedeleer was niet alleen een echte Mechelaar, hij was ook een volbloed Racinger. Hij speelde jaren in de eerste ploeg van groen-wit, ook tijdens de glorieperiode van de club in de jaren 50.

Na zijn loopbaan als voetballer maakte Rik de overstap naar de media. Bij de BRT zou hij uitgroeien tot de legendarische voetbalcommentator die iedereen kent, tot zelfs ver buiten de landsgrenzen.

Voor het Mechelse stadsbestuur was de keuze om een plein naar Rik De Saedeleer te noemen snel gemaakt.

“We kiezen tegenwoordig dikwijls voor vrouwen bij nieuwe straatnamen, maar hier maken we graag een uitzondering”, zei Mechels schepen van Gebouwen, eigendommen en monumenten Koen Anciaux.

“Rik De Saedeleer was een Mechels icoon. We zijn er trots op, want hij heeft veel voor Mechelen betekend.”

Een legendarische Racinger met gevoel voor humor

François De Keersmaecker was als voorzitter van Racing uitgenodigd om de ceremonie mee te maken. Ook hij gaf een korte speech.

“Rik speelde 122 wedstrijden voor Racing Mechelen in eerste klasse en maakte 55 goals. In 1952 werd hij met de ploeg vicekampioen van België. In tweede klasse speelde Rik 288 matchen en maakte 155 doelpunten. Rik is dus echt een clubicoon”, vertelde François.

“Daarna was Rik 40 jaar voetbaljournalist. Hij had een zeer herkenbare stem en was een unieke commentator. Omdat hij zelf voetballer was geweest, kon hij alles zeer technisch beschrijven.”

“Rik doorspekte zijn commentaar ook met humor en legendarische uitspraken zoals “Gooooaaaal, goal, goal, goal” tijdens het WK 1982, toen Erwin Vandenbergh scoorde tegen Argentinië, en “Daar is ‘m’, daar is ‘m”, toen België zich in Rotterdam plaatste voor het WK van 1986 in Mexico.”

François genoot met volle teugen van de inhuldiging. “Het was prachtig. Ik heb vandaag de dochters van Rik ontmoet, dat was zeer lang geleden.”

“Niet vergeten dat Rik ook een zeer fijne man was. Hij kwam wel eens bij ons thuis, als vriend van mijn schoonvader. Samen speelden ze wel eens een spelletje schaak, of kaartten ze.”

“Het is enorm fijn dat de stad erkenning geeft aan zo’n man door een plein naar hem te noemen. Een topidee. Ik kan daar alleen maar dankbaar voor zijn.”

Foto’s van de inhuldiging, met (onder meer) burgemeester Alexander Vandersmissen, schepen Koen Anciaux, François De Keersmaecker, de twee dochters van Rik, Carl Huybrechts en Mark Uytterhoeven: