fbpx

Greenkeeper Dave bereidt het veld voor de titelmatch voor: “Maaien, sproeien en wellen”

Elk detail telt in de strijd om de titel. Niet het minst het veld, waar het op moet gebeuren. Op Racing beleeft greenkeeper Dave Gahete – nog meer dan gewoonlijk – drukke dagen.

Als Racing zondagnamiddag in de titelmatch tegen Betekom zijn verzorgde voetbal met de nodige snelheid op de mat wil brengen, dan heeft het een goed veld nodig. De spelers hameren erop, de trainers idem.

De job van greenkeeper is de laatste jaren alleen maar belangrijker geworden. Op Racing rust die taak op de schouders van David “Dave” Gahete. Deze week zet Dave een tandje bij om het hoofdveld van Racing in onberispelijke staat af te leveren voor het duel met Betekom, waarin Racing de promotie naar 2e amateur kan verzekeren.

Donderdagochtend was Dave druk aan het werk in het Oscar Vankesbeeckstadion, maar maakte hij graag even tijd voor een babbeltje. Want wie is Dave Gahete eigenlijk?

“Ik heb als kind in de microben van Racing gespeeld, tot de tweedejaarsminiemen. Door de scheiding van mijn ouders ben ik daarna bij Wavria terechtgekomen. Maar ik ben altijd een Racing-fan gebleven en toen Racing in tweede klasse speelde, intussen een jaar of 7 geleden, ben ik teruggekeerd als jeugdtrainer van de U12.”

Intussen ben je al enkele jaren onze greenkeeper. Hoe is dat gelopen?

“Ik ben het seizoen voor de coronapandemie uitbrak inderdaad aan de slag gegaan als greenkeeper. Er waren een paar vrijwilligers die het veld toen onder handen namen, onder wie Edmond. Ik ben Edmond komen helpen en intussen doe ik het eigenlijk een beetje op mijn eentje, al krijg ik af en toe wel wat hulp.”

“Ik ben hier zonder kennis aan begonnen. Ik wilde het niet rap-rap-rap doen en heb me er zelf in bekwaamd. Ik heb veel op internet gezocht, maar het is vooral door de ervaring dat je leert en door bij andere clubs te gaan kijken.”

“Ik vind dat ik het redelijk goed doe. Misschien is het door de omstandigheden niet top, maar ik ben toch tevreden over mijn werk. Ik wil in de toekomst een cursus volgen om me verder te bekwamen en het nog beter te doen.”

Het is een moeilijke en intensieve job. Wat doe je allemaal?

“Er zijn zeer drukke en iets minder drukke periodes. We beschikken hier op Racing over 3 velden: het hoofdveld, het B-veld en het kunstgrasveld, dat geborsteld moet worden.”

“Na het seizoen worden de velden opnieuw ingezaaid. Na 2 weken begint het zware werk, wordt er mest opgegooid en moet je minstens 4 of 5 keer per week maaien. Het gras van het hoofdveld maaien duurt zo’n 1,5 uur. Met de vorige machine was dat bijna 3 uur, het dubbele dus. Tijdens het maaien luister ik in mijn koptelefoon naar house- en techno-muziek.”

“Vanaf september begint dat wat te minderen, maar dan wordt er opnieuw bemest en ben je weer vertrokken. In oktober en november begint het dan echt wat minder tijdrovend te worden.”

“Maar werk is er altijd met hopen. Zeker zodra het wat vaker begint te regenen, is het heel belangrijk om alle putjes, die door slidings en tackles ontstaan, zo snel mogelijk dicht te maken. Dat is de meest tijdrovende klus. Je bent daar bijna een hele dag mee bezig om na een match al die putjes te vullen.”

“Verder trek ik alle lijnen op de velden. Op het hoofdveld trek ik de lijnen met een koord en moet ik alles aanspannen. Daar alleen al ben ik een dikke 3 uur mee bezig. Dat doe ik elke thuismatch van de eerste ploeg.”

Lees verder onder de foto van Dave op zijn grasmaaier:

Ben je tevreden over je werk?

“Ik vind dat het beter kan. Als ik wat meer hulp zou hebben, vooral om de putjes te vullen, zou het veld er beter bijliggen.”

“Je moet er rekening mee houden dat het veld elke week gebruikt wordt. Ook de beloften spelen erop, en dan lijkt het achteraf dikwijls op een slagveld met diepe gleuven.”

“Je kunt ons materiaal, de nieuwe grasmachine en de nieuwe verfspuiter, natuurlijk niet vergelijken met clubs in het profvoetbal, maar met de middelen die ik heb, lever ik zeker ook al een deftig resultaat af. Ik ben tevreden met deze machines, ze kosten allemaal veel geld.”

Krijg je complimentjes voor je werk?

“In het begin van het seizoen liggen hier mooie biljarttafels en dan komt iedereen me wel eens bedanken. Dat is heel leuk, dat doet echt deugd.”

“Maar zodra het weer slechter wordt en er meer putjes zijn, wordt het natuurlijk allemaal wat lastiger. Het zou goed zijn dat er richting volgend seizoen wat mensen bijkomen om te helpen. Dat gaan we intern bespreken.”

Wat heb je deze week al gedaan om de titelmatch tegen Betekom voor te bereiden?

“Omdat het heel droog is, zijn we opnieuw beginnen te sproeien en te wellen. Wellen is met een auto en een grote rol erachter over een vochtig veld rijden en het vlak maken.”

“Dinsdag heb ik het gras gemaaid, de dagen erna twee keer geweld en daarna gesproeid. Vrijdag wel ik nog eens en in het weekend ga ik opnieuw maaien en nog eens wellen. Zondag sproei ik tot de match begint.”

Lees verder onder de foto van de 4 sproeiers op het veld:

En dat allemaal in combinatie met je “echte” werk en een gezinsleven?

“Ik werk professioneel in een 3-ploegenstelsel. Als ik de late heb, kom ik in de voormiddag naar de Racing. Als ik de nacht en de vroege heb, is dat in de namiddag.”

“Daarnaast ben ik jeugdtrainer van de U10 IP, met nu 2 trainingen per week, maar vanaf volgend seizoen zijn het er 3 per week.”

“Als je alles samentelt ben je gemiddeld snel 20 uur per week op Racing bezig. Tel daar mijn werk bij én een gezin met 3 dochters: werk genoeg (lacht).”

Dave, bedankt voor de babbel en alle energie die je in de velden steekt! 

Nog enkele foto’s van Dave en de velden op Racing: