fbpx

“Dit is eerste ontwerp van nieuw OVK, nu verder nadenken, ook met de fans”

Tijdens een infosessie voor de supporters heeft bestuurder Michel Vanstallen tekst en uitleg gegeven bij de eerste ontwerpen voor het nieuwe Racing-stadion.

“Vandaag is de dag dat we na tal van gesprekken met allerlei stakeholders naar buiten kunnen komen met de eerste schetsen van ons nieuwe stadion”, zei Michel voor een volle beheerraadszaal.

“Onder het motto “Samen sporten (en liefst samen winnen), samen ontspannen & genieten en samen groeien naar de toekomst” willen we naar een nieuw complex dat niet alleen geld kost, maar ook rendabel is.”

“Een nieuw voetbalstadion kan niet leven van 17 voetbalmatchen per seizoen. Het moet meer zijn dan enkel voetbal. Daarom zijn, zoals eerder aangekondigd, verschillende functies in het hoofdgebouw gecombineerd.”

In de infosessie werden de eerste, voorlopige, ontwerpen en plannen getoond. De supporters kregen 3 renders te zien: alledrie van het hoofdgebouw, met daarin de ingewerkte hoofdtribune.

Opvallend is de ingang tot het stadion vanuit de Oscar Vankesbeekstraat. Het groen valt op: een groene wand van planten gecombineerd met het groen van Racing Mechelen.

“We bestuderen of we het Racing-logo, dat in nu in de gevel van de hoofdtribune staat, kunnen hergebruiken in die groene wand. Dat is niet evident, daar breken de architecten hun hoofd over. Maar daar denken we dus over na, en supporters mogen daar gerust mee over nadenken.”

“Er is een toegang voor voetgangers, fietsen en auto’s. We willen een autoluwe OVK-site creëren, daarom komt er een weg naar de ondergrondse parking onder het hoofdveld.”

“Op verdieping -1 is ruimte voor voetbal: kleedkamers voor de eerste ploeg, de bezoekers, scheidsrechters, kinesisten, douches, wc’s, spelershome, technische ruimte… De spelers van de eerste ploeg zullen dus via een tunnel vanuit -1 het veld opkomen.”

“Op het gelijkvloers is er plaats voor recreatie, fitness, wellness, de mogelijkheid om een restaurant uit te baten…”

“Op de eerste verdieping is het opnieuw al voetbal dat de klok slaat: een groot supporterscafé (550 vierkante meter), een fanshop, sanitaire ruimtes, het Racing-restaurant, de beheerraadszaal die we volledig intact willen overzetten, kantoren, enzovoort.”

“De 2e en 3e verdieping zijn bestemd voor recreatie. We willen ons stadion openstellen voor andere sporten en Mechelse sportclubs, denk bijvoorbeeld aan tafeltennis, karate of een boksclub. Op de 4e verdieping en erboven is dan plaats voor een hotel.”

Zittribune verwerkt in het grote gebouw

“We werken bewust niet met loges of business-seats, want dat is niet Racing”, ging Michel verder.

“Racing is samen zijn, door en onder elkaar. De tribunes komen nog dichter bij het hoofdveld, met een zittribune voor een kleine 1.000 supporters over de lengte van het veld en kleinere staantribunes achter beide doelen, waarvan een voor de bezoekende fans aan de kant van het huidige scorebord.”

“De hele accommodatie is tot op de draad versleten en zal afgebroken worden, dus ook de huidige overdekte staantribune. Daar zou een kleine zittribune kunnen komen, met gras-taluds ernaast. Op die manier zouden de huisjes aan de Elektriciteitstraat vrijkomen qua zicht en kunnen de achtergevels misschien beschilderd worden, zoals recent met een van die gevels gebeurd is.”

Het stadion zou plaats bieden aan zo’n 2.000 toeschouwers. “Meer hebben we voorlopig niet nodig. We gaan nu geen stadion met 5.000 plaatsen bouwen als je geen 5.000 supporters hebt, want dan speel je in een leeg en niet-rendabel complex dat alleen maar geld kost.”

“Maar het is wel belangrijk om te benadrukken dat het stadion moet kunnen evolueren met Racing: als Racing groeit en we weer meer supporters aantrekken, kunnen we probleemloos uitbreiden richting 4.000 of 5.000, wat nodig is als er ooit de ambitie zou zijn om profvoetbal in 1B te spelen.”

Er zijn geen plannen om het stadion van naam te veranderen. “We willen er geen Allianz Arena van maken, het is onze bedoeling om de naam OVK te houden. Het moet OVK zijn en blijven, met onze identiteit.”

Niet onbelangrijk: op welke ondergrond zal er op het hoofdveld gespeeld worden: natuurgras, kunstgras, hybridegras?

“Dat wordt nog bekeken”, zegt Michel Vanstallen. “Kunstgras heeft heel veel voordelen, ook voor onze jeugdploegen die weinig accommodatie hebben. We moeten er ons ook van bewust zijn dat natuurgras letterlijk een zware belasting vormt voor een ondergrondse parking, met al die grond die je daarvoor nodig hebt. Maar dat is iets dat we nog verder moeten bestuderen.”

Werkgroep met supporters

Michel Vanstallen legde ook nog uit hoe een nieuw voetbalstadion aan heel wat veiligheidsvereisten moet voldoen. Eén van die vereisten bepaalt dat als een wedstrijd van de eerste ploeg aan de gang is er niet van binnen naar buiten mag gekeken worden, dus niet vanuit het supporterscafé op het veld en ook niet vanuit het hotel op het veld.

“De normen voor een nieuw complex als het onze zijn streng. We moeten met heel veel zaken rekening houden, zo hebben we geleerd in de meetings met Binnenlandse Zaken en politie. Zo moet er in de ondergrondse parking bijvoorbeeld een scheiding gemaakt worden voor mensen die naar het voetbal komen en mensen die naar het hotel willen. Aparte ingang, aparte trap, aparte lift…”

“Veel veiligheidsvoorschriften en ook milieuvoorschriften. Het moet een duurzaam en energiezuinig stadion/gebouw worden, met oog op waterrecuperatie, groendaken en zonnepanelen. Dat nemen we absoluut mee in onze plannen.”

“Maar verder is er nog veel bespreek- en invulbaar, en dat willen we doen in samenspraak met de supporters. We richten een werkgroep met de fans op die zich over veel punten kan buigen: hoe behouden we authentieke Racing-elementen, hoe bouwen de tribunes uit… We willen verder naar jullie luisteren en met de opmerkingen aan de slag gaan.”

“Zo kunnen we samen nadenken waar het logo van Racing best komt en hoe we dat aanpakken, waar de iconische KRCM-letters boven de huidige inkompoort moeten, kunnen we een sfeerhoek voor de supporters maken en zouden we in het stadion een zone “graffiti en herdenking” kunnen creëren: een muur voor overleden spelers en supporters, zoals we dat in het stadion van Go Ahead Eagles in Nederland zagen.”

“Dit wilden we in onze infosessie en nu in een artikel op de website benadrukken: dit is een eerste ontwerp, een eerste stap in de ontwikkeling van een modern voetbalstadion. De discussie over hoe we bepaalde zaken concreet gaan invullen, kan nu verdergaan, samen met de supporters.”

Financiering

De financiële haalbaarheid wordt ook een van de belangrijke volgende stappen.

“We gaan de komende maanden op zoek naar investeerders om dit project mee te realiseren”, zegt Michel Vanstallen.

“In het beste geval hopen we in de loop van 2025 een omgevingsvergunning te kunnen aanvragen, om daarna een bouwvergunning te krijgen. Zodat we in 2026 kunnen starten met de werkzaamheden en in 2028 in een gloednieuw stadion spelen. Waar de 1e ploeg tijdens de afbraak en bouw zal spelen, wordt later bekeken. Er zijn alvast een aantal opties in het Mechelse.”

“Voor ons was het de voorbije maanden cruciaal om duidelijkheid te krijgen over wat we mogen bouwen en welk verdienmodel we er achter kunnen steken. Voor hetzelfde geld had de stad gezegd: dit volume mag niet, dan was het sowieso boeken dicht geweest, want dan was dit complex onbetaalbaar. Die duidelijkheid hebben we nu, waardoor we nu verder kunnen nadenken en werken.”

“Daarom mijn oproep: dit is een eerste voorstel. Nu gaan we met alle betrokkenen bekijken of en hoe kunnen we een aantal dingen aan de ontwerpen moeten veranderen. Daarom de warme oproep: werk mee in een constructieve geest.”

Online presentatie

De infosessie dinsdagavond in de beheerraadszaal trok heel wat volk. De zaal zat vol en na de presentatie werden heel wat vragen gesteld. Michel Vanstallen beantwoordde ze en de werkgroep rond het stadion gaat verder met de opmerkingen aan de slag.

Heel wat supporters boden zich meteen aan om in de werkgroep te stappen. Maar er zijn nog enkele plaatsen vrij. Stuur een mail naar stadion@racingmechelen.be als je wil meedoen of vragen hebt over het project.

Tot slot: binnenkort zal Michel Vanstallen ook een online presentatie van de plannen geven. Zodra de datum vastligt, kunnen supporters zich inschrijven om die presentatie via hun computer te volgen in een livestream.

Bekijk het interview dat Michel na de presentatie gaf aan Radio Reflex:

De 3 uitgewerkte renders die tijdens de presentatie getoond werden: