Geen KV-bus(sen) voor de derby: “Alle Racing-fans moeten er zondag wél zijn”

Gisteren blikten we met Marc Ghys terug op enkele woelige (gezondheids)weken, vandaag gaan we met onze sportief manager dieper in op de voetbalactualiteit.

Door zijn operatie en verwikkelingen miste Marc 8 competitiewedstrijden van Racing (klik hier voor het artikel daarover van gisteren). Al is missen veel gezegd, want op de laptop haalde hij zijn schade in.

Zo zag Marc de ploeg veel gelijkspelen en ook wel eens verliezen. Hoe schat hij de huidige situatie in?

“Ons spel is de voorbije weken niet altijd goed geweest en dan besef ik dat het gemor van sommige supporters de kop opsteekt”, zegt Marc.

“De match op Bocholt was inderdaad slecht. Maar ondanks alles hadden we de matchen tegen pakweg Berchem, Hasselt en Diegem kunnen winnen.”

“Ik zie de grinta terugkeren. En we hebben ook kansen om te scoren. Maar dan wordt de bal op de lijn gekeerd, of staat de paal in de weg. Het geluk zit niet altijd mee.”

“Wat ons ook parten speelt zijn de schorsingen. Sinds Nieuwjaar hebben we te veel moeten wisselen, omdat we telkens 2 of 3 andere spelers moesten inpassen, ook wel eens door een blessure. We hebben een brede kern, maar die wissels gaan toch ten koste van de automatismen.”

“Op Turnhout, afgelopen zaterdag, vond ik Racing zeker ook niet slecht. Als je tegen de ploeg in vorm uitkomt die net 9 op 9 pakte en als je ook daar de kansen creëert om te winnen… Vorig seizoen zijn we daar in ons kampioenenseizoen een uur van de mat geveegd.”

“Uiteindelijk staan we waar we wilden staan: we hadden een rustig seizoen als uitgangspunt genomen. Enkele weken geleden stonden we in de hoge middenmoot, nu in de lage middenmoot. En natuurlijk kijk je dan eens achterom als al die ploegen achter jou wél punten pakken, dat is ook logisch.”

Moeten we ons zorgen maken?

“Neen. Neen. Je ziet dat onze ploeg zich aan het herpakken is. Op Turnhout zag ik driehoekjes in de combinaties, en nog andere goede dingen. Op dat elan moeten we doorgaan.”

Zondag is de derby tegen Jong KV. KV neemt geen supporters mee, is dat een nadeel?

“Qua sfeer in het stadion wel, maar voor de spelers zal dat weinig uitmaken. Ze zijn het gewend om op OVK voor een leeg of zeer matig gevuld bezoekersvak te spelen. Als KV niet wil komen, dan is dat hun zaak.”

“Wij moeten vooral naar onszelf kijken en in die zin hoop ik dat alle Racing-supporters er wél zullen zijn. Ik hoop dus dat onze supporters zich niet laten vangen aan het feit dat er geen KV-fans zullen zijn.”

“Want, zoals ik voor de match op KV in november al zei: een derby is een derby. Of dat nu tegen de eerste ploeg of de beloften van KV is. Ik wil dat gerust nog 100 keer herhalen.”

“Zoals het een derby betaamt, zoude alle Racingers zondag naar ons stadion moeten komen. Alle spelers en de supporters moeten voor zo’n match in principe niet gemotiveerd te worden. We spelen zondag voor de punten én voor de eer van de club.”

Hoe heb jij die 0-1 in november op KV beleefd?

“Ik zat in die match voor de gelegenheid naast onze ploegafgevaardigde Fred en die man is de rust zelve. Daardoor was ik zelf ook rustig.”

“Al moet ik zeggen dat er meer spanning in de lucht hing dan normaal, want een derby is uiteraard een speciale wedstrijd. Bij de goal van Kurt Weuts op het einde van de wedstrijd ben ik uit de bol gegaan, iets wat me in andere matchen niet snel zal overkomen.”

“In zo’n match ben ik dus uitbundiger dan normaal. Het feestje na die derby was ook plezant. De trip met de bus, de aankomst op Racing… Ik ben tot 22u op de club blijven hangen toen. Niet later, neen (lacht). De tijd dat ik de deuren van het chalet sloot, liggen achter mij.”

Bedankt voor de babbel, Marc, en tot zondag op OVK!

Lees ook:
koop hier online jouw ticket voor Racing-Jong KV komende zondag
koop jouw ticket woensdag, donderdag of vrijdag tussen 18u en 20u in het chalet