fbpx

Marc Ghys maakt comeback in de derby: “Een vod toen ik thuiskwam”

De derby komt eraan! Zondag zijn de beloften van KV Mechelen om 15u te gast op OVK.

De wedstrijd op KV, half november, eindigde op een 0-1-overwinning voor Racing Mechelen. Het was een namiddag die de aanwezige Racingers zich nog een tijdje zullen herinneren.

Wordt het zondag op Racing opnieuw een feestje? Marc Ghys hoopt het. Onze sportief manager zal er na een afwezigheid van een kleine twee maanden eindelijk nog eens kunnen bij zijn.

Midden januari kondigden we aan dat Marc Ghys geopereerd was. Na een lijdensweg van zeven weken is Marc klaar om zijn taak bij Racing weer op te nemen.

“Ik wil allereerst zeggen dat ik geen hartproblemen gehad heb, zoals bepaalde mensen dachten”, zegt Marc.

“Ik had een probleem met mijn maag die door mijn middenrif stak. De eerste operatie om alles goed te zetten is niet gelukt. ’s Nachts kreeg ik opnieuw problemen. Dus volgde een tweede operatie van 6 uur.”

“Na die ingreep, die wel geslaagd was, heb ik een longontsteking opgedaan en die heeft me zwaar parten gespeeld. Ik verkeerde niet in levensgevaar, maar heb wel 3 weken in intensive care gelegen.”

“Ik was serieus van de kaart en mocht aanvankelijk alleen bezoek krijgen van mijn vrouw. Mijn dochter is later ook eens langsgekomen, maar daar herinner ik me niets meer van. Ik ben heel veel vergeten van die weken.”

“Ik was verward, had nergens zin in, sloeg wartaal uit en deed niets. Ik kreeg morfine, mocht 14 dagen niet eten en drinken. Met een klein staafje waar een spons op zat, kon ik mijn lippen wel eens vochtig maken. Voor de rest kreeg ik voeding en drank binnen via zakjes boven mijn hoofd die met buisjes in mijn lichaam kwamen.”

Wat gebeurde er na die 3 weken in intensieve?

“Ik ben naar een gewone kamer verhuisd, waar ik vooral in bed gelegen heb. Want ik kon amper bewegen. Er zat een katheter van mijn nek naar mijn maag en ik had 2 drains. Ik was immobiel, want ik ben nogal voorzichtig en wilde ook in mijn bed niet te veel ronddraaien.”

“Na een tijdje mocht ik uit bed en kon ik mezelf wassen. Ik was zwaar verzwakt en was in enkele weken tijd 13 kilogram kwijt. Drie dagen voor ik naar huis mocht, heb ik pas echt eten gekregen. Dat beviel me wel goed en zo kon het herstel langzaam beginnen.”

“Momenteel voel ik hier en daar nog wat pijn, bij bruuske bewegingen. Hier en daar trekken de wondjes nog een beetje. Maar dat is allemaal klein bier bij wat ik voelde in intensieve.”

“Ik heb 14 dagen geen stem gehad. Toen mijn vrouw bij mij was, kon ik niet met haar praten. Nu is dat weer in orde.”

Hoe voel je je nu?

“Ik ben vandaag op controle geweest in het ziekenhuis en dat is goed meegevallen. Ze hebben me daar nog eens binnenstebuiten gekeerd, alles bleek goed te evolueren.”

“Ik mag stilaan weer wat meer dingen eten, want bijvoorbeeld frieten, kroketten en steak waren tot nu verboden. Ook drank met bruis mocht ik niet. Dat mag nu allemaal stilaan weer wel. Mijn dagelijks leven kan hernemen.”

“Ik ben veel bezig met de kine, kine Dean van Racing. Dat doet me goed, ik voel me weer krachtiger en kan de oefeningen opdrijven. Ook de buitenlucht doet me stilaan weer goed, want ook daar heb ik bij mijn thuiskomst last van gehad.”

“Toen ik thuis kwam, was ik een vod. Ik kon geen fles water opendoen. Maar nu sta ik om 4u ’s nachts weer op, omdat ik weet dat dan de beelden van de matchen van Racing online staan.”

Hoe heb je de club al die weken gevolgd?

“Ik heb zoveel mogelijk contact proberen te houden met coach Greg Vanderidt. Eerst met berichtjes, daarna telefonisch. Maar ik zag sinds de uitmatch op Jong Beerschot dus alleen maar wedstrijden op mijn laptop.”

“De contractverlenging van Hatim Akarom en de transfer van Maxim Versteeven heb ik vanop mijn ziekenhuisbed mee geregeld. Maar het feit dat ik er fysiek al die tijd niet bij was, was om gek van te worden.”

“Je volgt matchen met tekstupdates op Facebook, maar dat is natuurlijk helemaal anders. Je weet dat Diegem de counterploeg bij uitstek is en als je dan na 6 minuten op Facebook een update ziet dat het 0-1 geworden is, dan valt het plafond naar beneden.”

“Ik zat me elke week in te beelden hoe het er allemaal aan toeging: om 16u samenkomen voor de match, om 17u de bus op, om 18u aankomen, om 19u opwarmen. Zo dacht ik de hele tijd…”

Maar deze week ben je echt terug?

“Ja. Ik ben de voorbije weken al een paar keer kort op Racing gepasseerd, maar nu zal het langer en intenser zijn. Dinsdag zal ik voor het eerst zelf weer met de auto rijden en dan hoop ik dat de trein vertrokken is.”

“Zondag wordt de derby tegen Jong KV mijn eerste wedstrijd sinds half januari. Natuurlijk kijk ik er enorm naar uit. Maar als het geen derby geweest was, zou ik er ook gestaan hebben. Ik ben er klaar voor.”

Dinsdag deel 2: Marc over de sportieve situatie van Racing en het belang van de derby.

Lees ook:
koop nu online jouw ticket voor Racing-Jong KV
woensdag, donderdag en vrijdag van 18u tot 20u kun je een ticket kopen in het chalet