Zondag 1 minuut stilte voor overleden burgemeester/Racinger Georges Joris

Georges Joris is op zijn 101e gestorven in een woonzorgcentrum in Rijmenam. De voormalige schepen en burgemeester van de stad Mechelen was een Racinger in hart en nieren.

De naam van Georges Joris klinkt in Mechelen als een klok. Geboren op 9 februari 1921 in een eenvoudig arbeidersgezin werkte Georges zich op tot een gerespecteerd politicus.

Georges Joris was een volbloed socialist. Na zijn job als inspecteur in het onderwijs maakte hij carrière in de politiek. In de jaren 80 was hij een kleine vier jaar actief als schepen van Onderwijs en vanaf 1986 twee jaar als burgemeester van Mechelen.

Naar mensen luisteren en mensen helpen: het liep als een rode draad door het leven van Georges Joris. Elke Mechelaar telde. “Ik heb geprobeerd om een burgemeester te zijn over de partijgrenzen heen”, zei hij over zijn ambt.

Georges Joris was niet alleen een bekende politicus, hij was ook een bekende Racinger. Hij woonde als kind op een boogscheut van het Oscar Vankesbeeckstadion. Het stond in de sterren geschreven dat hij er zelf zou voetballen en later supporter zou worden.

Tot enkele jaren geleden was Georges een vaste klant in onze zittribune. Altijd vriendelijk, altijd voornaam en nog altijd groen en wit ademend. Iemand die Racing een warm hart toedroeg en de club hielp waar hij kon.

Georges Joris was een van de redactieleden die in 2004 het gedenkboek “100 jaar Racing” schreven. “Racing is dan ook de club van mijn hart. Tot mijn 98e ben ik naar elke thuismatch gaan kijken”, zei hij vorig jaar in een krantenartikel naar aanleiding van zijn 100e verjaardag.

Racing wenst de familie en vrienden van Georges Joris veel sterkte met dit verlies. Zondagnamiddag zal voor de bekermatch tegen Drongen 1 minuut stilte gehouden worden om meneer Joris te herdenken.

Lees ook:
artikel van vorig jaar: Georges Joris viert zijn 100e verjaardag en vertelt over Racing