Racing-fan en oud-burgemeester Georges Joris wordt vandaag 100!

Mensen die 100 jaar worden, ze lopen niet dik gezaaid. Georges Joris is één van hen.

Vandaag, dinsdag 9 februari 2021, wordt de voormalige burgemeester én hardnekkige Racing-fan 100! Dat verdient een dikke proficiat vanuit Racing Mechelen én een artikeltje op deze website.

Georges Joris werd op 9 februari 1921 geboren, dus in volle nasleep van de Eerste Wereldoorlog, op een steenworp van waar nu nog altijd het Oscar Vankesbeeckstadion in al zijn glorie staat te pronken.

Georges groeide niet op in weelde. Hij was van zeer bescheiden komaf, maar baande zich met zijn intellect, doortastendheid, hard werken en sociale engagement een weg naar enkele topfuncties. Zowel in het onderwijs als de (Mechelse) politiek.

“Ik ben inspecteur geweest in het onderwijs en heb daarna nog carrière gemaakt in de politiek. Zo ben ik in de jaren 80 een kleine vier jaar actief geweest als schepen van Onderwijs en vanaf 1986 twee jaar als burgemeester van Mechelen”, vertelde Georges 3 jaar geleden in “Mechelse Peper” op Radio Opsinjoor (klik hier voor het interview van Bart Pepermans met hem).

“Het is een periode waar ik met heel veel plezier op terugkijk. In het onderwijs heb ik me helemaal kunnen uitleven en later als schepen ook veel kunnen realiseren. Zo heb ik destijds in alle fusiegemeenten kleuterscholen kunnen oprichten. Dat was iets dat in Hombeek, Leest, Muizen enzovoort in die tijd nog niet bestond.”

“Toen Jef Ramaekers stopte als burgemeester ben ik door de partij (de toenmalige SP) gevraagd om hem op te volgen. Ik was heel graag schepen van Onderwijs en dus heb ik daar even over moeten nadenken.”

“Ik heb het uiteindelijk gedaan en heb er altijd naar gestreefd om burgemeester te zijn over de partijgrenzen heen, want elke Mechelaar is/was belangrijk.”

“Iedereen is vrij om een overtuiging te hebben. Daardoor heb je in een gemeenschap diverse overtuigingen. Maar afgezien van die overtuiging zijn alle mensen gelijk. Dat is altijd mijn houding geweest, en dus heb ik alle mensen ook altijd op die manier benaderd. Ik leefde tussen het volk. Daar heb ik altijd veel dankbaarheid voor teruggekregen.”

Eens Racing, altijd Racing

Georges Joris is een socialist in hart en nieren, maar ook een volbloed Racinger. “Als kind heb ik in de jeugd van Racing gespeeld. Vanaf het moment dat ik een bril moest dragen, op mijn 17e, was het echter afgelopen”, vertelt hij.

“Ik ben zelf ook opgegroeid aan de Racing. Het stadion kwam in die tijd helemaal tot aan de Antwerpsesteenweg, waar evenveel masten stonden als er ploegen in de hoogste afdeling waren. De vlaggen hingen op volgorde, naargelang de plaats van de ploegen in het klassement.”

“Van de carwash was toen uiteraard nog geen sprake. Die plek was een braakliggend stuk grond, waar wij als kind van de Racing dan elke dag op mochten spelen. Ik heb daar onder meer gespeeld met Rik De Saedeleer, Rikske De Herdt enzovoort.”

“De grootouders van Rik De Saedeleer woonden naast ons. Rik is grotendeels opgevoed door zijn grootouders. Hij was 3 jaar jaar jonger dan ik en je kon al snel zien dat hij de beste voetballer was. Jongens die 3/4 jaar ouder waren, konden tegen hem niet op. Op zijn 16e stond hij in de eerste ploeg. Zelf ging ik vanaf mijn 10e kijken naar de eerste ploeg.”

In een uitgebreid interview met Gazet van Antwerpen (klik hier voor dat artikel) dat vandaag verschenen is, zegt Georges dit over Racing: “Racing is de club van mijn hart. Tot mijn 98e ben ik naar elke thuismatch gaan kijken.”

100 jaar worden, hoe heeft Georges dat eigenlijk gedaan? “Ik zou niet kunnen zeggen wat mijn geheim is. Ik heb nooit gerookt en nooit koffie of alcohol gedronken. Is het omdat ik als kind veel in de buitenlucht speelde?”

Diverse media hebben de afgelopen dagen een afstandsinterview gedaan met Georges Joris, die al een tijdje in rusthuis Zonneweelde in Rijmenam woont. Daar leest hij elke dag 2 of 3 kranten.

Georges, meneer Georges, een heel dikke proficiat met jouw 100 lentes!
Geniet van jouw verjaardag en doe er gerust nog wat jaren bij.

Georges Joris rechts van toenmalig bondscoach Guy Thys: