“Wie naar de Rode Duivels keek, had ongelijk”

Racing speelde zaterdagavond heerlijk ouderwets voetbal: recht voor de raap, offensief, no nonsense.

Die aanpak leverde een 5-4-overwinning op tegen een goed Lille. Trainer Dave De Herdt kon terugblikken op een leuke wedstrijd én kwalificatie voor de 3e ronde van de beker.

“Dit was een echte cupmatch, met alles erop en eraan: voorkomen, achterkomen, gelijk staan, enorm veel sfeer in de tribunes. Het was genieten, ook als coach”, zei Dave om 22u.

“Ik heb een uitstekend voetballend Racing gezien en een geweldige mentaliteit. Je kunt nu gaan kommaneuken en zeggen: je incasseert 4 goals, maar ik heb bij mijn aanstelling hier vorig jaar gezegd: ik win liever met 5-4 dan met 1-0.”

“En eigenlijk: van de 4 goals die Lille maakte, waren er 2 te voorkomen. Bij een goal van Lille hadden we enorm veel pech dat die bal voor de voet van een van hun spelers belandde en die penalty voor Lille was er geen. Als de ref hem dan toch fluit, had hij er voor ons ook eentje moeten fluiten. De resterende 2 goals moeten we wel ontleden, want die vielen te makkelijk.”

Had je doorlopend het gevoel dat je ploeg alles onder controle had, ook toen Lille bleef tegenscoren?

“Ik had heel lang een comfortabel gevoel. Ook toen ik na 80 minuten naar de klok keek, dacht ik: het is 5-4, we hebben alles onder controle.”

“Maar het was een knotsgekke partij waarin je op den duur dan toch even denkt: het mag geen 5-5 worden, want dan ga je naar penalty’s. Maar goed: toch had ik nooit het gevoel dat we het zouden weggeven.”

Dit was een superwedstrijd om te bekijken vanuit de tribunes, het was genieten voor de Racingers.

“Ik had in de aanloop naar deze wedstrijd op Facebook gelezen dat iemand schreef dat we de match niet mochten verschuiven naar zaterdagavond, omdat de Rode Duivels ook speelden. Daar ben ik het niet mee eens. De afwezigen hadden ongelijk.”

“Er was vanalles te beleven, met enkele prachtige doelpunten er bovenop. Het schot van Nick Van der Zyp (de 2-2) was enig mooi, Gregory Carrez zijn doelpunt was ook prachtig.”

“Plus: de vele mooie combinaties. Van mij mag iedereen naar de Rode Duivels kijken, maar ik heb liever dat ze op Racing in de tribunes komen zitten.”

Volgende week speelt Racing tegen La Louvière Centre. Ken je deze club die in 1e amateur speelt?

“Ik ben blij dat we thuis spelen, dat ten eerste. Ten tweede: La Louvière is een heel nieuwe ploeg, met een nieuwe coach. Je leest of vindt er weinig van. Het is een onbekend team.”

“Zij zijn de grote favoriet, want ze spelen in 1e amateur. Misschien mogen we het spel nu eens aan hen laten, hoewel dat niet in onze aard ligt. Maar met de sfeer in de tribunes en mentaliteit van de spelers tegen Lille kunnen we heel ver geraken.”