“Samenwerking met Anderlecht zal onze jeugd een boost geven”

Maandagochtend hebben Racing en Anderlecht aangekondigd dat ze partnerclubs worden. Jan Doncos zat mee aan tafel tijdens de gesprekken tussen beide clubs en reageert zeer tevreden op de overeenkomst.

Groen-wit en paars-wit zullen in de praktijk nauw gaan samenwerken met hun jeugdwerking.

Racing komt in een netwerk terecht waarbij – naast Anderlecht – ook onder meer Oudenaarde, Tongeren, Berchem en Turnhout zitten. Het is een grote stap vooruit in de jeugd-ontwikkeling van Racing Mechelen.

“Deze samenwerking zal ons een boost geven”, zegt Jan Doncos, TVJO van de Racing-jeugdopleiding.

“Wij voetballen met onze jeugd momenteel op provinciaal niveau. Dat is een zeer groot verschil met het elite-voetbal op Anderlecht.”

“Dat betekent dat wij veel van RSCA kunnen leren en zo de nodige stappen kunnen zetten om het interprovinciale label (het hoogste voor een club op ons niveau, nvdr) te behalen. Daar zullen ook de contacten met de andere 6 partnerclubs van Anderlecht ons bij helpen.”

“Onze trainers zullen veel leren op de clinics van Anderlecht, dat de absolute top is op dat gebied. Ze zullen daar ook leren dat een goeie opleiding belangrijker is dan het pure resultaat van een wedstrijd. In die werkmethode moet iedereen mee.”

“Er zal niet alleen aandacht zijn voor de technische vaardigheden van een trainer, ze willen ons meekrijgen in de filosofie van het hedendaagse voetbal, waarbij ze spelertjes bijvoorbeeld niet te vroeg willen vastpinnen op één bepaalde positie.”

“Voor onze spelers betekent dit dat wij onze beste elementen een interne stage bij Anderlecht kunnen aanbieden, wanneer wij denken dat ze het talent voor topvoetbal hebben.”

“Deze samenwerking moet ons in staat stellen om talentvolle spelers te overtuigen om voor Racing Mechelen te kiezen en via ons een kans te maken om die stage bij Anderlecht te verdienen. Daarnaast zetten wij uiteraard volop in op onze jeugd en streven we op termijn opnieuw naar een betere doorstroming richting onze A-kern.”


“Anderlecht verwacht van ons dat wij gaandeweg leren/weten wat een Anderlecht-spelertje moet kunnen. Dat we dus niet alleen talent detecteren, maar het ook zelf kunnen identificeren als Anderlecht-materiaal.”