Regi Van Acker blikt terug/vooruit op Lierse-Racing van 2009 en 2022: “Hopelijk wint de underdog”

Zaterdagavond is het Lierse-Racing in de Croky Cup. Een leuke affiche die onvermijdelijk doet terugdenken aan de dubbele confrontatie in de beker tijdens het seizoen 2008-2009.

2008-2009 was een jaar dat de Racing-supporter niet snel zal vergeten. Als derdeklasser schudde Racing in het bekertoernooi de ene stunt na de andere uit de mouw.

In de 1/16e finales schakelde groen-wit met veel machtsvertoon eersteklasser Beerschot uit en in de 1/8e finales ging het Zulte Waregem van Francky Dury, Sammy Bossut en Mbaye Leye in een legendarische penaltyreeks voor de bijl.

In de kwartfinales wachtte een heen en terug met Lierse, destijds een razend ambitieuze tweedeklasser met klassespitsen als Jurgen Cavens en Tomasz Radzinski in de gelederen.

Racing won de heenmatch in een aardig gevuld Oscar Vankesbeeckstadion met 1-0, een doelpunt van prijsschutter Olivio Calicchio. Met die kleine bonus op zak trok Racing op woensdag 4 februari 2009 naar Lier, voor een wedstrijd die 8.828 toeschouwers lokte.

2-0, hands en 3-0

Regi Van Acker was dat seizoen het tactische meesterbrein achter de Mechelse successen. Met een speciaal plannetje herschikte de trainer zijn ploeg en probeerde Lierse om de tuin te leiden.

“Ik herinner me die matchen in de beker nog zeer goed”, zegt Regi, momenteel trainer van 1B-club Dender.

“Thuis hadden we verdiend van Lierse gewonnen, in de volle euforie van een geweldige bekercampagne. Het was jaren geleden dat een derdeklasser zo ver was geraakt in de beker.”

“We hadden voor de zoveelste keer een dag of halve dag vakantie op ons werk genomen om de match voor te bereiden en zijn vol goede moed naar Lier vertrokken voor de terugmatch, ook al wisten we dat we als amateurs opnieuw tegen een sterke profploeg zouden spelen.”

“Ik heb er toen voor gekozen om Calicchio op de bank te zetten en ons middenveld te versterken, want het waren matchen in een hoog tempo. Ik wilde Olivio, op dat moment niet meer van de jongsten, ook sparen met het oog op het weekend erna, want we speelden mee voor de eindronde om te promoveren.”

“Het plan was om Olivio na de rust in te brengen en met hem in de tweede helft het verschil te maken. Maar Lierse zette meteen hoge druk, waardoor we vanaf de aftrap een beetje overlopen werden. Bij de rust stond het 2-0.”

“Geen man overboord echter. Calicchio kwam meteen na de rust in het team en op dat moment kon het met een tegendoelpunt van ons nog alle kanten op. Tot Elayadi rond de 70e minuut hands beging en we met 10 man voortmoesten. Toen wist ik dat het voorbij was en ging Lierse op zoek naar de 3-0.”

Die 3-0 kwam er: een goal van Radzinski, nadat eerder Abdel Wahed en Cavens al hadden gescoord. Racing lag na een fenomenaal bekerparcours uit het toernooi.

Van teleurstelling naar dieptepunt

“Of dat een teleurstelling was? Absoluut”, zegt Regi Van Acker. “Het was voor de buitenstaanders misschien niet onverwacht, maar we waren aan het stunten en dan hoop je als derdeklasser nog eens te stunten. Stel je voor: Racing in de halve finales van de beker, wat was dat geweest?”

“Dit zijn momenten waar ik nu, jaren later, nog wel eens aan terugdenk. Ik heb het dan ook altijd goed naar mijn zin gehad bij Racing, een emotionele club met goeie fans. Racing is een toffe periode geweest in mijn loopbaan.”

“Het was de eerste keer dat ik in 3e klasse aan de slag ging als trainer, dat was nieuw voor mij. Maar ik ben zeer graag bij Racing geweest. Dat had ook veel te maken met de mensen die er rondliepen.”

“Ik had een zeer goeie band met voorzitter Monne Phlips. Met Monne hadden we een goeie ploeg gemaakt en speelden we mee aan de top. Monne sprak niet over tactiek of de ploegopstelling met mij. Neen, hij vertelde over de algemene lijnen van de club, nodigde me uit voor een etentje, trakteerde me op 6 flessen goeie wijn met Nieuwjaar. Een schitterend man. Zijn plotse dood is een zware klap voor mij geweest. Ik heb daar van afgezien.”

“Zijn dood betekende ook een moeilijke periode voor Racing. Op het moment dat de club weer begon te leven, viel hij weg. De club moest op zoek naar vers kapitaal en belandde bij een Mexicaanse voetbalschool.”

“Op het eerste gezicht leek dat veelbelovend. Ik ben met algemeen manager Yves Buelens naar Mexico geweest, waar ons gezegd werd dat we 3 goeie Mexicanen in de ploeg zouden krijgen. Toen puntje bij paaltje kwam, bleken het er 9 te zijn. Sommige jongens waren niet groter dan een cornervlag. Hun paspoorten werden afgenomen, ze mochten niet eens buitenkomen.”

“Dat was een echt dieptepunt, voor Racing en mezelf. Ik kreeg ’s nachts telefoon van de Mexicaanse baas om te zeggen welk team ik in het weekend moest opstellen. Dat was totaal onwerkbaar. Ik heb toen beslist om te vertrekken, want je moet een coach zijn werk laten doen.”

Lees verder onder de foto van Regi en Monne met een Mexicaans shirt:

Hopen dat de underdog wint

Ondanks dat einde in mineur is de band tussen Racing en Regi Van Acker nog altijd intact. Regi onderhoudt warme contacten met mensen uit die tijd.

“Ik heb nog altijd veel contact met Marc Ghys. Voor elkaars match wensen we elkaar succes en na de wedstrijd is Marc de eerste die me een berichtje stuurt om te zeggen dat Racing 1-1 gelijkgespeeld heeft tegen Hades Hasselt. Dat is plezant en zo blijf ik Racing van dichtbij volgen.”

“Ook andere mensen van die periode hoor of zie ik nog wel eens. Zoals toenmalig secretaris Thibault De Gendt, nu werkzaam bij de KBVB, en spelers als Tim Scheers, Christophe Verstappen, Michael Naji, Michaël Clepkens, en Calicchio. Calicchio’s zoon traint trouwens bij mij in Dender. En van de vrouw van de toenmalige ploegafgevaardigde krijg ik nog elk jaar een kerstkaartje.”

“Ja, echt een mooie tijd. We hadden een sterke ploeg, hoor. Ik wilde er een centrale verdediger bij en zo kwam Naji. Scheers haalde ik uit het middenveld en zette ik op de rechtsachter. Met Clepkens in doel haalden we een topper… Jongens als Augusto da Silva en Lucas Marcos, die konden een stukje voetballen. En daarbij nog werkpaarden als Roel Engelen en Nathan Axford… Een heel toffe groep met een grote samenhorigheid.”

Intussen zijn we 13 jaar later en speelt Racing zaterdagavond op hetzelfde Lisp in de 5e ronde van de beker tegen Lierse Kempenzonen. Wie mag er winnen?

Regi Van Acker: “Ook al is Lierse een club waar ik ook graag gewerkt heb als trainer, ik hoop toch dat Racing wint. Ook omdat Racing de underdog is en ik van underdogs houd. Zelf moeten we met Dender ook in de beker spelen, tegen Dikkelvenne. Ik zal dus niet kunnen komen kijken, maar ik zal na de match wel snel een berichtje krijgen van Marc Ghys…”

Bedankt voor de terugblik, Regi, en veel succes nog met Dender in 1B!

Lees ook:
je kan je tot woensdag 16u inschrijven voor de trip naar Lierse Kempenzonen

Foto’s van Regi in zijn Racing-periode, met Marc Ghys en Monne Phlips:

imoya