Jarige Marc Ghys: “We zijn zeker het lelijke eendje niet”

Het bekerduel tussen Lierse Kempenzonen en Racing leeft volop bij de groen-witte aanhang. Maar uiteraard ook bij Marc Ghys, onze sportief manager.

Marc maakte als (assistent-)trainer enkele wedstrijden tegen Lierse mee. Zo was hij de T2 van Regi Van Acker tijdens de mooie bekercampagne in 2008-2009, toen Lierse en Racing elkaar tegenkwamen in de kwartfinales.

“Ik herinner me die matchen nog heel goed”, zegt Marc. “Het waren twee zeer geladen wedstrijden, met veel volk in de tribunes. Thuis hing er een enorme sfeer in het Oscar Vankesbeeckstadion.”

“In het begin van de match lagen we wat onder, maar dankzij Michaël Clepkens zijn we daar door gesparteld. Dankzij een goal van Olivio Calicchio kwamen we op 1-0. Er was de hele tijd heel veel commotie, met onder meer een afgekeurde goal van Jurgen Cavens. Herman Helleputte, de coach van Lierse, kwam na de match geïrriteerd naar mij en zei: “Marc, dat is hier altijd hetzelfde”.”

“Lierse speelde met veel venijn. Maar in de tribunes was de sfeer anders. Op een gegeven moment begonnen de Racing- en Lierse-fans samen te zingen en te springen: “En wie niet springt, is van KV…”. Ik denk dat elke Lierse-supporter mee de lucht inging (lacht).”

“De terugmatch op het Lisp was ook een publiekstrekker. Den Berg, zoals ze de tribune recht over de hoofdtribune noemen, stond stampvol. Een collega van mij was Lierse-supporter en die zei dat dat jaren geleden was, van wedstrijden tegen Anderlecht.”

“Er heerste een enorme nervositeit bij iedereen, al voor de match. Bij spelers, entourage en zelfs de pers. Ik weet nog dat wij de ploegopstelling, met Calicchio op de bank, zo lang mogelijk stil wilden houden voor Lierse. Sporza-journalist Eddy Demarez gaf commentaar bij de samenvatting en kwam ons een paar keer vragen met welke ploeg we zouden spelen. Toen we daar niet op antwoordden, werd ook hij nerveus.”

“In die terugmatch werden we het eerste halfuur overlopen. Clepkens hield ons opnieuw lang overeind, maar op den duur brak de dijk toch en verloren we met 3-0.”

Hoe reageerden jullie op die uitschakeling?

“Er was ontgoocheling, maar we hadden tegelijkertijd ook een zeer goed gevoel. We hadden een toffe campagne achter de rug en hadden daarin mooie reclame kunnen maken voor Racing. Ik herinner me dat tijdens de trip naar Lierse VRT-journalist Chris Vandenabeele meereed met een cameraman om de sfeer in onze bus te registreren.”

“Naast die twee matchen heb ik als coach van Lyra destijds ook een keer of 2, 3 tegen Lierse gespeeld. Het was de traditie dat Lierse in de voorbereiding naar Lyra kwam voor een oefenpartij.”

“Ongetwijfeld heb ik als supporter van Racing meer wedstrijden tegen Lierse meegemaakt. In de jaren 80 bijvoorbeeld, met jongens als Stefan De Coninck in onze ploeg en met Jean-Marie Pfaff in doel bij Lierse.”

Met welk gevoel gaat de groep nu naar het Lisp?

“Eerst wil ik benadrukken dat de beker los staat van de competitie en dat de competitie voor ons primeert. Maar ik denk dat ik mag zeggen dat we in een goeie flow zitten, ondanks de misschien “maar” 4 op 9. Wij zijn zeker niet het lelijke eendje van de reeks.”

“Tegen Tongeren hadden we een punt moeten thuishouden en de match tegen Hades Hasselt hadden we altijd moeten winnen. Maken we die fouten niet, dan stonden we nu met 7 op 9, en dat als nieuwkomer in 2e amateur.”

“Dus: we gaan met een heel goed gevoel naar Lierse Kempenzonen. Ons spel is goed, we spelen attractief voetbal en hebben niets te verliezen. Stel dat we “iets voor krijgen” in Lier, dan mag en zal dat niet op ons gemoed werken. Want Lierse Kempenzonen is een echte machine, dat weten we.”

Leeft de match al bij de spelers?

“De sportieve staf zorgt ervoor dat de match niet opgeblazen wordt. Maar de spelers zijn daar onderling wel mee bezig. Ik denk dat sommige jongens al van de match gedroomd hebben.”

“Vooral de jonge spelers met wat minder ervaring kijken hier nog meer naar uit dan de al wat gelouterde spelers. Maar uiteindelijk kicken ze allemaal op dit soort matchen, van de jonge doelmannen tot de al wat oudere spitsen.”

“Wij hebben Lierse Kempenzonen binnen de sportieve staf al geanalyseerd met videobeelden. Zodra de spelers die beelden te zien krijgen, zullen de verwachtingen bij hen naar een climax groeien.”

Merci, Marc, voor de vooruitblik en vooral een dikke proficiat met jouw 60e verjaardag!

Lees ook:
Regi Van Acker hoopt dat de underdog zaterdag wint
schrijf je nog snel in voor Lierse-Racing, er zijn nog enkele plaatsjes vrij