“Racing voetbalclub is meer Racing atletiekclub geworden”

Gisteren heeft de crisiscel van de KBVB beslist om de competities van eerste ploegen en de oudere kinderen definitief stop te zetten.

Voorzitter François De Keersmaecker en trainer Dave De Herdt hadden zich er al een tijdje bij neergelegd dat er dit seizoen niet meer gevoetbald zou worden. Dat hebben ze gisteren en vandaag gezegd in interviews op enkele regionale media.

“Het slechtste scenario in deze hele coronacrisis was voetballen zonder inkomsten en zonder supporters. Dat was de doodsteek geweest voor heel veel clubs, dus is deze beslissing om te stoppen de beste”, zegt voorzitter De Keersmaecker op RTV (klik hier).

“De jongste kinderen mogen voorlopig wel nog voetballen. We doen er alles aan om dat in de beste omstandigheden te laten verlopen.”

“Maar als er gevaar is voor de volksgezondheid en de besmettingen in die leeftijdscategorieën zouden oplopen, is het ook daar niet meer verantwoord en is het misschien het beste om ook op dat niveau te stoppen. Maar goed, dat moeten we afwachten. Daar beslissen wij niet over.”

Racing atletiekclub

Trainer Dave De Herdt toont op Radio Reflex (klik hier) begrip voor de annulering van de competitie 2020-2021.

“Ik vind het niet meer dan normaal dat we niet meer mogen spelen. Vind ik het leuk? Dat is een andere zaak, maar het maatschappelijke belang gaat voor op onze hobby.”

“We moeten nu vooral niet gek doen en hopen dat de crisis snel voorbij is, zodat we ons kunnen voorbereiden op een nieuw seizoen.”

Wat doen de spelers intussen? “Ik heb de voorbije maanden al vaak al lachend gezegd: “Wij zijn niet meer Racing voetbalclub, maar Racing atletiekclub. Mijn spelers hebben de voorbije weken en maanden vooral heel veel kilometers gelopen.”

“Een nieuw loopschema krijgen ze nu niet meer. Ze zijn volwassen genoeg om te weten hoe ze zich fit moeten houden. Ik hoop stiekem om in mei, als de crisis dan voorbij zou zijn, een aantal weken opnieuw samen te kunnen trainen. Om het balgevoel en de conditie aan te scherpen.”

“Hopelijk kan iedereen daarna van een ontspannen vakantie genieten, zodat we half juli de voorbereiding op 2021-2022 kunnen beginnen.”

Geen scouting van nieuwe spelers

Het nadeel van de samenstelling van de A-kern voor 2021-2022 is dat je geen spelers kunt scouten, aangezien er op alle niveaus onder 1A en 1B niet meer gevoetbald wordt.

Dave De Herdt: “Je kunt geen nieuwe spelers aan het werk zien, dat is inderdaad moeilijk. Al zijn we op Racing aan een project bezig, met een visie. Daarbij is het onder meer de bedoeling om niet elk seizoen een hele hoop spelers aan te trekken. Dus nu zijn we volop bezig met contractverlengingen.”

“We hadden daarnaast een aantal versterkingen op het oog die we niet in actie kunnen zien, maar we kennen de spelers goed genoeg om hen te kunnen inschatten.”

“Of we goeie spelers nu voor een betere prijs kunnen halen omdat clubs het financieel lastig hebben? Ja en neen. De goeie spelers zijn nog altijd door veel goeie clubs gewild en dan krijg je dat opbod automatisch. Misschien zullen de minder goeie spelers het contractueel wel met minder moeten doen.”

“Er zullen clubs met een verminderd budget moeten werken, maar daar ben ik niet mee bezig. Wij hebben van het bestuur te horen gekregen dat het sportieve budget voor volgend seizoen gewoon gevrijwaard blijft, waardoor wij rustig kunnen verderbouwen aan een Racing Mechelen dat over x-aantal seizoenen in de hoogste amateurklasse speelt.”