OFFICIEEL: Jaak Van Assche is benoemd tot “Racing-ambassadeur”

Racing Mechelen benoemt Jaak Van Assche tot “ambassadeur” van de club. Met die symbolische eretitel wil onze club de bekende Racing-supporter bedanken voor de manier waarop hij Racing uitdraagt in de buitenwereld.

Heel Vlaanderen kent Jaak Van Assche, die enkele weken geleden 83 jaar werd, als een steengoed theater-, film- en tv-acteur. Verschillende generaties zijn met de Mechelaar opgegroeid.

Jaak vertolkte tientallen jaren lang talrijke rollen in het Mechels Miniatuur Theater (MMT, later ’t Arsenaal), dat vanaf de jaren 70 met gedurfde producties vernieuwend theater bracht.

Bekendheid bij het grote publiek verwierf Jaak door zijn rol in de tragikomische VRT-reeks De Collega’s. Daarin vertolkte hij tussen 1978 en 1981 op magistrale wijze Jean De Pesser, de opsteller en smakelijke grappenmaker van een federale overheidsdienst waar amper gewerkt werd.

Later volgden nog ettelijke rollen in tv-series, zoals Het Pleintje, Alfa Papa Tango, Langs de Kade, Wittekerke, De Raf en Ronny Show, FC De Kampioenen, Thuis, De Zonen van Van As en nu nog altijd Familie, de langstlopende tv-soap, op VTM.

Ook in films als Zware Jongens, De collega’s maken de brug, Blueberry Hill, Ad fundum, She Good Fighter, Alles moet weg, Elixir d’Anvers, Oesje, Dief!, Lijmen/Het Been, Confituur, Los, Zot van A en de FC De Kampioenen-films maakte Jaak zijn opwachting.

Opgelet: dit lijstje is niet volledig. Jaak heeft nog veel meer op zijn acteurs-palmares staan. Te veel om op te noemen in dit artikel.

Lees verder onder de foto van Jaak.

Opgegroeid aan de Antwerpsesteenweg

Acteren zit Jaak Van Assche in het bloed. Net zoals de Racing hem in het bloed zit. Al zijn hele leven is Jaak een rasechte Racinger, gepokt en gemazeld in groen-wit.

Een trouwe abonnee die onze club op de voet volgt en daar in de media ook wel eens iets over vertelt. Of, zoals met zijn Racing-petje, daar graag mee uitpakt in een komische tv-reeks zoals De zonen van Van As.

“Ik ben er altijd voor “uitgekomen” dat ik een Racinger ben”, zegt Jaak. “Ik ben Racinger sinds mijn geboorte, toen ik met mijn ouders op de Antwerpsesteenweg vlak bij het stadion woonde. De moeder van Rik De Saedeleer praatte aan de voordeur met mijn moeder.”

“Ik ben geboren in 1940 en heb de tijd meegemaakt dat zowel Racing als KV Mechelen aan de top van het Belgische voetbal speelden. Ik ging niet alleen naar de wedstrijden van Racing kijken, maar ook naar de trainingen.”

“Het Racing-gevoel zat er dus al van jongs af aan in, hoewel ik school liep in het KV-gezinde Sint-Romboutscollege en ik daardoor ook even in de jeugdreeksen van KV Mechelen speelde, bij de kadetten en scholieren.”

“Ik denk met veel nostalgie terug aan de gouden tijden van Racing, eind jaren 40 en in de jaren 50. Spelers als Put, Reyniers, Diddens, Rappoort, Mannaerts, Van der Auwera, Mangelschots, De Saedeleer en nog veel anderen: ze zitten in mijn geheugen gegrift.”

“Het was een geweldige periode waarin Racing in de top 3 speelde in de hoogste afdeling. In 1952 eindigde Racing zelfs 2e en werd Mannaerts topschutter van België. In 1954 speelde Racing de finale van de beker van België tegen Standard… Allemaal mooie herinneringen.”

Lees verder onder de foto van Jaak.

Nog klassespelers, genre Iversen, Sunde en Kvasnak

Het waren andere tijden. Tijden ook met veel Racing- en KV-cafés in de stad. Jaak Van Assche: “Wij zaten veel in den Breughel, op de Grote Markt. Een Racing-speler was er café-baas.”

“Je had in die tijd al snel het gevoel van verbondenheid tussen supporters. Dat is voor mij Racing: verbonden zijn. Altijd willen weten ook hoe een wedstrijd van de 1e ploeg geëindigd is: waar ik ook ben, dat resultaat wil ik zo snel mogelijk weten.”

“Ik heb altijd van een overwinning van Racing genoten. Toen ik jonger was, en ook later toen er klassespelers als Kvasnak, Iversen, Sunde, Schöning en Posthumus op Racing rondliepen.”

“Andrei Kvasnak was een Tsjechoslowaak die op het WK van 1962 met zijn land 2e was geëindigd. Hij was er ook bij op het WK van 1970. Hij speelde nog tegen Pelé, die toen aan den lijve ondervond wat Kvasnak allemaal kon.”

“Ik heb ook iemand als Walter Meeuws (later bij Club Brugge en Ajax + ook bondscoach van België geweest, nvdr) in de jaren 70 op Racing zien spelen. Dat was ook een zeer mooie tijd: top in 2e klasse en tussendoor ook nog even in 1e klasse.”

“Of ik een boontje heb voor huidige Racing-spelers? Kurt Weuts zag ik de afgelopen jaren graag bezig. Ik kende hem al van in Wijgmaal, waar een vriend van mij in het bestuur zit. Ik heb Kurt daar enkele jaren geleden op die manier leren kennen.”

“Nu kijk ik met wat extra aandacht naar jongens als Dries Ventôse en Maxim Versteeven, die allebei afkomstig zijn van de buurt waar ik woon (Jaak woont al jaren in Rijmenam, nvdr).”

Lees verder onder de foto van Jaak.

Al tientallen jaren lang een abonnement

Ook interessant: Jaak Van Assche is een van de oudste abonnees op Racing. “Al decennia koop ik elk seizoen een abonnement”, vertelt Jaak.

“Door mijn werkzaamheden in het theater heb ik veel wedstrijden moeten missen, zeker die op zaterdagavonden, maar sinds mijn pensioen is dat veranderd, heb ik meer vrije tijd en kan ik dus meer van mijn abonnement genieten.”

“Ik ben ook lid van de business-club geworden toen die in de jaren 80 nieuw leven werd ingeblazen, ten tijde van de terugkeer naar 1e klasse.”

“Na die twee seizoenen in 1e klasse ging het langzaam bergaf en hebben we enkele dieptepunten beleefd. Voor mij was de Mexicaanse periode een van die moeilijke momenten. Het was een heel rare periode, met vreemde ploegopstellingen. Ik snapte dat allemaal niet zo goed. Ook tijdens ons laatste seizoen in 2e klasse, in 2014-2015, was het lastig.”

“Ja, we hebben in zak en as gezeten. Maar ik voel dat er nu al enkele jaren weer een goeie vibe hangt, met François De Keersmaecker ook als voorzitter.”

Tot slot: met zijn benoeming tot Racing-ambassadeur is Jaak zeer content. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat Racing iemand tot ambassadeur benoemt.

Voor Racing hangen er geen verplichtingen vast aan het ambassadeurschap. De club wil Jaak vooral bedanken voor zijn onvoorwaardelijke liefde voor de club en de uiting van die liefde in de buitenwereld.

“Ik neem die titel met zeer veel plezier op mij. Als Racing mij iets vraagt, dan werk ik in de mate van het mogelijke mee”, zegt Jaak. “Zo heb ik enkele jaren geleden meteen mijn medewerking verleend aan de Racing-abonnementen-filmpjes, samen met Carry Goossens en Mark Uytterhoeven. Heel plezant.”

“Zoals gezegd: ik heb altijd openlijk gezegd dat ik Racinger ben. Ik ken veel Racingers, maar ook veel KV-supporters. Ik werd en word wel eens uitgenodigd door vrienden om naar een wedstrijd van KV te gaan kijken en dan zeg ik altijd: “Op KV word ik uitgenodigd en op Racing betaal ik” (lacht smakelijk).”

Jaak, dikke proficiat met het ambassadeurschap en vooral bedankt voor al jouw jaren trouw aan Racing Mechelen!

We zetten Jaak als Racing-ambassadeur officieel in de bloemetjes tijdens de fandag op zondag 6 augustus.

Lees ook:
koop hier jouw abonnement voor het seizoen 2023-2024
koop woensdag jouw abonnement voor de oefenmatch tegen Meise

Bekijk enkele abo-filmpjes van enkele jaren geleden met Jaak: