Nieuwjaarsinterview (deel 2 met Michel Vanstallen): “Veel goodwill in stadiondossier”

In deel 2 van onze nieuwjaarsinterviews komt Michel Vanstallen aan het woord. Michel is zowel hoofdsponsor als bestuurder van Racing Mechelen.

Michel stapte in februari 2019 – samen met François De Keersmaecker – Racing binnen. Nadat Koen Van Exem met zijn bestuursploeg de jaren ervoor al enorm veel puin had geruimd, leidden François en Michel de club een nieuw tijdperk binnen.

Michel, je bent nu al bijna 3 jaar actief op Racing. Hoe liep dat in het begin?

“Ik kan alleen maar zeggen dat die intrede super vlot verlopen is. Ik kende al enkele mensen bij Racing, via Fons Rooms. Ik ben meteen super goed ontvangen en merkte dat er de jaren ervoor een aantal mensen hard had gewerkt aan de redding van de club.”

“Racing had op dat moment een zware periode achter de rug. Wij hebben geld kunnen investeren in de opbouw. Je ziet iets groeien en daar plukken we nu stilaan de vruchten van.”

Je staat niet in the picture, is dat bewust?

“Ik doe dit echt niet om in de belangstelling te staan. Maar ik heb – samen met andere mensen binnen Racing – wel een duidelijk plan met de 1e ploeg, de jeugdwerking en de community-werking.”

“De 1e ploeg is het uithangbord van de club, maar jongeren en mensen kansen geven is voor mij even belangrijk. En we mogen echt zeggen dat wij jongeren en mensen kansen geven, ongeacht hun kleur en afkomst.”

“Ik zag donderdag een foto op onze Facebook-pagina van onze clubfotograaf Miguel waarop jeugdspelers naast elkaar staan en zich écht amuseren. Prachtig!”

“Dat is waar het om gaat: de jeugd naast en bij elkaar krijgen, een smeltkroes creëren van mensen en culturen. De essentie van ons verhaal is: we zijn allemaal mensen die kansen moeten krijgen, maar ze ook moeten grijpen.”

Lees verder onder de foto (Michel met Koen Van Exem en François De Keersmaecker in februari 2019).

Het behalen van het IP-label moet dan ook voor u een topdag geweest zijn?

“Absoluut. Ben Van Reydt en zijn team hebben enorm hard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen. We hebben financieel geïnvesteerd, bijvoorbeeld in gediplomeerde jeugdtrainers. Er staat een goeie structuur. Dat zien we beloond met het hoogste label.”

“Het samenwerkingsverband met Anderlecht heeft ons ook geholpen. Daar vinden we een stukje ondersteuning en professionalisme. Die samenwerking heeft er ook toe geleid dat een aantal beloftevolle jongeren de weg naar Racing gevonden hebben. Omdat ze weten dat er know-how is en ze kansen krijgen om door te stromen naar Anderlecht.”

“Verder heeft ons kunstgrasveld ons veel geholpen. De aanleg dateert van 2020, maar ik wil de stad daar toch nog eens voor bedanken. Dat was een van de eerste stappen die we moesten zetten om beter te worden en meer kwaliteit te kunnen bieden. Intussen hebben we in vergelijking met enkele jaren geleden een instroom van 75% meer jeugdspelers. Daar mag je als club trots op zijn.”

Wat waren voor u de hoogtepunten in 2021?

“De mooie prestaties van de eerste ploeg, met de 1e plaats momenteel, en het IP-label voor de jeugd.”

“Maar ook de spionkop die zingt en de ploeg steunt. Dat zie je niet overal. Dit moeten we verder uitbouwen. De schare aan supporters moet groter worden. We zijn daar volop mee bezig, want ik hoor veel mensen zeggen dat ze fans terugzien die al enkele jaren niet meer op Racing geweest waren.”

“Om nog meer supporters terug te winnen, moeten we werken op 3 thema’s: onze 1e ploeg optimaal laten presteren, de ontvangst en omkadering verbeteren en als bestuur een bepaalde dynamiek uitstralen. Op dat vlak zijn we goed bezig.”

“Ik heb jarenlang business-seats gehuurd op Anderlecht, maar als ik nu zakenrelaties op Racing uitnodig, dan zeggen die me dat het op Racing veel plezanter is. Meer sfeer, meer amusement, gemoedelijker, met een pintje erbij…”

U bent een zakenman en wil vooruit. Ook met Racing. Wat is uw ambitie?

“Ik wil zo snel mogelijk de stap naar 2e amateur zetten met de 1e ploeg. En daarna binnen een termijn van 2 tot 3 jaar naar 1e amateur promoveren.”

“We zijn de financiële rekening aan het maken: wat is er nodig voor 2e amateur en wat is er nodig voor 1e amateur? Ik ben ambitieus, dus daar maken we nu werk van.”

Sportief heb je als bestuurder niet alles in de hand. Bent u iemand die snel ingrijpt als het fout loopt?

“Ik bekijk, analyseer en onderneem actie als dat nodig is. Je kunt verliezen tegen een ploeg die sterker of slimmer is, maar ik wil altijd inzet zien. Het ergste is een match verliezen door een gebrek aan inzet.”

“De spelers worden goed betaald, daar moet iets tegenover staan. Fans die een abonnement of ticket kopen, hebben recht op succes. Het zit in mijn temperament om in te grijpen als het dan toch verkeerd loopt, maar we kunnen alleen maar vaststellen dat het momenteel zeer goed loopt.”

“Onze heenronde is zeer goed, met de periodetitel en de herfsttitel. Maar ik zeg er meteen bij: daar kopen we niks mee. Het is aan het einde van het seizoen dat de prijzen verdeeld worden.”

“Verder heb ik het volste vertrouwen in onze sportieve cel. Sportief manager Marc Ghys en andere mensen die daar inzitten, kennen veel van voetbal. Aan hen om de juiste analyses te maken, zodat het bestuur van Racing niet als een emotionele supporter over zaken moet gaan beslissen.”

Lees verder onder de ploegfoto.

U bent zelf al een hele tijd bezig met de toekomst van ons stadion. Wat kunt u daarover momenteel vertellen?

“Ik ben daar achter de schermen inderdaad al lang mee bezig. Er wordt heel hard gewerkt. Het komt erop neer een delicaat evenwicht te vinden tussen de stad Mechelen, eigenaar van de gronden IBO en Racing Mechelen. Dat zijn 3 partijen die je moet verenigen.”

“De gesprekken verlopen in een zeer constructieve sfeer. Ik heb er goeie hoop op dat we een van de komende maanden tot een definitief akkoord zullen komen. Ik zal er alles aan doen om dit project te realiseren.”

“Het is geen geheim dat het onze bedoeling is om Racing op OVK te houden en er een nieuw stadion te bouwen. Ik merk zowel bij IBO als de stad veel goodwill en enthousiasme.”

“Zodra er een akkoord is, zal het voor ons de kunst zijn om een stadion te bouwen dat de ziel en geschiedenis van Racing uitstraalt, maar dat ook volledig aangepast is aan de noden van vandaag.”

“Het moet een complex worden dat niet enkel voor die 15 thuismatchen van de eerste ploeg gebruikt wordt. Het moet multifunctioneel zijn en een verrijking voor de stad en Mechelen-Noord. Het nieuwe OVK moet een toonbeeld zijn van het amateurvoetbal van de toekomst.”

Tot slot, wat wenst u zichzelf en de club toe in 2022?

“Voor iedereen een goeie gezondheid. We hebben met zijn allen geleerd dat dat zeer belangrijk is.”

“Voor Racing wens ik dat de 1e ploeg dit seizoen kampioen wordt. Verder gaan we de jeugdwerking laten groeien en bloeien en ons sociaal project uitbouwen.”

“Tot slot hopen we het stadiondossier met IBO en de stad met goed gevolg af te ronden en daarna met een nieuwe accomodatie aan de slag te kunnen gaan.”

Bedankt, Michel, voor dit nieuwjaarsinterview. We wensen u een goeie gezondheid en veel succes met de club, uw bedrijf en al wat/wie u dierbaar is.