Nieuwjaarsinterview (deel 1 met François De Keersmaecker): “De titel zit er zeker in”

In een tweedelig nieuwjaarsinterview blikken we met voorzitter François De Keersmaecker en bestuurder Michel Vanstallen terug op 2021, maar ook vooruit naar 2022 (en later).

2021 zit erop, leve 2022! Afgelopen jaar is coronagewijs opnieuw eentje om snel te vergeten, maar toch was 2021 meer dan corona. Veel meer. Zeker op Racing Mechelen.

In dit eerste deel bespreken we enkele thema’s met François De Keersmaecker, die in februari 2022 precies drie jaar aan het hoofd van de club zal staan.

Voorzitter, hoe heeft u 2021 beleefd?

“Voor mij was het professioneel een zeer druk jaar, met veel werk op het advocatenkantoor.”

“Aangezien de coronamaatregelen ook op de rechtbank streng bleven, is dat wel beginnen door te wegen. Mondmaskers ophouden tijdens pleidooien, je krijgt moeilijker inzage in dossiers op de griffie: het maakt het werken anders en moeilijker.”

“Ook de consultaties met cliënten en de dagelijkse vergaderingen die via Teams en Zoom verlopen: het doet veel af van hoe het vroeger was. Ik ben een grote voorstander van het fysieke gesprek, dus is het voor mij nog elke dag aanpassen.”

“Toch wil ik niet klagen. Zeker niet omdat we sinds dit seizoen opnieuw naar het voetbal konden gaan. We hebben de voorbije maanden – nadat de competitie vorig seizoen was afgebroken – dit seizoen in een min of meer normale situatie het voetbal kunnen beleven.”

“Al was het dan met het Covid Safe Ticket en mondmasker, we konden toch naar Racing gaan en daar mensen ontmoeten. Dat was totaal verschillend met 2020.”

Als we naar de 1e ploeg kijken, hoe evalueert u die prestaties?

“Dat loopt goed. Er waren hooggespannen verwachtingen, terwijl we eigenlijk nog maar net teruggekeerd zijn uit 1e provinciale. Vanuit alle hoeken worden we meteen gebombardeerd tot titelfavoriet of toch minstens tot een van de clubs die voor de titel strijden.”

“Als je onze eerste match tegen FC Heikant zag, met al die goals vroeg in de match en een schitterend 5-1-resultaat, dan werden de verwachtingen van de buitenwereld nóg groter.”

“Een nederlaag in Turnhout en de pijnlijke 1-3 thuis tegen Nijlen begin oktober vormden een mindere periode. Nijlen was een dieptepunt. We stonden op dat moment in de middenmoot.”

“Maar we hebben ons enorm goed herpakt. Voor mij was de match op Diest het toppunt. Winnen op het veld van de onbetwiste leider op dat moment en de periodetitel pakken: het was een enorme opsteker.”

“Sommigen dachten op dat moment dat Racing los kampioen zou worden, maar zo werkt het niet. Je kunt niet alle matchen winnen. Maar we zijn nu 1 match voorbij halfweg en we staan op kop. Is dat niet schitterend?”

Wordt Racing kampioen?

“Ik heb er een goed oog in. Ik zie goed voetbal, met drie sterke compartimenten: vooraan, in het midden en achteraan. Plus een goeie keeper en een zeer gepassioneerde coach.”

“De titel zit er zeker in. Maar opgelet: de weg is nog lang. Het zal tussen een 4-tal clubs gaan.”

Lees verder onder de foto (Racing viert de periodetitel in Diest).

Volgt u het reilen en zeilen binnen het sportieve luik actief op?

“Elke twee weken hebben we een bestuursvergadering waarin het sportieve luik aan bod komt.”

“De ene keer komt sportief manager Marc Ghys ons briefen, de volgende keer Dave De Herdt. Daar komen we te weten wat er achter de schermen gebeurt en wat er leeft in de spelersgroep en bij de trainers.”

“We proberen altijd kort op de bal te spelen en vragen te stellen over wat er gebeurt en waarom iets gebeurt.”

Wat heeft u nog blij gestemd in 2021?

“Een echt hoogtepunt was het behalen van het interprovinciale label met onze jeugdwerking. Als je ziet van waar onze jeugdwerking komt, dan is dat ronduit geweldig.”

“Dat IP-label onderstreept onze ambities, want de jeugd is voor ons even belangrijk als de 1e ploeg.”

“Wij willen jongens en meisjes een gezonde hobby aanbieden en het niveau zo hoog mogelijk krijgen, zodat er doorstroming komt richting de A-kern. Want dat is de ultieme bekroning: vanuit de jeugd de 1e ploeg halen, daar werken we nu elke dag aan.”

“Maar wij hebben niet alleen oog voor de meest getalenteerde kinderen. Ook kinderen waarvan we weten dat ze nooit in de 1e ploeg zullen geraken, moeten bij ons kansen blijven krijgen. Daar staan wij voor: iedereen is op Racing welkom, los van talent, afkomst, kleur en rang of stand.”

Lees verder onder de foto (jeugdspelers van Racing).

 

Er is ondanks corona ook veel georganiseerd op Racing, zoals EK Pelouza. Wat vindt u daarvan?

“Een heel mooi initiatief! De competitie 2020-2021 was stilgelegd, waardoor we geen inkomsten meer hadden, maar wel nog met een aantal lopende kosten zaten, want we hebben onze jeugd grotendeels laten doortrainen.”

“Als je dan ziet dat die machine op gang komt om evenementen te organiseren – binnen de perken van de coronamaatregelen – dan doet dat deugd. EK Pelouza met telkens honderden aanwezigen tijdens de matchen van het EK voetbal op groot scherm, Paas-ontbijten, een Valentijns-actie, wijnboxen verkocht…: het is te veel om op te noemen.”

“Die evenementen hebben heel wat geld in het bakje gebracht. En ook: er zijn mensen naar ons stadion gekomen die anders nooit op Racing zouden komen. Het was een enorm succes. Het Racing-gevoel is gegroeid en we hebben gezien dat er nog altijd heel veel mensen zijn die Racing een warm hart toedragen.”

In september zagen we plots een prachtige muurschildering van Oscar Vankesbeeck in ons stadion. Welk gevoel had u daarbij?

“Prachtig! Chapeau dat een groepje jongeren dit voor elkaar gekregen heeft. Het resultaat is ronduit verbluffend. De jeugd heeft met hart en ziel iets gecreëerd met weinig middelen.”

“Als je op zo’n manier een link kunt leggen met een historische figuur als Oscar Vankesbeeck, dan is dat een teken van nostalgie, maar ook een bewijs dat Racing springlevend is. Er gebeurt iets bij ons. Deze street-art is een echte meerwaarde voor ons stadion, en ook voor de stad.”

Lees verder onder de foto van de muurschildering.

U staat bekend als een echte positivo en iemand die geniet van de sfeer in het stadion. Bent u op dat vlak aan uw trekken gekomen?

“Absoluut. Ik heb veel supporters gezien die de ploeg en club voluit steunen. Dat zingen en een echte 12e man zijn voor de ploeg, dat onderscheidt ons van veel andere clubs.”

“Wat me wel op de maag ligt, zijn de toestanden met het Bengaals vuur in Turnhout en Diest. Dat heeft ons duizenden euro’s aan boetes gekost, om over de schadevergoedingen voor de pistes rond die velden nog te zwijgen. Echt waar: met die centen hadden we veel betere dingen kunnen doen. Dat zijn financiële tegenvallers die niet gebudgetteerd zijn, maar die we wel moeten betalen.”

“Onze club krijgt er een slechte naam door. Dat er door die situatie ook stadionverboden komen: hoe kan het zo ver komen? Die fans zijn stuk voor stuk Racingers met veel liefde voor de club en nu mogen ze niet meer binnen. Dat vind ik allemaal zo spijtig…”

Een vraag die veel fans zich stellen: hoe evolueert het stadiondossier?

“Ik heb een dubbel gevoel bij het huidige OVK. Enerzijds komen mensen van heinde en verre om bij ons te groundhoppen in ons authentieke en Engelse stadion. Het is een icoon in België. Dat moet je bewonderen en daar moet je fier op zijn.”

“Anderzijds is het volledig, maar dan ook volledig opgeleefd. Het stadion voldoet niet meer aan de verwachtingen en eisen van de supporters en sponsors.”

“Als je ziet waar we in Tielen voor de match op De Kempen ontvangen zijn: een gloednieuwe hoofdtribune waar je vanuit de kantine het hele veld kunt zien… Terwijl bij ons iedereen in de kou, regen en wind staat of zit. Dat moet veranderen.”

“We hebben nood aan een nieuwe infrastructuur mét respect voor onze clubgeschiedenis. De bestuurskamer, Waar een wil is is een weg, …: die authenticiteit moet behouden blijven.”

Bestuurder Michel Vanstallen zal morgen in deel 2 meer vertellen over het stadiondossier. Heeft u nog een wens voor 2022?

“Ik hoop dat onze 1e ploeg kampioen wordt, dat we kunnen doorgaan met ons plan voor een nieuwe infrastructuur en ook dat we Racing organisatorisch en administratief verder kunnen uitbouwen.”

“Want dat laatste is een grote uitdaging: in 2e en op termijn 1e amateur moet het op dat vlak beter. We hopen nog meer vrijwilligers in onze werking te kunnen betrekken en tegelijkertijd ook nog meer te professionaliseren door mensen in dienst te nemen.”

Bedankt, voorzitter, en heel veel succes en een goeie gezondheid gewenst!