“Modern complex bouwen dat recreatieve hotspot wordt in Mechelen-Noord”

De toekomst van Racing Mechelen is verzekerd. Dankzij een deal met de stad Mechelen, IBO/Investpro en onze club kan Racing werk maken van een nieuwe accomodatie.

Op een persconferentie in de bestuurskamer van Racing kondigden de diverse stakeholders het historische akkoord aan. Voor de stad namen schepen van Sport Abdrahman Labsir en schepen van Financiën Koen Anciaux de honneurs waar. Burgemeester Alexander Vandersmissen moest ziek afzeggen.

Voor Racing namen voorzitter François De Keersmaecker en bestuurder Michel Vanstallen het woord.

“Dit is een mijlpaal in de geschiedenis van Racing Mechelen. In 2019 ben ik samen met Michel door enkele bestuursleden van Racing aangesproken om onze schouders mee onder de club te zetten. De toekomst van de club zag er op dat moment niet zo rooskleurig uit”, zei François De Keersmaecker.

“Met een enorm goeie bestuursploeg die dag en nacht voor de club werkt, zijn we in dit project gestapt. We hadden 4 werven uitgestippeld: de eerste ploeg naar 1e amateur brengen, onze jeugd op interprovinciaal niveau laten spelen en een samenwerking met een grote club (Anderlecht, nvdr) realiseren, ons sociaal engagement opnemen in Mechelen-Noord en werk maken van een nieuw stadion.”

“Met de eerste werf zitten we na twee opeenvolgende promoties op koers, de tweede werf hebben we verwezenlijkt, met de derde zijn we volop bezig en van de vierde werf kunnen we nu echt werk maken.”

Schepen Labsir: “Een hoogdag”

“Het woord “historisch” is hier al enkele keren gevallen. Terecht”, zei schepen van Sport Abdrahman Labsir. We zitten hier tijdens deze persconferentie in een historische setting en kunnen vandaag een historisch akkoord aankondigen.”

“Dit is een hoogdag. Racing ligt ons als stadsbestuur na aan het hart, net als alle andere clubs in Mechelen. Vanuit de stad proberen we alle Mechelse sportclubs op dezelfde manier te behandelen.”

“Met dit akkoord hopen we Racing in staat te stellen hun visie en missie verder uit te werken. We wensen hen daar veel succes bij en zullen ook in de toekomst klaarstaan om hen te helpen waar we kunnen.”

Schepen Anciaux: “Goede huisvader”

“Dit is een belangrijk feit”, ging schepen van Financiën Anciaux verder.

“We kunnen dit hele terrein in erfpacht geven aan de club Racing Mechelen. Zoals de voorzitter zegt, is dit werf 4 van Racing. Wel, beheer deze werf zoals een goede huisvader. De club heeft al mooie plannen, maak ze waar.”

Namens IBO/Investpro nam gedelegeerd bestuurder Inge Van den Heuvel het woord. Ook zij toonde zich enorm tevreden met de overeenkomst waarbij IBO/Investpro de OVK-grond overlaat aan de stad Mechelen en zelf een perceel in ruil krijgt in de Abeelstraat.

“In het begin liepen de onderhandelingen over dit project iets minder vlot, maar op het einde ging het bijzonder vlot. We zijn gelukkig dat we voor iedereen een mooi akkoord hebben kunnen bereiken”, zei Van den Heuvel.

Lees verder onder de foto.

Michel Vanstallen: “Modern stadion voor 4.000 mensen”

Bestuurder Michel Vanstallen besloot de persconferentie met concrete informatie over het nieuwe stadion.

“Eerst en vooral: we kunnen nu zeggen dat we definitief op deze site kunnen blijven. We krijgen 90 jaar erfpacht, plus een koopoptie na die 90 jaar. We zitten hier voor eens en altijd goed.”

“Wat onze accomodatie betreft: ons huidige stadion is tot op de draad versleten, een nieuwe infrastructuur dringt zich op.”

“Ik zal vandaag nog geen plannen tonen, maar wil wel al de drie belangrijke pijlers in ons stadionproject aanstippen. Ten eerste voetbal en traditie, ten tweede de recreatieve hotspot van Mechelen-Noord en ten derde ons maatschappelijk engagement in deze kant van de stad.”

“Traditie en voetbal: we willen de historische elementen van het huidige OVK behouden in het nieuwe stadion. Dan denk ik aan unieke, Mechelse elementen uit de beheerraadszaal, het Racing-logo in de hoofdtribune, de toegangspoort met de KRCM-letters en de slogan “Waar een wil is, is een weg”. Die elementen willen we verwerken in ons moderne complex.”

“We mikken op een totale nieuwbouw voor 4.000 toeschouwers, wat overeenstemt met onze ambitie om te voetballen in 1e amateur. Dus een complex met kantoren, vergaderzalen, kleedkamers, technische ruimtes, een café, een restaurant enzovoort.”

“De eerste investering die we gaan doen is led-verlichting rond het hoofdveld. Die komt er deze maand al in het huidige stadion en kunnen we meenemen naar het nieuwe.”

“Een hotspot worden in Mechelen-Noord: we willen met ons nieuwe stadion 24 op 24 en 7 op 7 recreatie aanbieden voor Mechelaars en niet-Mechelaars. Wij willen hier tal van activiteiten ontwikkelen: bowling, fitness, welness, een budget/sporthotel…- We willen geen nieuw stadion waar 17x per jaar een voetbalmatch in gespeeld wordt. Dat is niet meer van deze wereld. Er moet dus meer in kunnen gebeuren.”

“Ten derde: ons maatschappelijk engagement: wij gaan kinderen die het moeilijk(er) hebben hier opvangen. We zijn daar al mee begonnen. We gaan een privé-stichting oprichten om onze jeugd te ondersteunen, bijvoorbeeld met opvolging/begeleiding van huiswerk, in samenwerking met maatschappelijke assistenten. Wij willen vanuit Racing kansen geven aan kinderen die ze vandaag misschien niet krijgen. Zo laten we Racing een rol spelen in het sociale weefsel van de stad.”

De vraag is wie dit gaat financieren. Michel Vanstallen: “We kunnen niet altijd naar de overheid kijken. We zijn al heel blij met de inspanning die de stad nu voor ons doet. We zijn de stad daar zeer dankbaar voor, nu is het aan ons.”

“We zullen een beroep doen op subsidies van Sport Vlaanderen. Er zijn al informele contacten geweest met het kabinet van Vlaams minister van Sport Ben Weyts. De rest willen we zelf financieren en door externe partners te betrekken in ons project. Ik doe hierbij een oproep naar partners in recreatie: wie iets op Racing wil organiseren of opzetten, contacteer ons. Met de stad gaan we ook nog eens kijken of bepaalde sportclubs in Mechelen nood hebben aan onze infrastructuur.”

Rest de timing van het nieuwe stadion. “Nu en de komende maanden gaan we samenzitten met de diverse stakeholders. Ik denk aan de stad, externe partners en onze buren.”

“Eind 2023/begin 2024 willen we een aanvraag indienen voor onze omgevingsvergunning en in 2025 willen we beginnen met de werkzaamheden van het nieuwe stadion. In het seizoen 2026-2027 willen we in ons gloednieuwe stadion zitten, met alles erop en eraan.”

“De werkzaamheden impliceren dat we minstens 1 seizoen elders moeten spelen met onze 1e ploeg en jeugd. Dat gaan we nog bekijken, maar ook daar zijn al gesprekken over geweest. Dat lossen we wel op.”

Lees ook:
historische dag voor Racing: overeenkomst stad Mechelen-IBO/Investpro-Racing Mechelen