Marc Ghys: “We willen meedingen naar de prijzen”

Hoewel er niet gevoetbald wordt, zijn het zeer drukke weken geweest voor de sportieve sectie van de A-kern. Maar nu de spelersgroep gevormd is, kijkt Marc Ghys met vastberaden blik naar de toekomst.

24 spelers telt de A-kern in het seizoen 2021-2022: 4 keepers en 20 veldspelers. Het is elk jaar een huzarenstukje (voor elke club) om een competitieve groep op de been te krijgen.

Zeker bij Racing, dat enkele jaren geleden een financiële overlevingsstrijd voerde, maar nu weer op de rails staat.

“Racing Mechelen is klaar om de volgende stap in het uitgestippelde project te zetten. Dat voel je aan de organisatie en structuur die er gekomen zijn. Daar staat een sportieve ambitie tegenover en die proberen wij in te vullen”, zegt sportief manager Marc Ghys.

“Er is zeer veel veranderd in korte tijd, zeg maar in enkele jaren. Spelers die op tijd betaald worden, een stage in de zomer, als groep samen eten voor de uitwedstrijden, een bus om de verplaatsingen te maken, nieuwe velden op de OVK-site… Dat bewijst dat Racing weer leeft en ambitie heeft.”

“Sportief zijn we aan de slag gegaan met het karkas dat we al gebouwd hadden. Daar zijn we beginnen rond te bouwen. Het probleem is dat we door de coronapandemie niet kunnen scouten hebben, maar ons netwerk is groot genoeg om spelers te kennen en te weten of ze bij ons passen of niet.”

“Eén van de sleutels in dat proces was de contractverlenging van Jerko Guldix: een jonge voetballer met veel potentieel die zowel achteraan als in het middenveld kan spelen. Een aantal jonge spelers die niet meer in aanmerking kwamen als beloftevolle U21-spelers hebben we daardoor laten vertrekken.”

“Er kwamen jonge jongens bij uit onze eigen jeugdwerking zoals Imad, Fawzi en onze 16-jarige doelman Hendrik. Een bewuste keuze uiteraard. En daarnaast zijn we gaan kijken welke posities we verder nog wilden versterken, zoals de rechtsachterpositie na het stoppen van Kevin Eyeson. Daar is Willem Loman gekomen, ook een jonge kerel waar we veel vertrouwen in hebben.”

Slapeloze nachten

“Als je dan ook spelers als Sabri Hmouda en Kurt Weuts kunt laten bijtekenen, dan weet je dat je op de goeie weg bent. Idem voor Ilias Van Nuffel, Max Van der Brempt, Nils Van Delm en Lars Bielen. En ervoor ook al Gregory Carrez en Dean Doncos. Het waren gesprekken die allemaal vrij snel beklonken waren.”

“Gaandeweg is in de uitbouw van de kern ook het idee gaan rijpen om een extra aanvaller aan te trekken.”

“Dat is dan Dries Ventôse geworden, een topper. Iemand die al veel meegemaakt heeft en op Beerschot nog heeft moeten presteren onder de druk van Vak 13. Die weet wat het betekent als andere clubs “een betonneke komen gieten”, de bal op de middenstip laten liggen en tegen jou zeggen: “Begin er maar aan”.”

“Als we zien over welke kern we nu beschikken, dan ben ik zeer tevreden. Als je dit in moeilijke coronatijden kunt realiseren… Bij dezen wil ik zeker het bestuur bedanken voor de financiële mogelijkheden die we gekregen hebben.”

Toch blijft het – voor elke club – rekenen en nadenken. Marc Ghys: “Ik heb er ’s nachts inderdaad weer van wakker gelegen. In die gesprekken met spelers zit je constant naar oplossingen te zoeken om de zaak te beklinken: wat moet ik zeggen, op welk tijdstip leg je het best contact, hoe kunnen we financieel nog iets vinden om tot een overeenkomst te komen…”

Wie zijn de grote concurrenten?

Het seizoen 2020-2021 is volledig in de soep gedraaid. Hopelijk legt corona geen hypotheek op 2021-2022 en kan er vanaf september weer gewoon competitievoetbal gespeeld worden.

Als dat lukt, zal Racing met ambitie aan de start komen. “We hebben de ploeg grotendeels bijeengehouden en gericht versterkt. We leggen de lat voor onszelf dus hoog”, zegt Marc.

“We moeten niet aan dikkenekkerij gaan doen, maar nu zeggen dat we op de linkerkolom mikken, zou een beetje belachelijk zijn. Ook tegenover onze sponsors en supporters. Dus moeten we zeggen dat we willen meedingen naar de prijzen.”

“Dit is de stap die we willen zetten. Of de druk op spelers en coach niet te groot zal zijn? Neen, daar heb ik vertrouwen in. Onze coach, Dave De Herdt, komt uit de profwereld. Hij beseft wat er bij komt kijken. Hij zal dit goed managen, daar ben ik van overtuigd.”

“Onze spelers zijn ook matuur genoeg: Ruben Smet, Yannick Put, Jens De Paepe, Dries Ventôse, Kurt Weuts… En Wout Kerckhofs is ook geen jonkie meer. Een Gregory Carrez ook, die gaat veel af op zijn eigen instinct. Die trekt zich niet te veel aan van stress en druk.”

Rest de vraag: welke ploegen tonen ook ambitie? Wie worden de grote concurrenten?

Marc Ghys: “Pelt is zich duchtig aan het versterken. Die willen heel graag promoveren. Bij Beringen zijn 10 spelers weg, maar ook 7 goeie bij gekomen. Heikant stond na 4 speeldagen op kop en heeft zijn volledige groep kunnen behouden… Diest is altijd ambitieus, Sint-Lenaarts misschien ook…”

“Het is een moeilijke periode om het nu allemaal goed te kunnen inschatten, want sommige clubs zijn nog niet klaar met hun huiswerk. Er zijn ook clubs die weinig bekendmaken momenteel, dat is dus ook afwachten.”

“Maar zelf zullen we klaar zijn. We beginnen nu de voorbereiding uit te werken. De coach heeft al 2 schema’s gemaakt voor de fysieke voorbereiding en daar gaan we nu oefenwedstrijden inpassen. We hopen dat de pandemie in gunstige zin evolueert en dat we de nieuwe spelersgroep in mei al een paar keer kunnen laten samenkomen en -trainen.”

Marc, bedankt voor het gesprek. We kijken enorm uit naar het nieuwe seizoen!

Klik hier en bekijk welke spelers tot de A-kern 2021-2022 behoren.