IP voor onze jeugd: wat is het en waarom is het zo belangrijk?

Nu onze jeugdopleiding gepromoveerd is naar het interprovinciale niveau kunnen we zeggen dat Racing écht op volle toeren draait.

Maar wat betekent dat IP-label precies? En waarom is dat zo belangrijk voor een club als Racing Mechelen? AVJO, algemeen verantwoordelijke van de jeugdopleiding, Ben Van Reydt legt het uit.

Ben, om te beginnen: hoe doe je dat, van gewestelijk niveau naar provinciaal groeien en nu zelfs interprovinciaal (IP)?

“Het is de voorbije jaren een verhaal geweest van continu bijleren, ontdekken waar je als club te kort schiet en daar gewoon beter in willen doen.”

“Je hebt de juiste man of vrouw op de juiste plaats nodig. Dan heb ik het niet enkel over de TVJO (technisch verantwoordelijke jeugdopleiding) of AVJO, maar over de hele omkadering, met goeie trainers op het veld bijvoorbeeld.”

“We hebben de voorbije jaren heel wat nieuwe trainers aangetrokken. Daarin was een duidelijke en eerlijke communicatie doorslaggevend. Wij verkopen op Racing geen praatjes. Een trainer weet bij ons vooraf waar hij of zij aan begint. Mondjesmaat hebben we zo de voorbije jaren de kwaliteit van onze trainersstaf kunnen opkrikken en dat is cruciaal om je spelers de juiste begeleiding aan te bieden.”

“We hebben ook ons opleidingsplan over de jaren heen grondig verdiept. Sinds de vorige audit, toen om het label van provinciaal voetbal te halen, is ons opleidingsplan veel concreter en uitgebreider geworden.”

“We hebben onze scouting weer op punt gezet onder leiding van onze hoofdscout Amine, hoewel dat afgelopen coronajaar een zeer moeilijke opdracht geweest is uiteraard. En zo zijn er nog heel wat zaken die we hebben aangepakt en staan er ook nog heel wat zaken op de agenda om uit te rollen zodra corona ons eindelijk eens met rust zal laten.”

Wat is het belang van IP voor Racing?

“Je wil als club je spelers altijd de best mogelijke opleiding geven. Dan moet je een zo hoog mogelijk niveau eisen: van je spelers, van je trainers maar ook van jezelf als club.”

“Op IP-niveau gaan we op alle vlakken weer heel veel bijleren, sportief en extra-sportief. Het belang van dat label is niet te onderschatten voor de verdere uitbouw van onze jeugdopleiding en onze club. De kwaliteit die IP aan onze jeugdspelers biedt, zal er toe leiden dat er opnieuw een grotere doorstroming zal komen van eigen talent richting A-kern.”

“Qua organisatie en in financieel opzicht is dit ook weer een stap hoger. Zo zullen we volgend seizoen door de verdere verplaatsingen bijvoorbeeld te maken krijgen met busreizen voor onze jeugdploegen.”

“En we moeten meer ploegen tussen de lijnen brengen. Daarvoor hebben we dan weer enkele nieuwe trainers nodig. Daarom willen we bij dezen toch ook nog eens een oproep doen aan mensen die zich willen engageren voor onze jeugd, want er is werk genoeg op Racing Mechelen.”

Het goeie nieuws van de promotie raakte maandag bekend. Zie je al gevolgen met betrekking tot de instroom van nieuwe jeugdspelers/trainers?

“Je merkt al een hele tijd dat mensen opnieuw in onze club geloven. De instroom van nieuwe jeugdspelers is al langer dan vandaag bezig, maar ze komt nu wel in een stroomversnelling. Er hebben zich intussen al tientallen nieuwe spelertjes aangeboden om naar ons te komen.”

“We hadden ook al enkele nieuwe jeugdtrainers aangetrokken de voorbije maanden, hoewel dat niet altijd even gemakkelijk was. We konden geen zekerheid geven over het niveau dat we zouden spelen en zijn daar in alle gesprekken ook eerlijk over geweest. Er zijn afspraken gemaakt voor de beide situaties: provinciaal of interprovinciaal. Enkele nieuwe trainers stapten al mee in ons verhaal, we zijn natuurlijk blij dat we hen IP kunnen aanbieden.”

Lees ook:
de jeugdwerking van Racing promoveert naar IP-niveau
voorzitter De Keersmaecker: “Geweldig nieuws”
meer info over jeugdvoetbal in Vlaanderen op de website van Voetbal Vlaanderen

Wil jij jeugdspeler of jeugdtrainer op Racing worden?
Mail naar Ben Van Reydt: ben.van.reydt@racingmechelen.be
Mail naar Nick Bequet: nick.bequet@racingmechelen.be