Hoe gaat het met… Sadio Ba?

Vandaag publiceren we het volgende interview in onze rubriek: “Hoe gaat het met…?”. Ditmaal komt onze voormalige hoofdcoach Sadio Ba aan het woord.

Als actief voetballer kwam hij ondermeer uit voor SC Lokeren, KVC Westerlo, APOP Kinyras Peyias en SK Beveren.

In 2009 werd hij speler-trainer bij KVC Willebroek-Meerhof.

Sadio werd in 2011 aangesteld als T1 bij Racing – dat op dat ogenblik in de toenmalige derde klasse uitkwam. In oktober 2012 werd hij – na enkele tegenvallende resultaten – ontslagen.

Hij ging nadien als coach aan de slag bij KV Woluwe-Zaventem en in 2014 werd hij assistent-trainer bij RWDM Brussels FC.

Sadio, na een rijkgevulde spelerscarriere ben je in 2009 bij Willebroek-Meerhof aan de slag gegaan als speler-trainer. Was dit voor jou een hele aanpassing?

“Het was inderdaad een serieuze aanpassing om de twee te combineren. Het is zeer moeilijk om zelf op het veld te staan en je bezig te houden met je eigen spel en het spel van de anderen. Mede door blessurelast en het feit dat ik de jongeren niet wou tegenhouden in hun ontwikkeling zat ik meer op de bank om te coachen dan op het veld. Ik was op het einde van het seizoen zeer tevreden dat elke speler die regelmatig in de basis stond onmiddellijk een ploeg heeft gevonden op niveau, waaronder Nils Van Delm.”

In 2011 ben je dan aangesteld als T1 van Racing. Hoe is dat in zijn werk gegaan?

“Ik was eerst T2 onder Marc Ghys. En na zijn ontslag vroegen Raoul Peeters en toenmalig voorzitter Dietens me of ik wou overnemen.”

Sadio, wat is je nog voornamelijk bijgebleven van je Racing-periode?

“Het groen-witte legioen, altijd aanwezig , zowel in goede als slechte tijden. Voor elke ploeg is de match tegen de Racing de match van het jaar. En uiteraard is ook de hechte verstandhouding binnen de trainersstaf me nog bijgebleven.”

Wat was de reden van je ontslag?

“Ik ben ontslagen na een nipte nederlaag tegen leider Hoogstraten. Ik had de speler met het ‘dikste contract’ niet opgesteld en wist dat ik zou moeten vertrekken als we zouden verliezen. Zo is het ook gebeurd. Soms gebeurt er in het voetbal wel iets ‘extra-sportief’.”

Heb je nog contact met spelers en collega’s van indertijd?

“Met Steve De Saegher tennis ik nu wekelijks en om de 3 à 4 maanden ga ik uit eten met Kjell Hermans (toen T2), Geert Van Evelghem (afgevaardigde), Jos Vermeeren (keepertrainer), James Van Vaerenbergh en Hans Verbeeck (de toenmalige trainersstaf van de beloften). Soms beleven we dan memorabele avonden tezamen.”

Hoe is nadien je verdere voetbalcarrière verlopen?

“Nadien was ik nog trainer bij Woluwe -Zaventem (3de klasse) en T2 bij RWDM Brussels (2de klasse).”

Waarom ben je uiteindelijk uit het voetbal gestapt?

“Ik ben uit het voetbal gestapt omdat ik bij RWDM mijn tweede faillissement op 4 jaar tijd had meegemaakt. Ik kreeg toen ook de kans om in het onderwijs te beginnen. Daardoor kan ik de laatste 5 jaar met mijn gezin op reis gaan tijdens de vakantieperiode, iets wat vroeger ondenkbaar was.”

Heb je nadien nog wedstrijden van onze club bijgewoond?

“Nee, ik ben wel al een paar keer uitgenodigd. Je moet weten dat ik echt graag op de Racing was, hetgeen blijkt uit de contacten die ik nog steeds onderhoud met de staf van vroeger.”

Hoe vul je tegenwoordig jouw dagen?

“Ik ben tewerkgesteld op het secretariaat van Sint-Guido, een school die nauw samenwerkt met RSC Anderlecht. En vanaf volgend jaar ben ik trainer van mijn zoon Simao, die speelt bij de u14 in Dilbeek.”

Heb je misschien nog een boodschap voor de Racing-supporters?

“Aan de supporters zou ik zeggen doe verder zoals jullie bezig zijn en heb vertrouwen in het huidige bestuur. Die mensen weten waar ze mee bezig zijn en willen de club gezond houden.”


(Sadio en toenmalig keeperstrainer Jos Vermeeren)