Ex-voorzitter Marcel Leemans is overleden

De Racing-familie is in rouw. De club heeft vernomen dat Marcel Leemans (75) vandaag gestorven is.

Marcel Leemans was tientallen jaren notaris in Mechelen, met zijn kantoor aan de vaart. In 1999 werd hij voorzitter van Racing, na “de Georgische periode”.

“De club hing op dat moment met haken en ogen aan elkaar”, zei Marcel Leemans over die tijd. “In het bestuur vroegen ze zich af welke snul voorzitter zou worden. Wel, deze snul heeft het toch niet slecht gedaan.”

Marcel Leemans bestuurde Racing als een goeie huisvader: als er geen euro binnenkwam, ging er ook geen euro buiten. Hij ging er prat op dat er niet met zwart geld gewerkt werd en dat hij de club schuldenvrij overliet aan zijn opvolger Joël Hendrickx.

In die tijd speelde Racing met gezonde financiële/realistische ambities in de toenmalige 3e klasse. In het seizoen 2003-2004 was buur KV Mechelen actief in dezelfde reeks. Racing won de memorabele derby op KV met 0-1, een doelpunt van Kris Slachmuylders.

De viering van het 100-jarige bestaan van Racing in de zomer van 2004 was Leemans’ laatste wapenfeit. “Dat moest gebeuren met een Mechelaar als voorzitter”, zei hij daar later over.

“Mijn taak was op dat moment volbracht. Racing leefde weer en was met Joël Hendrickx in goede handen. Daar ben ik best fier op. Toen ik bij Racing begon, was de club op sterven na dood.”

Joël Hendrickx trad in de voetsporen van Marcel Leemans. Hij zei bij zijn overname: “Ik zal de koers van Marcel voortzetten. Verwacht dus zeker geen grote vernieuwingen. De heer Leemans heeft het schip in de goede richting geduwd, we hebben de wind in de zeilen en zijn vertrokken voor jaren.”

Huidig jeugdsecretaris Jef Verbruggen herinnert zich Marcel nog als een “prima voorzitter en in de eerste plaats de trouwste supporter van zijn Racing”.

Jef vervolgt: “Bij zijn openingswoord tijdens de algemene vergadering van de VZW van 25 juni 2000 sprak hij als volgt: “onder mijn voorzitterschap komt er geen fusie, met wie ook. Mijn leuze blijft: Racing ja – fusie nooit !”

“In 2002 gaf hij de start voor de 100-jarige viering in 2004 met weer dezelfde leuze. Hij lanceerde de actie ‘Racing 100’ en vroeg aan iedere supporter om 25 euro bij te dragen in 2003. In aanloop naar de viering van het 100-jarig bestaan lanceerde hij samen met ‘peter’ Carry Goossens en Anker-baas Charles Leclef het Racingbier.

“Op 1 februari 2004 sprak Marcel de fans toe voor de optocht naar Malinois: ‘hou de vuisten in jullie broekzakken’.”

“Voor de derby gaf hij de aftrap samen met Johan Timmermans. Het shirt van Kris Slachmuylders – die het winnende doelpunt scoorde – werd geveild en Marcel haalde het door 750 euro te betalen. Het shirt hangt nog steeds fier in de beheerraadszaal.”

Racing Mechelen wenst de familie en vrienden van Marcel Leemans heel veel sterkte met dit zware verlies en biedt zijn oprechte medeleven aan. De begrafenis van Marcel Leemans vindt plaats in intieme kring.

Ruimte voor externe advertenties: