Eentje om terug te zien: Rik en co op de kermis

In onze maandelijkse rubriek “eentje om terug te zien” diepen we vandaag een foto op uit het gezegende jaar 1948.

Deze foto kregen we van de kleindochter van Jean Van Hoof. Jean staat linksboven in beeld, met bril. Naast hem heeft Jos Mannaerts het geweer ter hand genomen om uit te halen.

Verder herkent u onder meer Rik De Saedeleer, die onder schutter Mannaerts staat en doet alsof hij naar een doelwit mikt. Rechts van Rik staat “De Witte” Reyniers.

Deze foto dateert van meer dan 70 jaar geleden. In 1948 keerde Racing na 12 seizoenen eindelijk terug naar de hoogste klasse. Dat ging met heel wat vieringen en feestelijkheden gepaard en zelfs met een gezamenlijk uitstapje naar de Mechelse kermis.

Daar gingen de spelers een deel van hun zuurverdiende centjes opdoen. Ter info: een overwinning leverde destijds 1.000 frank op, een gelijkspel 850 frank en een nederlaag 700 frank. Er was toen nog geen sprake van verplaatsingsonkosten of een maandwedde.

1948 was ook het jaar waarin Racing de vernieuwde hoofdtribune opnieuw in gebruik nam. Nadat de tribune net voor het einde van de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd was geraakt door een Duitse V1-bom brak in september 1947 een brand uit die de tribune volledig in de as legde.

De beheerraad bleef niet bij de pakken zitten en “gaf onmiddellijk het bevel tot wederopbouw”. De kosten liepen in de miljoenen franken en werden onder meer gefinancierd met een lening, derby tegen FC Malinois en tombola’s.

De foto op de kermis:
Boven, van links naar rechts: Jean Van Hoof, Jos Mannaerts, Rik De Herdt
Onder, van links naar rechts: René Schaul, Rik De Saedeleer, Frans Reyniers

Ruimte voor externe advertenties: