Een ongelooflijk maar waar verhaal…

Op 19 en 20 november brengt productiehuis ‘Moody Blue Productions’ de theaterproductie ‘Armand’ naar Mechelen.

Hoewel Armand legendarisch was doorheen de eerste helft van de 20ste eeuw, kent anno 2021 bijna niemand nog de man. Productiehuis ‘Moody Blue Productions’ wekt deze topvoetballer-dokter-politicus echter opnieuw tot leven op de planken.  Ze brengen het verhaal van Armand in alle uithoeken van het land.

Op 19 en 20 november komt deze voorstelling ook naar Mechelen, waarmee Armand terugkeert naar de stad van enkele van zijn trouwste maats.

Brusselaar Armand Swartenbroeks wordt op 30 juni 1892 geboren als eerste zoon van een kruideniersgezin. De sportieve jonge kerel en prima student is ambitieus. Terecht, zo blijkt. Na 12 internaatjaren volgt hij de artsenopleiding aan de U.L.B. Hij debuteert ook bij Daring Club de Bruxelles en helpt die ploeg als 19-jarige mee aan een eerste landstitel. Al snel wordt Armand ook geselecteerd voor de Rode Duivels.

De gruwel van W.O. I stelt aspirant-arts Armand Swartenbroeks zwaar op de proef, maar laat hem ook boven zichzelf uitstijgen in veldhospitalen, in hulpposten en met de ‘Front Wanderers’. Dit oorlogsalternatief voor de Rode Duivels geeft de Belgische troepen moraal en ontspanning en haalt geld op voor duizenden vluchtelingen. Daarvoor reizen ze naar Frankrijk, tot in de scala van Milaan én de stadions van Chelsea, Celtic Glasgow en Manchester United. Een ongelooflijk-maar-waar verhaal!

En dan moeten de grootste triomfen in het leven van Armand nog komen!

De Olympische Spelen van Antwerpen en absoluut recordinternational met 53 selecties voor de nationale ploeg. Een artsenpraktijk, een belangrijke rol in het lokale ziekenhuis, een schepenambt en tenslotte 16 jaar burgemeester van Koekelberg. Wat een man!

Voorbij gesneld door de veranderende tijdsgeest raakte het indrukwekkende levenswerk van Armand zeer ten onrechte vergeten. Mooi is dat met Vincent Kompany vandaag eindelijk weer een topsporter opstaat die dezelfde waarden uitdraagt. Als fiere tweetalige Belg doet hij met zijn BX Brussels project Armands erfenis alle eer aan.

Kevin Van Doorslaer brengt Armand tot leven in een monoloog waarin hij wordt bijgestaan door 7 co acteurs en een aantal figuranten. Hoogst ongewoon voor een monoloog? Inderdaad. Armand is dan ook niet ‘zomaar’ een voorstelling. De productie maakt gebruik van projectie én videomapping om een avond te brengen die de unieke man die Armand Swartenbroeks was eer betuigt, maar evenmin zijn makkers uit het oog verliest.

Bij die makkers zijn nogal wat iconen van Racing Mechelen. Mensen als Jan Van Cant, Gustave Groslot en Jan Diddens, die van Racing een topclub maakten in die gouden jaren.

Voor en na de voorstelling is het gelijknamige boek beschikbaar aan een verkoopstandje én kan het publiek ook een mini-expo zien met foto’s en documenten van Armand Swartenbroeks in zijn glorietijd.

Het onwaarschijnlijke, maar volledig waar gebeurde verhaal van Armand Swartenbroeks is op 19 en 20 november 2021 te gast in de zaal van het voormalige Theater M in Mechelen, Oude Brusselsestraat 10.

Aanvullend bij de avondvoorstellingen die om 20u00 doorgaan speelt Armand ook enkele keren voor de 3de graad secundair op vrijdag 19 en maandag 22 november. En ook daar is een Mechelse reden voor: meer dan 100 jaar na datum kent Pitzemburg immers nog elk jaar de Gustave Groslot prijs toe. Genoemd naar een Racinger, ploegmaat van Armand én een verhaal-in-het-verhaal op zichzelf.

Meer weten? Armand biedt meer dan stof genoeg voor een verrassende avond in het theater en een unieke leeservaring met Mechelse inslag.

Tickets voor de voorstelling op beide avonden zijn te verkrijgen via https://armandtheater.be/waar-speelt-armand/ .

Het boek kan u bekomen voor en na de voorstelling, via de boekhandel of zonder verzendkosten bij u thuis geleverd bij bestelling op Armand (NL):  armand (nl) – armandtheater .

Als Racinger mag u deze unieke voorstelling niet missen, bestel daarom tijdig uw tickets!

De promo-video met Racing-speler Robbe Berben:

Meer info: www.armandtheater.be