De Peter Vandenbempt van Racing: Bart Pepermans in “gekeust Vloms”

Een match live filmen, live streamen en er dan nog commentaar bij geven, in het Mechels. Dat is wat zondagnamiddag gebeurd is op OVK, tijdens de bekermatch Racing-Kalken.

Omdat slechts 200 toeschouwers de accomodatie mochten betreden en er zo veel fans uit de boot vielen, besliste de club de match te streamen op de eigen Facebook-pagina.

Om de partij nog wat meer te laten leven, kwam Racinger-in-hart-en-nieren Bart Pepermans in het dialect commentaar geven bij de wedstrijd (die Racing met 3-1 won).

“In het begin was het wat lastig, omdat ik dat niet gewend ben, maar na een tijdje kwam ik er door en liep het wel, vond ik”, vertelt Bart.

“Ik had vooraf van de communicatiecel van Racing veel informatie over de spelers gekregen en voor de match ben ik dan zelf nog even met de mensen van Kalken gaan spreken om ook van hen wat info te hebben.”

“Maar daar heb ik na de rust nog maar weinig gebruik van moeten maken, omdat het spel op het veld goed heen en weer ging. Dan was het vooral commentaar geven bij de fases. Ik heb een goed Kalken in de eerste helft gezien en een goed Racing in de tweede helft.”

Bart in de kabine boven (lees verder onder de foto):


Niet aan zijn proefstuk toe, of toch niet helemaal

“Ik had enkele jaren geleden al eens iets soortgelijks gedaan, toen ik voor de film over Mechelen van de Pita commentaar gaf bij de derby tussen Racing en KV. In die film deden nogal wat bekende Mechelaars mee en op een gegeven moment was er dus een match tussen Racing en KV, maar dat was ludiek.”

“Ook in de bekermatch mocht het commentaar met een humoristische noot zijn, maar ik mocht niet overdrijven, want per slot van rekening gaat het over wat er op het veld gebeurt.”

“Eigenlijk is alles goed verlopen. We hadden aanvankelijk wat technische probleemjes, maar daar konden we zelf gewoon niks aan doen. Alles was vooraf getest, maar plots waren er in het hele land grote problemen met livestreams; daar stonden we echt machteloos tegenover.”

“Maar ik had een heel goeie compagnon naast mij staan: Glen Geldhof, de zoon van onze stadionomroeper, heeft alles zo snel mogelijk en goed opgelost. Hij heeft de match gefilmd en ervoor gezorgd dat alles in orde gekomen is. Een dikke pluim voor Glen!”

Bart en Glen in de kabine (lees verder onder de foto):


Voor herhaling vatbaar

“Ik hoop dat de mensen er thuis iets aan gehad hebben”, besluit Bart. “Of ik het opnieuw zou doen? Als ze het me vragen, zal ik dat nog wel eens doen, ja (lacht). Dit is iets dat ik graag doe, ik vond het echt heel plezant.”

“Ik weet nu voor mezelf wat er nog beter kan: met nog meer animo spreken. Of anders gezegd: de acties geanimeerder voorstellen dan ze eigenlijk zijn.”

“Een beetje zoals die mannen van Radio 1, genre Peter Vandenbempt, of iemand als Rik De Saedeleer vroeger. Maar goed, dat is natuurlijk een ander niveau, met die mensen wil ik me niet meten. Naar iemand als Peter Vandenbempt luister ik veel en daar kun je veel van leren, om het dan zelf veel minder goed te doen (lacht).”

Het grootste verschil met Peter Vandenbempt: Bart Pepermans gaf commentaar in het Mechelse dialect.

“Ik heb het inderdaad in het Mechels gedaan, maar niet in het platste Mechels. Er keken mensen van Kalken en elders in het land mee, ook voor die mensen moest het verstaanbaar zijn. Het was een beetje “gekeust Vloms” met af en toe een Mechelse uitdrukking ertussen.”

“Zo gebruikte ik: “Den blafon vant park gan kalleke”, met “kalleke” als verwijzing naar Kalken. En dan ben ik nog een woordgrapje vergeten: Cristal Kalken. Dat was me aangereikt, maar in de emotie van de wedstrijd ben ik dat vergeten te zeggen (lacht).”

Goeie commentaar op Facebook: