De familie van Luc Leys schenkt de matchbal, zijn kleinzoon geeft de aftrap

Hoog bezoek zaterdag in het Oscar Vankesbeeckstadion. De familie van Luc Leys komt eten in ons restaurant, voor het duel met FC De Kempen, en schenkt meteen ook de matchbal.

Luc Leys. Een naam als een klok. De aanvaller ruilde Gierle in de Kempen eind jaren 70 voor Racing en zou 11 seizoenen lang voor onze club doelpunten maken en assists geven.

Luc was een boegbeeld. Een spits die de tegenstander angst inboezemde met zijn onvoorspelbare acties, mondigheid, snelheid en zijn neus voor doelpunten.

Luc behoorde tot de spelersgroep die Racing eind jaren 80 voor het laatst in 1e klasse bracht. Ook daar dwong hij respect af. Als speler én als mens.

Na Racing Mechelen speelde Luc in eerste klasse ook nog voor Germinal Ekeren. Hij sloot zijn loopbaan af bij Tielen.

Na zijn carrière als voetballer stapte Luc het trainersvak in. Bij Gierle, Heist-op-den-Berg, Turnhout, Willebroek, Londerzeel, Cappellen en uiteindelijk, op het einde van zijn veel te korte leven, ook Racing.

In juni 2010 overleed Luc aan de gevolgen van een slepende ziekte. Een enorme klap voor iedereen die hem kende en de voltallige Racing-familie.

Memorial, herdenking en nu op Racing

Het is dan ook een eer dat we de familie Leys zaterdagavond mogen ontvangen in ons stadion.

De echtgenote van Luc heeft zich met haar familie ingeschreven voor het diner in ons restaurant.

“We zijn blij dat het er eindelijk eens van komt om op Racing te komen eten, want we waren dit al veel langer van plan. Corona stak er echter een stokje voor”, zegt Lucs dochter Karen.

“5 jaar na de dood van mijn papa hebben we in Gierle de Memorial Luc Leys georganiseerd. Dat was een evenement waar veel ex-ploegmaats, -trainers en vrienden van mijn papa aanwezig waren. Samen met veel Racing-supporters.”

“In 2020, toen papa 10 jaar gestorven was, wilden we in navolging van de Memorial opnieuw iets doen. Door corona konden we echter niks plannen.”

“Dat jaar is er een delegatie van Racing naar het kerkhof in Gierle gekomen om onze papa mee te herdenken. We vonden het zo knap dat jullie hem nog niet vergeten waren. Daarom wilden we iets terugdoen.”

“Nu corona wat geweken is, is het moment aangebroken om naar Racing te komen: we komen eten en schenken de wedstrijdbal. Voor mijn zoon Mil is dat ook tof, want hij speelt in de jeugd van De Kempen, de tegenstander van Racing straks.”

Enorm tof dat jullie dat doen, Karen. Volgen jullie Racing nog op een of andere manier?

“Absoluut. Vooral via de sociale media, op de Facebook-pagina van de club en via enkele supportersgroepen. En ook via de krant.”

Jouw broer Domien, zoon van Luc, speelde van 2008 tot 2010 voor Racing. Hoe gaat het met hem?

“Goed! Hij is intussen getrouwd en papa van 2 kindjes. Voetballen is voor hem wel helemaal gedaan, want zijn heup is versleten.”

“Hij moest eigenlijk een nieuwe heup krijgen, maar hij is nog zo jong en zou dan geruime tijd out zijn. Daarom heeft hij beslist om te stoppen en zich te focussen op zijn carrière en zijn gezin.”

De band met Racing zal er altijd zijn. Hoe voel jij die?

“Ik vind het sowieso altijd speciaal om op Racing te komen of van Racing te horen. Op één of andere manier voel ik me dan precies verbonden met onze papa.”

“De laatste tijd ben ik zelf een aantal keer op Racing geweest met mijn zoon. Hij speelt bij de interprovinciale jeugd U12 van De Kempen en moet dan met zijn ploeg op Racing Mechelen komen spelen.”

Karen en de hele familie Leys: we kijken ernaar uit om jullie zaterdagavond te ontmoeten en kleinzoon Mil de aftrap van de match te zien geven!

Lees ook:
Racing-delegatie bracht in juni 201 in Gierle hulde aan Luc Leys
alle tickets kosten tegen De Kempen 8 euro (ook voor de zittribune)
koop jouw ticket nu al online en vermijd een lange rij aan de loketten

Luc als speler van Racing:

Luc in het Panini-stickerboek:

Een heroïsche foto van Luc als trainer van Racing Mechelen: