Dave De Herdt voor eerste bekermatch: “De groep is zeer gretig”

Hoera! Het is zo ver! Zaterdagavond om 20 uur speelt Racing voor het eerst in 9 maanden een wedstrijd met inzet.

In de eerste ronde van de Croky Cup gaat Racing op bezoek bij FC Schaerbeek. Een leuke affiche, en uiteraard een wedstrijd die coach Dave De Herdt winnend wil afsluiten.

Coach, jij hebt vorige week de groepsstage verlaten omdat jouw kinderen positief hadden getest op corona. Je bent in quarantaine gegaan en jouw eerste PCR-test was negatief. Een tweede volgt voor de match. Hoe heb jij de voorbije week beleefd?

“Ik heb me vooral veel verveeld en geprobeerd om mezelf niet te besmetten. Geloof me: dat is niet makkelijk, want die kinderen kunnen niet in isolatie.”

“Dus heb ik thuis veel met het mondmasker rondgelopen, heel veel ontsmet en afstand gehouden. De ramen en deuren stonden bijna constant open. Het was niet makkelijk en zeker niet leuk.”

“Ik heb sinds vorige week donderdag mijn vrouw en kinderen zo goed als niet meer fysiek aangeraakt en dat is niet echt plezant.”

“Werken was er ook niet bij, want in mijn functie is thuis werken niet mogelijk. Ik heb één vergadering via Teams gehad, maar meer niet. Ook voor de collega’s was het niet leuk te moeten horen dat ik er een week niet zou zijn.”

Heb je sportief toch nog wat werk kunnen verrichten?

“Ik heb dagelijks contact gehad met iedereen van de technische staf, ik heb de trainingen voor hen gemaakt en we hebben alles besproken en geëvalueerd.”

“Tijdens de 2 oefenwedstrijden heeft sportief manager Marc Ghys me telkens op de hoogte gehouden en de wedstrijd op Sint-Niklaas heb ik achteraf op mijn computer kunnen bekijken dankzij de opname van onze video-analist Guido.”

“Die wedstrijd heb ik nu helemaal “kapot” geanalyseerd, om hem hopelijk zaterdag uitgebreid te kunnen bespreken met de groep. Daar zal nu iets meer tijd voor uitgetrokken worden om zo toch iets van mijn afwezigheid te kunnen goedmaken.”

“Want ook al heeft T2 Hans Verbeeck deze week fantastisch werk geleverd, je wil toch zelf de volledige controle hebben over alles en dat was nu niet het geval. Met een paar spelers heb ik ook contact gehouden om te weten hoe het in de groep is, en om de wedstrijd van Sint-Niklaas al even met hen te bespreken.”

Vandaag liet je een tweede PCR-test doen. Als die opnieuw negatief is, mag je uit quarantaine en kun je zaterdag in Schaarbeek coachen. Hoe staat het ermee?

“Eerst en vooral hoop ik natuurlijk niet dat het zo ver komt dat ik nog langer thuis moet zitten.”

“Als dat toch gebeurt, zal er veel contact zijn met Marc Ghys en tijdens de rust met Hans Verbeeck. De match zelf zien is niet mogelijk dan.”

“Als ik er toch live bij ben, dan zal er een heel pak frustratie en stress van me afvallen, want ik ben dat virus nu echt wel beu…”

Is iedereen beschikbaar voor de bekermatch?

“Neen, Jens de Paepe trouwt zaterdag en Yannick Put is daardoor ook een hele dag niet beschikbaar.”

“Opnieuw door dat virus, want in principe was de trouw eerder gepland. Jens heeft me daar al maanden geleden van op de hoogte gebracht. We hoopten op een thuismatch in de eerste ronde, zodat wij controle hadden over het tijdstip van de wedstrijd. Maar omdat Crossing Schaerbeek ook thuis speelt, is onze wedstrijd tegen FC Schaerbeek dus verschoven en dat kwam ons niet goed uit.”

“Verder staat er achter de naam van Gregory Carrez een vraagteken. Hij heeft maagproblemen en heeft nog maar weinig getraind.”

Is de basis-11 tegen FC Schaerbeek een indicatie voor de definitieve basis-11?

“Neen, zeker niet. We hebben nog een maand tijd om klaar te zijn voor de competitie en zullen die maand goed kunnen gebruiken. Het is nog zoeken naar het juiste evenwicht en balans in het elftal.”

“Ook de andere systemen moeten er nog in geslepen worden en uiteraard heb je daar soms andere types voor nodig. Spelers die in een bepaald systeem niet spelen, zullen in een ander systeem dan weer wel spelen.”

Ken je FC Schaerbeek?

“Neen, absoluut niet. Ik heb begrepen dat er financiële problemen zijn en dat de club net voor de uitbraak van Corona promoveerde naar 1e provinciale. Maar meer weet ik er niet van.”

“Ik verwacht een zeer felle wedstrijd. In zulke wedstrijden komt het er altijd op aan om als eerste te scoren. Anders maken we het onszelf zeer moeilijk.”

“De groep zal al meteen een serieuze test ondergaan op alle vlakken, ik ben dus zeer benieuwd hoe ze daar mee om zullen gaan.”

Het wordt de eerste match met inzet in 9 maanden: hoe leeft de groep er naartoe?

“Ik vind dat de groep enorm gretig en goed aan het trainen was, en volgens de informatie van Hans is dat nog steeds zo.”

“Alleen ben ik niet tevreden over het resultaat van de 2 oefenwedstrijden. Met alle respect voor GR Katelijne, maar ook al hadden we tussen woensdag en de wedstrijd op Katelijne 7x getraind en was iedereen moe: die wedstrijd mag je nooit verliezen. Dat gaat over focus en mentaliteit.”

“Op Sint-Niklaas was het anders, daar spelen we 60 minuten heel degelijk, maar zakken we het laatste halfuur weg. Je wil dat ook de jonge spelers ervaring  opdoen en soms betaal je dat cash.”

“Maar dat is nu eenmaal een voorbereiding: het resultaat is minder belangrijk. De zaken die wij als trainers vragen moeten er uitkomen. En daar kunnen we momenteel niet over klagen: iedereen doet zijn best om er tegen begin september te staan.”

“Ik vermoed dat de groep zaterdag zeker al een stap vooruit zal willen zetten door een eerste overwinning mee te brengen naar Mechelen.”

Coach, veel succes met de PCR-test en uiteraard met de match zaterdagavond in Schaarbeek.

Supporters, op post!

Praktische info Schaerbeek-Racing: klik hier.