Dave De Herdt (deel 2): “Of de druk niet te groot wordt? Ik heb niet liever”
In deel 2 van ons interview met Dave De Herdt tackelen we de topics van externe concurrentie, de druk en de kilootjes die onze T1 al verloren heeft (en nog zal verliezen).
Dave De Herdt vertelde in deel 1 (klik hier) dat hij zeer tevreden is over de transferpolitiek van Racing en dat de interne concurrentiestrijd de spelersgroep naar een hoger niveau zal tillen.
Supporter Calvin Abdellah stelde op onze Facebook-account de vraag met welke ambitie je aan het nieuwe seizoen begint, coach?
“Eigenlijk is het simpel: ik speel elke wedstrijd om te winnen en ik begin aan elk seizoen om kampioen te worden. Ik vind dat dat altijd het doel moet zijn.”
“Maar Real Madrid koopt elk jaar een ploeg om kampioen te worden en natuurlijk lukt dat niet elk jaar. Een titel koop je niet.”
“Een titel is afhankelijk van heel veel factoren. Je eigen sterkte is het uitgangspunt. Maar andere parameters zoals “hoe sterk zijn de tegenstanders?” en “in welke reeks kom je terecht?” zijn in ons geval bijvoorbeeld ook belangrijk.”
Dat wou supporter Sven Maes weten: wie zie je als onze grote concurrenten?
“Over die reeksen eerst nog: dit seizoen speelden we in de B-reeks. Als je de B-reeks van 2021-2022 bekijkt, dan zie ik heel veel teams die willen promoveren. Dan denk ik aan Zwarte Leeuw, Turnhout, Sint-Lenaarts, Diest, Termien en zeker Pelt.”
“Los van die clubs hebben je teams als Nijlen en Heikant. Die matchen hebben ons in het verleden geleerd dat ze een dubbeltje op hun kant zijn. Ik herinner me bijvoorbeeld de match op Nijlen waar we met een penalty van Bram Kerckhofs in de slotminuten gaan winnen zijn.”
“In de A-reeks zijn er net iets minder uitgesproken favorieten om te promoveren. Op 2 of 3 uitschieters na is het qua afstand ook wat minder ver rijden, misschien niet onbelangrijk ook voor de fans van Racing en de tegenstanders. Maar sowieso zal het in geen enkele wedstrijd gemakkelijk zijn, want iedereen zal zich wapenen tegen het “grote Racing”.
Hoe ga je om met de druk om te promoveren, want die zal er zijn? Dat is een vraag van fan Simon De Coninck.
“Ik creëer de druk voor een stuk zelf. Voor mezelf en voor het team. De lat ligt hoog. De verwachtingen zijn enorm en dat is de druk die ik nodig heb om te presteren, anders zou ik geen trainer zijn.”
“Ik ben gewend aan de druk en de ambiance. Ik heb niet liever dan dat de supporters de lat hoog leggen en bij alles commentaar geven. Ik vind het fantastisch dat ze bij een wissel die ik tijdens de match doorvoer hun bedenkingen hebben. Die kritiek hoort erbij, dat is meeleven met je club.”
“Bij mijn vorige clubs heb ik niet anders ervaren dan druk. Bij Beerschot, waar ik een tandem vormde met Urbain Spaenhoven, was de druk elk seizoen gigantisch om te promoveren. Daar was het ook altijd van moeten. Je mocht er geen 3 passen achteruit geven of het publiek begon te morren.”
“In zo’n omgeving pas ik goed. Die heb ik bij Racing ook gevonden. Ik ben elke dag met Racing bezig. En niet enkel met de 1e ploeg. Ik ga ook naar matchen van de beloften kijken, ik ga naar matchen van onze tegenstanders…”
Moet je dan af en toe geen stoom aflaten?
“Niet echt. Alleen op vakantie ben ik een totaal andere persoon. Naast mijn gezin en werk draait mijn leven volledig rond voetbal.”
“Mijn voetbalmolen draait continu. Maar echt ontspannen kan ik wel als ik naar mijn voetballende zonen ga kijken. Op de Playstation kan ik mijn verstand ook wel even op 0 zetten.”
Mis je de Racing dan nu niet?
“Heel erg. Nu kijk ik ’s avonds tv, maar ik zou liever training geven, daarna nog even met de technische staf en spelers samenzitten en dan om 23u in mijn bed kruipen.”
“Om toch wat feeling met de bal te behouden, train ik sinds kort de elite U12 van Beerschot, waarin mijn oudste zoon speelt. Dat is afgesproken met Tim Scheers, ex-speler van Racing en huidig coördinator van de middenbouw van Beerschot, nadat enkele mensen me dat gevraagd hadden. Dat is iets dat ik met heel veel plezier doe.”
“Het is niet dat ik helemaal stilzit. Ik heb van deze periode gebruikt gemaakt om een nieuwe cursus video-analyse te volgen en er staat ook nog een 5-delig webinar op mijn agenda hoe je als coach kunt evolueren, met lesgevers als Paul Van den Bosch, de ex-coach van Sven Nys.”
Van mensen die het kunnen weten, hebben we gehoord dat je al heel wat kilootjes kwijt bent?
“Ik ben al een tijdje aan het diëten. Het was nodig. Er is al 15 kilogram af en ik wil er nog 6 kwijt. Tegen mei moet dat lukken.”
“Op een dag ben ik opgestaan en ben ik begonnen met het PNK-dieet dat ook Bart De Wever volgde. Ik eet geen suikers en geen koolhydraten.”
“Tot voor kort sprongen de snoepjes vanzelf in mijn mond. Maar intussen heb ik al 6 weken geen gram suiker meer aangeraakt.”
“Wat ik wel eet? Tussen 9u en 10u een eiwitdrankje, tussen 12u en 13u soep, als ik na mijn vroege shiften van het werk thuis kom een klein slaatje met kip of tonijn en tussen 18u en 19u de hoofdmaaltijd met mager vlees of vis en groenten. En daarnaast drink ik minstens 2 liter water per dag.”
Een dieptevraag: heb je dan geen honger als je ineens veel minder eet?
“Het lukt wonderwel. Ik dacht dat het heel moeilijk zou zijn, maar ik heb nog geen honger gehad en voel me elke dag beter.”
“Dat de cafés en restaurants al een poos gesloten zijn, helpt natuurlijk. Al zou ik graag hebben dat de horeca snel weer opengaat, want ik zou toch eens iets willen gaan drinken.”
“Mijn streefgewicht is 85 kilogram. De kleren die ik nu draag zijn te groot geworden, maar ik wacht nog even om nieuwe te kopen, want er zal nog een maatje af gaan. Tijdens de eerste training, hopelijk ergens in mei als aanloop naar de echte voorbereiding in juli, mag iedereen die dat wil komen kijken of ik die 85 gehaald heb (lacht).”
Veel succes met jouw ideale maten en bedankt voor de antwoorden op de vragen, coach!