Na de transfers het interview met Dave De Herdt: “Ik ben heel tevreden”

Het huiswerk van de A-kern is eind februari afgerond. Met een groep van 20 veldspelers en 4 doelmannen gaat Racing het seizoen 2021-2022 vol verwachtingen tegemoet.

Trainer Dave De Herdt is, samen met sportief manager Marc Ghys, één van de architecten van de uitbouw van de kern.

“De financiële kant laat ik over aan het bestuur. Wij krijgen een budget ter beschikking en daar zijn we mee aan de slag gegaan. Het was aan ons om aan de huidige en nieuwe spelers het sportieve plaatje te verduidelijken”, zegt Dave De Herdt.

“Zo zijn we erin geslaagd om een aantal voor mij oude bekenden binnen te halen. Het voordeel is dat we die spelers zeer goed kennen en dat zij mijn manier van werken en voetbalvisie goed kennen.”

“Net als vorig seizoen zijn we erin geslaagd transfers af te ronden van spelers uit hogere reeksen. Het zijn stuk voor jongens die bewust even een stapje terugzetten om met het project-Racing door te groeien.”

“Je voelt de vibe binnen de club. Ik ben bij Racing aangekomen net nadat François De Keersmaecker en Michel Vanstallen er neergestreken waren en je merkte meteen dat er ambitie was en dat iedereen in die ambitie aan hetzelfde zeel trekt. In die sfeer is het makkelijker om nieuwe mensen te overtuigen naar Racing te komen.”

Supporter Lucien Vercauteren stelde op onze Facebook-pagina de vraag of het kan dat er te veel concurrentie in de spelersgroep zal zijn?

“Er móét concurrentie zijn. En we haalden heel bewust spelers die die concurrentie wíllen aangaan.”

“Het zal zeer moeilijk zijn om de wedstrijdselectie te halen als speler en als coach zal het dikwijls zeer moeilijk zijn om de selectie te maken. Maar dat maakt het net interessant voor iedereen: je wordt als speler tot het uiterste gedreven en als technische staf heb je veel mogelijkheden.”

“We zijn tegenover alle spelers ook heel open geweest. Bij de transfer van Dries Ventôse hebben we bijvoorbeeld eerst met Dean Doncos en Kurt Weuts gesproken en hen uitgelegd waarom we er absoluut nog een spits bij wilden.”

“De spoeling vooraan was te dun. We hebben de talentvolle Ilias Van Nuffel, maar hij is nog jong en als er iets met Dean of Kurt zou gebeuren, zou er ineens zeer veel druk op de schouders van Ilias terechtkomen. Terwijl Ilias zich door de komst van Dries nu op een normaal tempo kan ontwikkelen.”

Je hebt meer mogelijkheden als coach, zeg je. Kun je dat nog wat uitleggen?

“Zowel achteraan, in het middenveld als vooraan zit het nu goed. We staan overal sterk.”

“Met Yannick Put die weer fit is, doen we eigenlijk een transfer, want die heeft dit seizoen door zijn knieblessure nauwelijks gespeeld.”

“Op de rechtsachter hebben we nu Willem Loman, een veelbelovende speler met veel kwaliteiten. Met Jerko Guldix die gebleven is, doen we eigenlijk ook een transfer.”

“We beschikken volgend seizoen over heel veel spelers die het waard zullen zijn om aan een match te beginnen. Want de jongens die gebleven zijn, kunnen ook allemaal troeven op tafel gooien.”

Dries Ventôse is de toptransfer geworden die niemand zag aankomen. Hoe is dat in zijn werk gegaan?

“Dries stond al een tweetal jaar bovenaan op ons lijstje. Maar hij speelde in 1e nationale, toch 2 reeksen hoger. Nu is van het een het ander gekomen en is hij plots in ons vizier gekomen. We zijn beginnen te praten en alles was vrij snel beklonken.”

“Dries is een aanvaller met snelheid, een actie, veel infiltratie- en werkkracht. Hij is een type dat we nog niet hadden. Complementair ook met Dean Doncos en Kurt Weuts.”

“Dries zag in Racing de kans om opnieuw voor een langere termijn, met een contract voor 3 jaar, voor een mooie club te kunnen spelen. Hij levert een enorme financiële inspanning door naar Racing te komen. Waarom? Omdat hij weet dat hij zich op Racing goed zal voelen. Bij de club, bij de supporters en bij de ambitie die wij hebben.”

Supporter Yoni vraagt zich af hoe je gaat spelen: aanvallend of afwachtend?

“Met dit spelerspotentieel gekoppeld aan mijn visie op voetbal is dat aanvallend.”

“Nu, je moet dat wat nuanceren, want de andere teams zullen ons bombarderen tot dé titelkandidaat, wat maakt dat we het ook eens over een andere boeg zullen moeten gooien en misschien eens voor een wat behoudende aanpak kiezen.”

“Maar mijn leuze is: druk zetten, kansen creëren en zoveel mogelijk goals scoren. Hoe we dat gaan doen, in welke formatie en vanuit welk systeem, dat zullen we snel ondervinden in de voorbereiding. Met 2 spitsen, met 3 spitsen,… alles kan.”

“Zelf ben ik heel benieuwd of de 3 spitsen in de ploeg zullen geraken en hoe de balans in het team dan zal zijn. Gaan die spitsen bij balverlies genoeg werk opknappen om de balans te herstellen?”

“We kunnen alle kanten uit. We zullen zelfs kunnen selecteren op basis van het vormpeil van de spelers. Al eens iemand op de bank zetten als het wat minder vlot loopt. Want er staan er genoeg op de deur te kloppen.”

“Een voorbeeldje: een speler als Nils Van Delm staat altijd klaar om de concurrentiestrijd aan te scherpen. Nils is een speler die ik enorm gaan appreciëren ben door ermee te werken. We hebben intussen zo’n groot respect voor elkaar dat we weten dat we altijd op elkaar kunnen rekenen. Die loopt de longen uit zijn lijf om zo goed mogelijk te presteren. Bram Kerckhofs is ook zo iemand.”

Supporter Bert Heylen wil weten waar Racing de financiële middelen vandaan haalt om zich zo te versterken en of de club de fouten uit het verleden niet zal herhalen?

“Dat is vooral een vraag voor het bestuur, maar ik kan daar dit op zeggen: toen ik aankwam bij Racing kwamen er nog 20 mensen eten in het restaurant. Aan het einde van het seizoen was het “vollen bak” en zaten er mensen te eten aan elke tafel die je kon vinden.”

“Er zijn heel wat sponsors bijgekomen. Die sponsors komen zelf ook al eens naar een match kijken en merken dat er op voetbalvlak iets te zien is en dat er in de tribunes een goeie ambiance is. Om kort te gaan: er zijn veel meer inkomsten dan een tijdje geleden.”

“Ik lees op de sociale media dat sommige mensen denken dat alles nu kan, maar het is absoluut niet zo dat het geld door ramen en deuren buitenvliegt. Dat heb ik zelf ervaren tijdens deze transferperiode. Elke euro wordt geteld.”

“Het is natuurlijk wel zo dat als je ambitie hebt en wil promoveren, dat je dan moet investeren. Dat is wat er nu gebeurt. Maar de fans mogen gerust zijn: Racing zal over enkele jaren niet failliet zijn. Daarvoor is de organisatie in de club nu te sterk. Er wordt heel goed gewerkt in het bestuur.”

Woensdag publiceren we deel 2 van het interview met Dave De Herdt, met meer vragen van supporters en het dieet dat de coach momenteel volgt om zelf ook scherp aan het seizoen te beginnen.