“70 minuten goed, maar kansen niet benut”

Met een 2-0-nederlaag keerde Racing zondagavond vanuit Termien terug naar Mechelen. Een zeer zwaar verdict voor groen-wit, dat in de eerste helft een resem doelrijpe kansen de nek omwrong. Trainer James Van Vaerenbergh moest het lijdzaam ondergaan.

Coach, deze 2-0 vertelt niet wat er op het veld gebeurd is?
“Ik heb vorig seizoen al dikwijls gezegd dat onze efficiëntie omhoog moest en dat moet ik nu herhalen. Er moest bij de rust maar één ploeg voor staan, dat was Racing.”

“Zelfs in de tweede helft hadden we nog mogelijkheden. Ik denk dat Termien bij hun tweede kans scoort, terwijl wij er meerdere gehad hebben. Dan staat op het einde van de wedstrijd een 0 op het bord.”

Waarom haperde de efficiëntie?
“Dikwijls heeft dat te maken met wat vertrouwen. Maar je moet ook weten dat bij Termien veel kwaliteit rondloopt: een Kenneth Ulenaers scoort makkelijk 15 tot 20 doelpunten per seizoen. Daarnaast hebben ze een Benji De Ceulaer die ze vanaf de bank in het spel konden brengen…”

“Maar het is simpel: wij hadden die bal vanmiddag gewoon een paar keer tegen de tent moeten trappen. Het gaat daarbij niet alleen over onze spitsen. Zelfs wanneer we bij een corner voor ons op hun achterlijn stonden en er een paar jongens van ons konden scoren, ging de bal er nog niet in.”

Wat liep er verkeerd bij de twee tegendoelpunten?
“De lange ballen die aan de basis van de goals lagen, mochten te makkelijk vertrekken.”

“Anderzijds moet er achterin bij ons onderlinge dekking zijn en moesten de infiltrerende middenvelders van Termien opgevangen worden. Dat was niet het geval. Daar gaan we het zeker over hebben.”

Wat onthoud je dan van deze match, naast het gebrek aan efficiëntie?
“Ik ben vooral tevreden over onze eerste 65-70 minuten: ik zag een heel goed blok, een goeie organisatie, een goeie mentaliteit, iedereen heeft keihard gewerkt.”

“Alleen: je moet je momenten benutten en dan kun je op het einde van een wedstrijd ook nog op de tegenaanval het verschil maken als dat moet. Maar dat hebben we jammer genoeg dus niet gedaan.”

Het gaat allemaal wat sneller dan vorig seizoen, maar dat leek jouw spelers niet te deren?
“Derde amateur is voor veel jongens een beetje een stap in het onbekende. Je mag trouwens niet vergeten dat wij een zeer jonge groep hebben.”

“Het was voor deze openingsmatch dus een beetje dubbel: wat mogen verwachten? Zijn we klaar, zijn we niet klaar? Okay, het is maar één wedstrijd, maar de spelers hebben getoond dat als ze voor elkaar werken, dat ze dit niveau dan zeker aankunnen.”