Zondag Lyra-Lierse vs Racing, de broederstrijd Kurt vs Koen Weuts: “Steekjes onder water”

Zondagnamiddag hervat de competitie voor onze 1e ploeg. De streekderby op het veld van Lyra-Lierse belooft meteen een pittige wedstrijd te worden.

Lyra-Lierse begon met 1 op 9 aan het seizoen, maar vond daarna zijn draai. In een reeks waarin veel teams aan elkaar gewaagd zijn, staat Lyra-Lierse momenteel op de 6e plaats, op slechts 5 punten van leider Hades Hasselt.

Lyra-Lierse telt 25 punten. Dat zijn er 3 meer dan Racing. Groen-wit heeft echter één wedstrijd minder gespeeld. De match van zondag wordt dus ongetwijfeld een boeiend kijkstuk tussen twee ploegen die aan elkaar gewaagd zijn.

Wie met extra speciale gevoelens naar de match toeleeft, is Kurt Weuts. Onze aanvalsleider en aanvoerder heeft als jonge kerel zijn opleiding bij Lyra gekregen, waar hij op prille leeftijd in de 1e ploeg debuteerde.

“Na mijn jaren in de jeugdopleiding van Lyra ben ik er op mijn 16e in de 1e ploeg gekomen. Voor mij is als voetballer dus alles bij Lyra begonnen”, zegt Kurt.

“Ook al speelt Lyra-Lierse nu op een andere locatie dan toen, voor mij blijft dit een zeer speciale match. Ik ken nog veel mensen die er in het bestuur zitten en ik ken er ook supporters en spelers.”

En uiteraard ook jouw broer Koen, die er in de verdediging staat. We krijgen zondag dus opnieuw een broederstrijd, na die tussen Senne en Jasper Goossens tijdens Racing-Beerschot?

“Klopt. Dat mijn broer er speelt, geeft er nog een extra pigment aan. Ik kijk er enorm naar uit.”

“Ik heb twee jaar met mijn broer samengespeeld, dat was bij OHL tussen 2009 en 2011. We hebben er samen de titel in 2e klasse en dus de promotie naar 1e klasse gevierd. Hij als basisspeler, ik meer als backup voor Bjorn Ruytinx.”

“Maar het zal zondag de allereerste keer zijn dat we in een competitiewedstrijd tégen elkaar spelen. We hebben elkaar al wel eens in voorbereidingsmatchen op het seizoen ontmoet, maar nog nooit in een officiële partij. Dat het nu wel gebeurt, daar hebben we het intussen onderling natuurlijk al een aantal keer over gehad.”

Wat zijn de kwaliteiten van jouw broer?

“Koen is een linksvoetige verdediger die centraal in de defensie staat. We gaan elkaar zondag dus écht tegenkomen (lacht). Hij is – net als ik – beginnen te voetballen bij Lyra, maar Lierse is hem op jonge leeftijd komen halen.”

“Koen heeft een goeie lange bal, is atletisch, goed afgetraind, een leider die veel coacht en iemand die graag in duel gaat, ook in de lucht. Hij is een goeie verdediger. Ik schat hem hoog in.”

“Of Koen ook zwakke punten heeft? (lacht) Ik denk dat ik weet waar ik hem pijn kan doen, maar het is natuurlijk nog maar de vraag of dat zondag zal lukken. Hij kent mij natuurlijk ook goed genoeg om te weten wat ik allemaal op een veld doe.”

Gaan jullie elkaar deze week wat opnaaien?

“Dat is een groot woord. We hebben veel contact en spreken elkaar gewoonlijk aan over elkaars wedstrijden. Ik zal hem deze week nog wel eens zeggen dat hij moet opletten als ik in zijn buurt kom, zo van die steekjes onder water.”

“Maar het moet bij wat plagen blijven. We gaan elkaar niet elke dag bellen om te vragen of er al iemand nerveus is. Het is niet de bedoeling dat we alletwee kapot gaan van de stress. Ik ga hem deze week sowieso wel vragen of hij goed hersteld is van zijn blessure waar hij vorige maand mee kampte.”

Jullie papa komt zoveel mogelijk naar jullie matchen kijken. Voor wie zal hij supporteren?

“Mijn vader probeert inderdaad maximaal mijn en Koens wedstrijden mee te pikken. Als de ene op zaterdag en de andere op zondag speelt, hoeft hij niet te kiezen. Als de matchen samenvallen, is het een beetje afhankelijk van de locatie waar we spelen.”

“Hij zal zondag niet voor mij of Koen apart supporteren. Hij zal wel blij zijn voor ons als we het goed gedaan hebben. Met mijn vader spreken wij veel over voetbal, we analyseren onze prestaties en hij geeft zijn feedback.”

“Samen met mijn vader zal er zondag trouwens nog veel andere familie komen kijken.”

Jij hebt dus al meteen de focus te pakken na een welgekomen winterstop?

“Het was een korte break, omdat we nu met twee ploegen meer in de reeks spelen dan de voorbije jaren. De kalender is mooi gevuld.”

“De coach heeft ons in de vakantie een schema meegegeven met de goeie balans tussen rust en in beweging blijven. Iedereen heeft dat goed opgevolgd en zal klaar zijn voor de hervatting van de competitie.”

“De voorbije weken heb ik zelf ook kunnen gebruiken om wat meer tijd bij mijn gezin door te brengen. In normale periodes met werk en voetbal blijft er weinig tijd over voor iets anders, zeker nu we op Racing 4 keer per week trainen.”

“Ik heb dus quality time met mijn vrouw en 2 kinderen kunnen doorbrengen. Dan kan je eens aan iets anders denken dan voetbal en genieten van de familie. Maar nu is het toch ook weer volop toeleven naar de match op Lyra-Lierse…”

Succes zondag, Kurt, en breng de 3 punten mee naar Mechelen!

Een foto uit de oude doos met Koen en Kurt Weuts: