Zijn pa (Jef Put) had een moordend schot, hij (Wim Put) heeft een abonnement

Jef Put is een van de legendarische Racing-figuren uit de jaren 50. Wim, de zoon van de linksbuiten, is al die jaren trouw abonnee van groen-wit. Het webteam sprak met hem.

Wim, jij loopt al tientallen jaren rond op Racing. Jij stamt uit een echte Racing-familie, he?

“Juist. Mijn vader, Jef Put, werd in 1945 naar Racing getransfereerd. Hij speelde destijds voor “Sport Vermaakt” in het Vrijbroekpark in Mechelen. Na enkele jaren bij de jeugd belandde hij op zijn 20e in de eerste ploeg.”

“In 1947-1948 is Racing kampioen geworden en promoveerde het na 12 jaar weer naar de ere-afdeling, te vergelijken met de hoogste afdeling (1A) nu. Dat was de ploeg met onder meer Van der Auwera, de witte Reyniers, Mannaerts, Weemaes, Diddens en Rik De Saedeleer.”

“De titel werd behaald na twee wedstrijden tegen Tilleur FC: 0-0 daar en 3-1 op Racing. Het was trouwens het seizoen waarin onze tribune door een brand verwoest werd en er in korte tijd een nieuwe gebouwd werd.”

“Racing zou 9 jaar in ere-afdeling spelen. Mijn vader heeft na de degradatie nog een paar jaar meegespeeld in 2e klasse en is dan naar Racing Jet getrokken. Na zijn actieve carrière is hij teruggekeerd naar Racing om jeugdtrainer te worden.”

Wat voor een type was jouw vader, Wim?

“Een linksbuiten. Destijds speelde Racing in het WM-systeem, met een centervoor, twee inside forwards, twee vleugelspelers, drie middenvelders en twee vleugelbacks. Jaja, met 5 aanvallers in totaal dus. Tegenwoordig spelen ploegen nog met één aanvaller (lacht).”

“Mijn vader gaf goals aan met zijn centers, maar scoorde ook zelf geregeld, een keer of 18/19 per seizoen. Ter info: Jos Mannaerts, de topschutter van Racing, maakte er een kleine 30. Mijn vader kon heel hard trappen. Zijn bijnaam was “de man met het moordende schot”.”

“De doelman van Anderlecht en de Rode Duivels destijds, Rie Meert, zei dat hij twee dingen deed als mijn vader voor hem kwam: eerst de hoek verkleinen en dan in leven proberen te blijven. “Daa Put es nen echte muurdeneer”, zei de Brusselaar over mijn vader.”

Twee pagina’s uit het boek “GOOOOOAL!” van Rik De Saedeleer over Jef Put:

Racing beschikte in die tijd over een gouden generatie, met enkele uitspattingen.

“In 1954, net in het jaar dat de club haar 50-jarige bestaan vierde, speelde Racing de finale van de Beker van België op de Heizel tegen Standard. Die wedstrijd werd weliswaar met 3-1 verloren, maar het tekent wel de bloei en groei in die periode. Ook in de competitie deed Racing het heel goed, met onder meer een 2e plaats in de eindstand in het seizoen 1951-1952.”

“In die tijd speelde Racing oefenmatchen tegen Rode Ster Belgrado en Nottingham Forest. De spelers reisden naar Engeland, Denemarken, Zweden en Griekenland, met de boot en de trein.”

Ook jij bent Racing altijd trouw gebleven als supporter.

“Uiteraard. Ik heb altijd een abonnement gehad op Racing. Alleen in 1995 niet. Toen werd ik getroffen door leukemie en had ik andere zorgen. Ik zat toen 3×6 weken in Leuven in quarantaine, dat was niet gezeverd. Dat seizoen heb ik maar enkele matchen kunnen zien.”

“Maar ik volg Racing dus nog altijd: sowieso alle thuismatchen. Buitenshuis heb ik het wat moeten afbouwen, want veel vrienden waar ik mee meereed, zijn intussen overleden.”

Wim Put deze week aan de spelerstunnel, onder de Racing-leuze:

Toch is Racing elke dag in jouw leven, niet?

“Ik woon in de Elektriciteitstraat, vlak bij de Racing, in een hoekappartement op de 4e verdieping met zicht op OVK. Ik zie dus elke dag de tribune en de velden. In december woon ik daar 16 jaar.”

“Ik ga in de week geregeld eens langs op de Racing, bijvoorbeeld wanneer ik met de hond van de buurvrouw ga wandelen. Dan kom ik in het secretariaat goeiendag zeggen tegen Dirk Verschueren (de gerechtigd correspondent van Racing, nvdr).”

Wat verwacht je van dit seizoen?

“We hebben nog altijd een zeer jonge ploeg, dat mag je niet vergeten. Ik hoop dat we ons kunnen aanpassen aan het niveau en het behoud kunnen verzekeren, zodat er sportieve stabiliteit komt. Degraderen zou echt niet goed zijn.”

“Na twee nederlagen moeten we zondag naar Tienen, dat al twee keer won. Dat is dus weer niet van de poes. Maar we geloven in een goeie afloop!”

“Hoe dan ook: ik blijf Racing altijd steunen. Ook met mijn abonnement. Mijn abonnement voor dit seizoen heb ik twee weken geleden gekocht: een plaats in de middentribune. Daar zit ik al jaar en dag.”

Wim Put poseert met een Racing-abonnement:

Bedankt voor de babbel, Wim, en geniet nog vele jaren op de Racing!

Supporters, koop ook een abonnement. Klik hier en kom te weten hoe u snel een abonnement kunt kopen.