Voorzitter De Keersmaecker: “De volgende fase in ons stadiondossier begint deze maand”

2022 ligt achter ons. Leve 2023. Tijd om terug te blikken, maar vooral vooruit te kijken naar wat de toekomst voor Racing Mechelen in petto heeft.

Met wie kan dat beter dan met onze voorzitter?

In een tweedelig nieuwjaarsinterview met François De Keersmaecker sluiten we 2022 definitief af en maken we plannen voor een nieuw, sprankelend jaar.

Vandaag deel 2.

Eén van de noodzakelijke stappen om met Racing te evolueren is een nieuw stadion. Daar gaf u samen met Michel Vanstallen meer nieuws over in november.

“De stad Mechelen wordt eigenaar van de OVK-site en wij hebben van de stad onder gunstige voorwaarden een erfpacht voor 90 jaar gekregen. Wij, Racing Mechelen, zullen de site volledig vernieuwen en vorm geven. De eerste noodzakelijke stap in een zeer moeilijk proces is gezet.”

“De bouw van het nieuwe stadion is een zeer ambitieus project. Sommige mensen gaan daar nogal licht over, maar voor Racing – voor elke club eigenlijk – wordt dit een nieuwe mijlpaal in de geschiedenis.”

“Het is dan ook van moeten, dit OVK is volledig op. De accomodatie voor de spelers, jeugdspelers, scheidsrechters en ook de toeschouwers is ondermaats. Als we meer toeschouwers willen aantrekken, is dat één van de troeven die we op tafel zullen kunnen leggen: we gaan voor een moderne infrastructuur waarbij we de toeschouwers die dat willen ook voetbal achter glas kunnen aanbieden.”

“De al wat oudere en minder mobiele supporter gaan we de mogelijkheid bieden om vanuit de kantine of het restaurant naar het voetbal te kijken. Momenteel doen we ons best om onze supporters zo goed mogelijk te verwennen, maar veel kunnen we hen niet bieden. We willen én moeten beter doen, want hoe het er nu bij ons aan toegaat, is niet meer van deze tijd.”

Wanneer kan u de eerste plannen tonen van het nieuwe OVK?

“De 2e fase van het project gaat in januari in. We beginnen werkelijk van scratch. De filosofie is dat het op OVK momenteel vaak een dooie boel is met 1 match om de 2 weken. De toekomstige site zal leven in de brouwerij brengen.”

“Het nieuwe complex moet een “levende accomodatie” worden, waar elke dag van de week geleefd, geëntertaind en gewerkt wordt. Ik laat Michel Vanstallen, die dit project leidt, daar graag meer over vertellen.”

Lees verder onder de foto.

Michel, wat kan u zeggen over dit mega-project?

“2023 wordt het jaar waarin wij als club alle partners, investeerders, stakeholders, supporters en de buren van OVK gaan contacteren en betrekken in ons project. Zo is er in januari een gesprek met de stad Mechelen gepland waarin we nu echt in concreto onze beide visies kunnen uiteenzetten.”

“Als club hebben wij alles opgelijst dat we nodig hebben voor het voetbal, voor onze eerste ploeg en onze jeugdwerking. Samen met de andere partijen zullen we alle visies samenklikken tot een ontwerp dat door iedereen gedragen wordt. Eind 2023-begin 2024 zullen we op basis daarvan onze omgevingsvergunning indienen en daarna willen we zo snel mogelijk beginnen te bouwen.”

“Zo’n proces met veel partners is delicaat qua timing. Dat kan vertraging oplopen. Daarom is het zo belangrijk dat we de komende maanden goed naar elkaar luisteren en alles maximaal op elkaar afstemmen. Pas na die gesprekken zullen we met een architecturaal plan van het nieuwe stadion naar buiten komen.”

“We zullen de komende weken en maanden ook investeerders aanspreken. We gaan in januari onze eerste presentaties maken en pro-actief mensen contacteren. Want de plannen om in ons stadion pakweg een bowling, welness, sporthotel enzovoort te integreren zijn nog allemaal intact.”

“Het zijn in het stadiondossier al drukke tijden geweest, maar het zal dit jaar alleen nog maar drukker worden. Ook gaan we verder nadenken en bespreken op welke locatie we tijdelijk zullen spelen als er op OVK gebouwd wordt aan het nieuwe complex.”

Voorzitter, weer over naar u: naast de sportieve en infrastructurele ambities is ook de jeugdwerking één van uw stokpaardjes. Hoe gaat het daarmee?

“Heel goed. Ik wil de mensen die daar aan meewerken alvast nog eens van harte bedanken. Al die mensen op en naast het veld die het beste van zichzelf geven voor al die jeugdspelers: respect!”

“Zoals iedereen weet, spelen we op interprovinciaal niveau, beter kan niet. We hebben momenteel 327 jeugdspelers die we op een doordachte manier voetbal in al zijn aspecten aanbieden: plezier maken, een groepsgeest kweken en vriendschapsbanden smeden enerzijds, maar ook een goeie voetbalopleiding aanbieden.”

“En dat allemaal met een goeie sociale mix. Wij steken onze kop niet in het zand: bij ons is iedereen welkom, dat is algemeen bekend. We zijn daar in november visueel mee naar buiten gekomen, met een filmpje dat de diversiteit in onze club in beeld zet. Daar hebben we een prijs mee gewonnen op het Mechelse sportgala, voor ons is dat een opsteker om nog een tandje bij te steken.”

“Door wat moeilijkheden met ons natuurgrasveld hebben we de voorbije maanden met onze jeugd op 4 verschillende locaties getraind, wat het soms wat lastig maakte. Maar in januari is het natuurgrasveld van de jeugd opnieuw gebruiksklaar, wat alleen maar goed nieuws is voor de praktische werking.”

“We blijven dus investeren, ook in apparatuur. We hebben een veo-cam gekocht die we niet alleen voor trainingen en wedstrijden van de eerste ploeg gaan gebruiken, maar zeker ook voor de jeugd. Zo kunnen we video-analyse op een hoger niveau aanbieden, weer een stap vooruit.”

“Verder hebben we de ploegen van onze bovenbouw (U14-U19) omgedoopt tot de “Racing Academy”. Daarin hebben we de zogenoemde “postformatie” waar we hard op inzetten. De postformatie is een selectie van de betere spelers uit de Academy-teams die wekelijks een extra keer trainen en maandelijks een wedstrijd spelen.”

“We zetten daarbij niet in op de resultaten als ploeg, maar wel op de progressie van de spelers, individueel en als team. Ook daar zetten we mooie stappen. In 2021 haalde slechts 1 speler van Racing de provinciale selecties in de U12-U15, terwijl het er nu naar uiziet dat er een 10-tal spelers van Racing deze selecties zullen halen. Dat is top en daar kunnen we alleen maar blij om zijn.”

Lees verder onder het bekroonde diversiteits-filmpje:

Mooi! Een supporter wil nog graag van u weten hoe lang u wil doorgaan als voorzitter?

(lacht) “Er is niks dat me momenteel zou doen stoppen als voorzitter van deze mooie club. Dus ga ik tot nader order door.”

“In 2023 word ik 65 en zal ik met pensioen gaan. Mijn advocatenkantoor blijft wel bestaan. De aflossing van de wacht is verzekerd. Ikzelf zal nog een aantal zaken afwerken en op de achtergrond actief blijven.”

“Maar ik zal meer tijd hebben om me als vrijwilliger in dienst te stellen van Racing en zo de club helpen om te blijven groeien.”

“Want ik wil nog veel hoogtepunten beleven met Racing. Enkele van de hoogtepunten dit seizoen waren de bekerwedstrijd op Lierse en de gewonnen derby op Jong KV Mechelen. Als je ziet hoeveel Racingers daar waren, dan weet je dat er een voedingsbodem is voor een succesvolle toekomst.”

“Racing dat won op het veld van KV was zeker iets dat ik niet snel zal vergeten. De mensen van KV hebben ons achteraf zeer sportief gefeliciteerd.”

“We zijn op KV Mechelen trouwens op een ongelofelijk toffe en stijlvolle manier ontvangen. Met een drankje, een buffet, een mooie plaats in de tribune… Chapeau! We zullen dat in maart tijdens de derby op Racing proberen te evenaren, maar KV heeft de lat zeer hoog gelegd.”

“In die match hoop ik alle Racingers en mensen die Racing-gezind zijn te zien in ons stadion. Dat moet een hoogdag worden, met veel volk, veel ambiance en mooie promotie voor onze club. Een club die nog altijd veel interesse losweekt ook in de buitenwereld, getuige ook de grote massa mensen die ons volgen op onze sociale media.”

Bedankt voor het nieuwjaarsinterview, François, en nog héél veel succes met Racing!

Lees ook:
deel 1 van het nieuwjaarsgesprek: “Graag meer sponsors, vrijwilligers en toeschouwers”

imoya