De nieuwjaarswens van François De Keersmaecker: “Meer sponsors, meer vrijwilligers en meer supporters”

2022 ligt achter ons. Leve 2023. Tijd om terug te blikken, maar vooral vooruit te kijken naar wat de toekomst voor Racing Mechelen in petto heeft.

Met wie kan dat beter dan met onze voorzitter?

In een tweedelig nieuwjaarsinterview met François De Keersmaecker sluiten we 2022 definitief af en maken we plannen voor een nieuw, sprankelend jaar.

Vandaag deel 1.

Voorzitter, allereerst: een gelukkig en gezond 2023 gewenst!

Hoe blikt u terug op 2022?

“Als ik dat vanuit sportief oogpunt voor onze eerste ploeg bekijk, onthoud ik uiteraard de promotie naar 2e amateur. We pakten in november 2021 de periodetitel op Diest, zetten daarna een prachtige reeks neer, bouwden in 2022 een mooie bonus bij elkaar en stonden op een bepaald moment 10 punten voor op onze dichtste concurrent Pelt.”

“Het kon niet meer verkeerd lopen, maar we beleefden een grote inzinking. Gelukkig werden we door puntenverlies van Pelt in de voorlaatste wedstrijd toch kampioen, in eigen huis. De titel was meer dan terecht, ook al waren er bij ons dan wat gemengde gevoelens.”

“Ik wil bij dezen de spelers en sportieve staf van vorig seizoen toch nog eens bedanken voor het geleverde werk en die promotie.”

“Intussen spelen we in 2e amateur en hebben we iets extra’s kunnen toevoegen. We hebben in de voorbereiding en de competitie gevarieerd en mooi voetbal gezien. We spelen hoog. Je merkt duidelijk de intentie om elke match te willen winnen.”

“Jammer genoeg stond het geluk niet altijd aan onze kant. Op cruciale momenten hebben we onterecht punten verloren. Voor hetzelfde geld hadden we nu op kop gestaan.”

Stel dat de kans zich voordoet: wil Racing dit seizoen dan promoveren?

“Onze ambitie was een rustig seizoen. De bedoeling was dat we vooral niet naar onderen moesten kijken en tegen de degradatie moesten vechten.”

“3 keer op een rij promoveren was voor ons als bestuur absoluut geen must. Anderzijds: als je kan promoveren, moet je die kans grijpen.”

“In deze reeks is alles mogelijk: er is geen zekerheid dat je verliest van de eerste en wint van de laatste. In principe is alles mogelijk, we moeten er blijven voor gaan.”

“De vraag die we ons daarbij wel moeten stellen: is Racing op dit moment klaar om al naar 1e amateur te promoveren? Dan moeten we in eerste instantie naar onze accomodatie, organisatie en budgettering kijken. Onze infrastructuur is totaal afgeleefd, we hebben veel meer vrijwilligers nodig en financieel mogen we geen zotte dingen doen…”

Lees verder onder de foto.

Hoe kan Racing als organisatie groeien?

“Door meer supporters, sponsors en vrijwilligers aan te trekken.”

“We mogen niet klagen in vergelijking met andere clubs: we hebben de meeste fans in de reeks. Maar het kan beter. Er is niet altijd evenveel volk in onze tribunes, we moeten daar aan blijven werken om beter te doen.”

“Op vrijwilligers-vlak hebben we het afgelopen jaar enkele super-vrijwilligers verloren. Door overlijdens en door ouderdom. We hebben nieuwe mensen nodig, maar de aflossing van de wacht is momenteel nog niet verzekerd.”

“We hebben een operationeel verantwoordelijke aangesteld die samen met het bestuur zijn schouders onder de professionalisering van onze organisatie zal zetten en bijvoorbeeld werkt maakt van nieuwe vrijwilligers. Want we hebben op elk vlak handen tekort: ticket-controle, ticket-verkoop, de onderhoud van onze infrastructuur en velden…”

De gigantische schuldenberg van bijna 2 miljoen euro is volledig weggewerkt. Hoe staat Racing er financieel eigenlijk voor?

“We hebben inderdaad geen euro schuld meer. De rekeningen staan al een tijdje in het groen. Dat is natuurlijk heel goed nieuws voor iedereen die de club een warm hart toedraagt.”

“Maar ik zeg er meteen bij dat de club nog niet zelfbedruipend is. We hebben meer sponsors nodig, kleine en grote, om Racing te laten groeien en de rekeningen te betalen.”

“Momenteel komen Michel Vanstallen en ik financieel tussenbeide om het schip varende te houden. Dat is momenteel geen probleem, maar dit mag niet structureel worden. Om dit op te lossen moet de club meer inkomsten genereren, zo eenvoudig is het. Want minder uitgeven is moeilijk. De tijd van zotte kosten is voorbij, we draaien elke euro 2 keer om.”

“Dit is een duidelijke boodschap en oproep: meer toeschouwers, meer vrijwilligers en meer sponsors zullen Racing in een versneld tempo beter en sterker maken. Want het succes komt nergens vanzelf, bij geen enkele club, bij ons dus ook niet.”

Is er geld om de kern richting volgend seizoen te versterken?

“Daar is de sportieve cel achter de schermen momenteel volop mee bezig. We hebben met Roy Mauro in eerste instantie al een speler binnengehaald die vanaf januari inzetbaar is voor het tweede deel van het huidige seizoen. Met hem erbij heeft onze coach in het middenveld toch weer iets meer keuze na het uitvallen van Max Van der Brempt.”

“De nodige contacten met spelers die onze kern kwalitatief beter zullen maken in 2023-2024 zijn intussen gelegd en worden de komende weken verder gelegd. En dan kijken we in eerste instantie naar versterking voor onze aanvalslinie. Met deze belangrijke kanttekening: het moet betaalbaar blijven.”

“Naast enkele gerichte transfers met een toegevoegde waarde zullen we erin slagen al onze huidige sterkhouders te houden. We hebben dragende spelers die einde contract waren, zoals Gregory Carrez, Jens Heyvaert en Jens De Paepe, nieuwe contracten laten tekenen voor één of meerdere jaren. Dat zijn spelers met ervaring op een hoger niveau en dat was allemaal snel beklonken. Daar spreekt ook ambitie uit.”

“Hopelijk keren spelers als Nesta Vallez en Dean Doncos sterker terug uit hun blessures, want van hen hebben we dit seizoen nog niet kunnen genieten. Als dat lukt, zijn dat in feite ook weer twee extra transfers richting volgend seizoen. Niemand moet eraan twijfelen: we zullen volgend seizoen met een sterke kern aan de start komen.”

Morgen deel 2 van het nieuwjaarsinterview, over het stadiondossier en onze jeugdwerking.

Ons abo-filmpje van de zomer 2022: “Iese, da zèn welle”.

Met dank aan partner Mahla.