fbpx

Vooruitblik met Dave De Herdt, deel 2: de vragen van de Racing-fans

In deel 2 van de vooruitblik op het nieuwe seizoen met onze T1 laten we de fans aan het woord.

Op Facebook konden de Racing-supporters een vraag stellen aan Dave De Herdt. In dit artikel komen die vragen aan bod.

Dave, Kurt zegt dat een goeie start zeer belangrijk is. “Met hoeveel punten na de eerste 5 wedstrijden zou je tevreden zijn?”, vraagt hij.

Dave: “We spelen 3 keer uit in onze eerste 5 wedstrijden. Thuis nemen we het op tegen Diest en Termien. Diest is de kampioen van vorig seizoen in 1e provinciale Vlaams-Brabant en Termien is een ploeg die ik in de top 5, ja zelfs de top 3 zie eindigen.”

“Lastige matchen dus. Laten we zeggen dat ik met 9 op 15 tevreden zou zijn.”

Dirk wil weten of je al een oplossing hebt om de lang geblesseerde Yannick Put te vervangen?

Dave: “Ik ga er geen doekjes om winden. Voor de match tegen La Louvière had ik een systeem in gedachten waarbij ik met bepaalde pionnen zou gaan schuiven, maar dan zou ik onze hele organisatie moeten omgooien en dan vraag ik me af of het dat wel waard is.”

“Met Sabri Hmouda en Max Van der Brempt heb ik tegen La Louvière dan een nieuwe tandem uitgespeeld. Ik moet zeggen dat ik heel tevreden was over hun wedstrijd. Het is niet de bedoeling om daar nu meteen aan te raken.”

“Het is aan Max om te bevestigen: jong geweld dat zijn kans krijgt. Jonge spelers worden alleen maar beter door veel te spelen. Hij krijgt het vertrouwen.”

David, Leo en Thierry vragen welke plaats in het eindeklassement je voor ogen hebt en of de eindronde, of zelfs de titel, niet sowieso het doel moet zijn?

Dave: “Het is moeilijk om daar nu een uitspraak over te doen. Mijn hart zegt: we mikken op de top 5. Mijn verstand zegt: we zijn niet gepromoveerd als kampioen, dus moet je bescheiden zijn.”

“Plus: we sukkelen momenteel met veel blessures. Ik zal tevreden zijn als we ons snel in veilige oorden bevinden, ons in de terugronde in de linkerkolom kunnen nestelen en een stevige thuisreputatie kunnen uitbouwen.”

“Je moet weten: ook nu zal elke tegenstander op en tegen Racing zijn match van het jaar komen spelen. In de krant stond vandaag dat Diest de competitie opent tegen “titelkandidaat” Racing Mechelen. Dat zegt genoeg over hoe andere mensen naar ons kijken.”

“Zelfs de spelers van La Louvière waren voor en na de wedstrijd foto’s aan het nemen van onze tribune. De mensen kijken op een bepaalde manier naar ons en steken een tandje bij als ze het tegen Racing opnemen.”

Nico vraagt zich af of de coronacrisis een impact zal hebben op de competitie.

Dave: “Zeker. Het is constant opletten. Dean Doncos heeft een snotvalling, maar mag geen enkel risico nemen en heeft een coronatest moeten laten ondergaan. Idem voor Lars Geysels. De resultaten laten enkele dagen op zich wachten, waardoor Dean en Lars thuis zitten en deze week niet kunnen trainen hebben.”

“Idem met Kevin Eyeson enkele weken geleden. Die voelde zich wat ziek en moest ook een test ondergaan. Die bleek dan negatief te zijn, maar intussen ben je een week training kwijt. Allemaal verre van ideaal, maar je kunt nu eenmaal geen enkel risico nemen.”

“Daarnaast zijn enkele spelers geblesseerd. Yannick Put dus aan zijn knie. Verder staat Yaron Coen aan de kant met een contractuur, is Kaj Knipping aan het revalideren, kunnen we nog altijd geen beroep doen op Wout Kerckhofs en is nu ook Thomas Weydisch onbeschikbaar.”

“Thomas stond zo scherp als een mes, maar sukkelt al enkele weken met pijn in zijn rug. Daardoor kon hij toch nog altijd geen 100% presteren. Volgende week moet hij een scan laten nemen, zodat we weten wat er aan de hand is.”

Emile vindt dat Racing veel op de linkerflank speelt en dat Bram Kerckhofs op rechts vaak aanspeelbaar is, maar geen ballen krijgt. Hoe zie jij dat?

Dave: “Bram heeft al 2 assists gegeven in de voorbereiding. Hij doet het prima. Zo weinig komt hij echt niet aan de bal. ”

“Ik vind wel dat er in het algemeen meer van onze backs moet komen. Onze centrale as wordt vaak dichtgemetseld door de tegenstander, waardoor de ruimte op de flanken ligt. Onze 2 backs moeten meer aangespeeld worden. Op het middenveld doordraaien naar de andere flank: dat is de beste manier om vooruit te gaan.”

“Vorig seizoen hebben we matchen dikwijls beslist op klasse, maar dit seizoen komen we sterkere ploegen tegen en zullen we ons spel volledig moeten ontplooien, ook via de zijkanten.”

Gunther wil weten welke teams voor jou dit seizoen favoriet zijn om te promoveren, in welke opstelling je gaat spelen en of corona gevolgen zal hebben op de sfeer in de stadions.

Dave: “De top 5 van vorig seizoen in 3e afdeling is gepromoveerd naar 2e afdeling. De middenmoot van vorig seizoen lag dicht bij elkaar, dus die ploegen zullen nu ambitie hebben.”

“Als ik echt 3 ploegen moet noemen, zeg ik Termien, met veel voetballend geweld, Pelt, Zwarte Leeuw, Turnhout en Sint-Lenaarts, met een zogezegd smalle kern maar wel een zeer sterke kern. Ik verwacht een brede top.”

“Het systeem waarin ik speel, hangt van diverse factoren af. Welke spelers zijn beschikbaar en waar kunnen we de gebreken van de tegenstander het beste uitbuiten? Al zal iedereen intussen wel al weten dat mijn favoriete bezetting een 4-2-2-2 is.”

“Wat de supporters betreft: de sfeer tegen Lille en La Louvière was geweldig. Er zit 400 man in de tribune, maar door de bubbels zit iedereen verspreid en dat is heel aangenaam qua aanblik en akoestiek. We stonden tegen La Louvière 0-4 achter, maar het leek alsof we 4-0 voor stonden.”

“Voor het Racing-publiek spelen geeft ons een boost en kippenvel. Veel kippenvel. Ik hoop dat we thuis binnenkort voor meer dan 400 man mogen spelen en dat we op verplaatsing overal supporters mogen meebrengen.”

Dave, veel succes in de competitie!

Supporters, morgen op post: aftrap om 20u.

Wie niet kan komen kijken, er is een (betalende) livestream (klik hier).

Klik hier en lees deel 1 van de voorbeschouwing met Dave De Herdt.