“Vooraf voor een punt op Heikant getekend, nu niet tevreden”

De 2-2 tegen Heikant is een bittere pil. Racing gaf een 0-2-voorsprong uit handen en kan de kloof met de leiders Lille en De Kempen daardoor niet verkleinen.

Coach Dave De Herdt ging gisteren – om het met een cliché te zeggen – door een emotionele rollercoaster. Van vreugde naar nog grotere vreugde en dan naar ontgoocheling, ja zelfs frustratie.

Coach, hoe blik je terug op het gelijkspel?

“Op voorhand hadden we voor een gelijkspel getekend tegen een tegenstander als Heikant, die naast ons staat in het klassement.”

“Niet vergeten dat Heikant vorig seizoen de finale van de eindronde speelde en over een ploeg met veel kwaliteit beschikt. Daar heb ik veel respect voor, ook al speelt de ploeg meer vanuit de reactie.”

“Daarom had ik het tactisch wat anders aangepakt en lieten we het initiatief dikwijls aan Heikant, met wat minder accute druk van onze kant uit.”

In de eerste helft lukte dat goed, getuige de 0-2.

“Na een dik kwartier hadden we al 3 grote kansen, waarvan 1 afgekeurde goal. Maar inderdaad, 0-2 bij de rust: dan is er geen vuiltje aan de lucht.”

“Tijdens de pauze is Van der Zyp in de kleedkamer gebleven met een blessure. Zijn vervanger Bram Kerckhofs maakte de 0-3, maar ook die werd afgekeurd. Wegens offside, tot mijn grote verbazing.”

“Daarna was er nog een knap schot van Weuts, even knap gered door de doelman van Heikant en hadden we Carrez, die alleen op doel afging en buiten de 16 foutief afgestopt werd. Maar de ref floot er niet voor.”

Racing kreeg de rekening in het slotkwartier gepresenteerd. Wat gebeurde er allemaal?

“Door balverlies viel de 1-2: een schuin schot, heel mooi gedaan van Heikant. Op dat moment weet je dat Heikant met power gaat spelen en de ballen gaat droppen.”

“Het probleem op dat moment was dat Kurt Weuts nauwelijks geslapen had zaterdagnacht door de ziekte van zijn kindje. Hij vroeg om vervangen te worden, maar dat hield in dat we achterin bij stilstaande fases minder kopkracht zouden hebben.”

“Achteraf blijken we dan net op zo’n fase geklopt te worden, na een moment waarop wij een inworp hadden moeten krijgen, maar de bal naar Heikant ging, en Wout Kerckhofs bij de voorafgaande corner een slag tegen zijn hoofd kreeg en groggy afgevoerd moest worden.”

Dit zijn dure punten die we verliezen. Hoe kijk je daar naar?

“We hadden het in eerste instantie zelf moeten afmaken. We hebben op het einde ook te vaak onze goeie voetballers Carrez en Weydisch overgeslagen, waardoor we te weinig voetbalden.”

“Maar dat je dan door allerlei omstandigheden nog een 2e doelpunt slikt, is zeer frustrerend en moeilijk te aanvaarden. We hebben de kans laten liggen om Nieuwjaar eventueel in te gaan met een kleine bonus op onze concurrenten, aangezien wij voor de winterstop nog de vooruitgeschoven partij tegen Dimpna spelen. Ook al is de weg in de competitie nog lang, dat was toch leuk geweest.”

“Een pluim trouwens voor onze supporters weer gisteren. Ze hebben zich in moeilijke omstandigheden zeer goed gedragen. Ik heb de indruk dat alles wat over Racing gaat enorm wordt uitvergroot, ook hun zogezegde reputatie. Maar al die mensen gedragen zich voorbeeldig, dat mag ook eens gezegd worden.”

Ruimte voor externe advertenties: