Voetbal Vlaanderen zal beslissen: matchen in januari uitstellen of niet

Het Overlegcomité heeft woensdag nieuwe maatregelen genomen om het coronavirus in te dijken.

De sport is een van de sectoren die moeten inbinden. Zo mag er nog wel gesport worden, binnen en buiten, maar mogen er tijdens de matchen (voorlopig) geen toeschouwers meer binnen.

De maatregel gaat in vanaf zondag 26 december en geldt tot vrijdag 28 januari 2022.

Voor Racing betekent dat twee matchen zonder publiek. Na de winterstop speelt Racing op 15 januari thuis tegen Pelt, een week later speelt Racing op Beringen.

Als 28 januari 2022 behouden blijft als laatste dag van deze maatregel, dan zou Racing op zaterdag 29 januari thuis tegen Turnhout opnieuw met publiek mogen spelen.

De vraag is hoe de clubs uit de lagere afdelingen op deze maatregel reageren. Voetbal Vlaanderen buigt zich over de kwestie en zal daarna bekendmaken of er al dan niet met publiek gespeeld wordt en of de competitie misschien even stilgelegd wordt.

“Als het verbod op publiek tot 28 januari blijft, zullen wij misschien alle matchen in januari verplaatsen. Het gaat dan om twee of drie weekends, dat is voor ons nog behapbaar”, zegt Marc Van Craen van Voetbal Vlaanderen.

“Als het er meer worden, weet ik niet wat de gevolgen zijn. Dan dreigt de druk op de kalender toch groot te worden. Maar laat ons niet op de feiten vooruitlopen.”

“Wat wel zeker is: zonder fans heeft voetballen voor ons weinig zin. Dat hebben de vorige lockdowns ons geleerd. De budgetten van de clubs houden in grote mate rekening met de inkomsten van de horeca.”