“Video-analyses zijn belangrijkste leermoment in de week”

Dave De Herdt en zijn spelers stomen zich volop klaar voor de competitiestart, nu zaterdag thuis tegen Hoboken. Tijdens de eerste supportersavond van het seizoen legde onze nieuwe T1 uit wat zijn ambities zijn en in welke mate Racing als club aan het evolueren is.

“Ik heb een heel uitgesproken visie over voetbal en ik ben zeer ambitieus”, opende Dave zijn speech voor een volgelopen chalet.

“Je kunt als speler of trainer kiezen voor een club uit amateurklasse en voor 50 mensen spelen, maar ik speel liever voor een club met ambitie als Racing, weliswaar nu in 1e provinciale, maar hier speel je wel voor een veelvoud, misschien wel voor 1.000 mensen.”

“Ik heb me die keuze om af te zakken naar 1e provinciale nog geen seconde beklaagd. Ik amuseer me elke dag op Racing, ik voel me hier in korte tijd al heel goed.”

De visie van Dave op het voetbal

“Als trainer heb ik een aantal ijkpunten. Eentje ervan is meer en harder trainen dan de concurrentie en zo fysiek het verschil maken in een wedstrijd.”

“Verder speel ik altijd met 2 aanvallers. Ik werk met 3 tactische varianten, maar altijd met 2 spitsen. Ik wil druk vooruit zetten, ook als we eens met 10 man zouden vallen.”

“Aanvallend voetbal is belangrijk voor de fans, anders blijven ze in gure maanden als december, januari en februari liever in hun warme zetel zitten dan naar een winters OVK te komen.”

“Ik merk duidelijk dat Racing stappen aan het zetten is. Zo rijden we dit seizoen naar elke uitwedstrijd met de bus, wat niet evident is voor de reeks waarin we spelen. Waarom niet evident? Daar moet geld voor zijn en het bestuur moet dat geld daarin willen investeren. Maar ik vind het als coach heel belangrijk dat je samen ergens naar vertrekt en samen weer thuis komt.”

“Ik ben dus heel blij met die investering in een spelersbus. Ook heel positief: wij eten dit seizoen samen, hier op Racing, voor onze wedstrijden. Zo ligt de focus van de spelers veel sneller bij de wedstrijd. We beginnen met een maaltijd en video-analyse, zo zit iedereen meteen in die match.”

“Want ja: spelers krijgen elke week een analyse van zichzelf. Niet van de tegenstander, want die interesseert me op zich niet zo. Ik ga liever uit van onze eigen kracht. Mij interesseert het hoe mijn spelers zich ontwikkelen en hun taken uitvoeren. Die video-analyses zijn de grootste leermomenten in een hele week.”

Oproep voor de supporters

“Mijn ambitie? Ik wil élke wedstrijd winnen. Ik heb dat met alles, dat winnen. Als ik thuis met mijn jongste zoontje van 7 jaar UNO speel, dan speel ik wel eens vals om toch maar te kunnen winnen (lacht).”

“We moeten als club wel beseffen dat iedereen naar ons kijkt en dat sommige mensen streng naar ons kijken. Ik heb dat zelf ondervonden in de match van de beker van Antwerpen waarin ik achter de omheining gevlogen ben na een discussie met de scheidsrechter. Ik zal mezelf moeten aanpassen aan die omstandigheden.”

“Dan kom ik meteen naadloos bij onze supporters: wij hebben een fantastische achterban, maar als we ons tot het niveau van mezelf in die wedstrijd verlagen, dan gaan we daar niks mee winnen. Dus hoe meer we bijvoorbeeld tegen scheidsrechters roepen, hoe meer die tegen ons gaan fluiten. De energie die je daarin steekt, steek je beter in onze eigen spelers en ploeg.”

“We gaan moeilijke momenten hebben dit seizoen, daar ben ik zeker van, maar die gaan we met glans doorstaan als de supporters met heel hun hart en volle trots achter de ploeg staan. Dus, beste Racing-fans: moedig onze gasten gedurende 90 minuten aan, zo hard je kunt, en probeer altijd positief te blijven. Als dat lukt, gaan we – als ik afga op onze voorbereiding – een heel mooi seizoen tegemoet.”

Dave De Herdt tijdens de supportersavond:

Ruimte voor externe advertenties: