Transfer 5: Ex-jeugdinternational Alan Mayanga komt naar Racing Mechelen

Racing Mechelen kan een 5e transfer aankondigen voor 2023-2024: de club versterkt zijn offensieve compartiment met Alan Mayanga.

Alan Mayanga is een 22-jarige aanvaller. Eind deze maand blaast hij 23 kaarsjes uit.

De oplettende Racinger zal Alan ongetwijfeld kennen van de duels die Racing dit seizoen afwerkte tegen Pepingen-Halle. Alan, met rugnummer 77, staat in de spits bij dat team.

“Het is mijn eerste seizoen bij Pepingen-Halle”, zegt Alan. “Ik heb dit seizoen in de competitie 12 keer gescoord en heb ook al wat assists gegeven. Tegen Racing heb ik in twee wedstrijden niet kunnen scoren, maar heb ik me blijkbaar wel in de kijker gespeeld van de sportieve cel.”

“Het is coach Greg Vanderidt die me er absoluut bij wilde en met mij wil werken. Er trokken andere clubs van 2e amateur, reeksgenoten dus, aan mijn mouw. Zij boden financieel veel meer dan wat Racing biedt, maar voor mij is geld op dit moment absoluut niet het belangrijkste.”

“Ik speel niet voor het geld, maar voor de sport. Iedereen heeft geld nodig, maar ik wil slagen als voetballer. Ik wil hogerop en zie Racing als de ideale club om mijn carrière te lanceren.”

“Mijn vader was bij de contractonderhandelingen en we hadden snel een goed gevoel bij Racing. Wegens de clubgeschiedenis en de supporters, maar ook voor het sportieve project en de aanpak van Greg Vanderidt. 4 keer trainen per week, dat is een professionele aanpak op amateurniveau, zeg maar.”

Lees verder onder de foto.

Wat zijn jouw kwaliteiten?

“Ik ben een spits die graag op de 9-positie speelt. Ik ben rechtsvoetig, maar kan ook links uit de voeten. Zo heb ik in het verleden ook al als 11 gespeeld.”

“Ik moet het van mijn snelheid en technische kwaliteiten hebben. En van mijn afwerking.”

“Ik denk dat ik daarmee van nut kan zijn voor Racing. Voor mij is Racing nu al een van de beste ploegen in onze reeks. Toen ik in oktober op Racing kwam met Pepingen-Halle was dat de eerste keer dat in jullie stadion was, maar ik was meteen gecharmeerd.”

“De coach heeft me gezegd dat Racing al over een goede kern beschikt, maar die nog beter wil maken. Daar is Racing volop mee bezig. De ambitie volgend seizoen? Zo hoog mogelijk eindigen. Persoonlijk wil ik beter doen dan dit seizoen en nog meer doelpunten scoren.”

Kun je jouw parcours tot nu toe beschrijven?

“Ik ben beginnen te voetballen bij Standard, van de U9 tot U13. Dan zat ik van de U13 tot U21 bij Anderlecht, dan een jaartje de U21 van KV Mechelen, 1 jaar bij Olympic Charleroi in 1e amateur en nu dus Pepingen-Halle.”

“Van de U15 tot de U19 speelde ik voor de nationale jeugdselecties van België. Met jongens als Loïs Openda en Arhur Theate. Bij Anderlecht speelde ik met Albert Sambi Lokonga en Mike Trésor, die nu bij Genk zit. Ik woon trouwens nog altijd in Anderlecht.”

“Jerko Guldix ken ik ook nog van mijn Anderlecht-periode. Ik heb hem gebeld toen Racing interesse toonde en hij was alleen maar vol lof over de club. Ook na dat gesprek was het voor mij, mijn vader en mijn manager duidelijk dat Racing de juiste stap is in mijn ontwikkeling.”

Alan, veel succes dit seizoen nog bij Pepingen-Halle en van harte welkom volgend seizoen bij Racing!

Lees de reactie van Greg Vanderidt onder de foto van Alan en zijn papa.

Niet nemen om te nemen

Aan Greg Vanderidt vroegen we welk potentieel hij in Alan Mayanga ziet. De coach trok Alan immers mee over de streep in de contractonderhandelingen.

“Alan heeft een neus voor goals, is doelgericht en heeft veel diepgang. Hij is heel handig met de bal aan de voet, maar ook enorm snel als je hem wegstuurt”, vertelt de coach.

“Alan kan voorin centraal, maar ook links en rechts spelen. Zelfs achter de spitsen. We halen met hem, Jonas Laureys en Maxim Versteeven 35 goals binnen. Die offensieve versterking is nodig.”

“Andere clubs hadden Alan ook op het oog en wilden hem met fors hogere bedragen lokken, maar wij hebben Alan overtuigd met Racing als club, zijn historie, zijn fans en onze manier van werken.”

“Alan wil bij ons verder werken aan zijn carrière. Hij werkt niet en zet alles op het voetbal, maar we raden hem aan om voor een halftijdse job te kiezen en die met voetbal op Racing te combineren. Kwestie van een regelmatig en stabiel leven op te bouwen.”

Zie je Alan ver geraken?

“We hebben hem in de competitie opgemerkt en hebben hem daarna veel aan het werk gezien, uiteraard niet alleen tegen ons. Als je bij een staartploeg zo goed speelt en veel scoort, dan kun je iets.”

“Alan heeft een uitstekende opleiding gekregen en hij moet nu samen met Racing een stap hogerop zetten. Hij kan het maken, want hij heeft de kwaliteiten om minstens in 1e amateur te spelen. Zelf doet hij er alvast alles aan, met extra individueel loopwerk en fitness.”

Ben je tevreden over de manier waarop de kern versterkt wordt richting 2023-2024?

“Ik ben heel content. Met Alan halen we weer een goeie kracht binnen. We praten momenteel nog met andere jongens, want ons werk is nog niet gedaan.”

“We hebben zeker nog enkele goeie U21-jongens nodig, want zo moeten er elke wedstrijd enkele op de feuille staan. Met Quinten Van Steenwinkel hebben we al zo iemand binnengehaald, maar we willen er nog.”

“En we halen niet zomaar jongeren om jongeren te halen. Ze moeten een goeie opleiding genoten hebben en ze moeten heel veel goesting tonen om naar Racing te komen.”

Lees ook:
welke spelers liggen onder contract bij Racing?