fbpx

Transfer 4: Griffin De Vroe keert (als keepertrainer) terug naar Racing

De A-kern van Racing zal er volgend seizoen lichtjes anders uitzien. Met enkele nieuwe spelers én een nieuw gezicht in de technische staf.

Een nieuw gezicht is veel gezegd, want alle Racingers kennen hem al langer dan vandaag: Griffin De Vroe was van 2012 tot 2015 doelman in ons eerste elftal.

Tot een hevig financieel onweer losbarstte boven het Oscar Vankesbeeckstadion en het veelbelovende en langverwachte avontuur in de toenmalige 2e klasse met een gigantische sisser afliep.

Een sterke A-kern kon niet betaald worden, Racing moest noodgedwongen de competitie afwerken met een jonge noodploeg. Weg jongens als Rachid Hmouda, Seppe Brulmans, Yvan Yagan en Griffin De Vroe.

Maar kijk: het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Griffin De Vroe keert na bijna een decennium terug naar de voetbalclub van zijn hart.

“Inderdaad, ik treed vanaf juli in dienst als keepertrainer van Racing”, zegt Griffin. “Ik was/ben de voorbije twee jaar in die functie aan de slag bij HSV Hoek in Nederland.”

“Het was bij datzelfde Hoek dat ik in juli 2022 gestopt ben als keeper. Daarvoor, dus na mijn vertrek bij Racing Mechelen, was ik achtereenvolgens doelman bij Hamme en Oudenaarde.”

“Mooiste tijd in mijn carrière”

Eerst nog even terug naar dat vermaledijde seizoen 2014-2015, toen Racing op de rand van de afgrond stond en verplicht was zijn stadion en gronden te verkopen om het hoofd boven water te houden.

“Het was een geweldige tijd op Racing, toch voor die problemen de kop opstaken”, zegt Griffin.

“We boekten successen in de competitie en later ook de beker, met matchen op RC Genk en Anderlecht. We haalden een hoog niveau en trainden in de namiddag om 15u30. De meesten hadden een aangepaste job, zodat ze werk konden combineren met voetbal overdag.”

“Op den duur werd de toestand echter schrijnend en werd niks meer betaald, ook de beloofde auto’s niet. Er zat niks anders op dan te vertrekken, met pijn in het hart.”

“Als die problemen er niet geweest waren, dan was ik mijn hele loopbaan bij Racing gebleven. Het was, ook als ik dat nu overschouw, de mooiste tijd uit mijn carrière. De historie van Racing, de supporters, alles errond: op Racing heb ik me het meeste voetballer gevoeld. Een prachtige tijd.”

“Door enkelingen die het toen voor het zeggen hadden, is alles teloorgegaan. En toch is mijn gevoel bij de club altijd hetzelfde gebleven: warmte. Dat kwam ook, omdat ik op Racing graag gezien was. Ik denk dat dat nu nog altijd zo is.”

“Hopen op contact”

“Ik ben Racing altijd blijven volgen, ook toen ik de club verlaten had. Via de website en sociale media, maar ook nog op het veld. Dit seizoen ben ik bijvoorbeeld naar Londerzeel-Racing komen kijken.”

“Ergens heb ik altijd gehoopt dat Racing contact met mij zou opnemen om te zien of ik een of andere rol kon vervullen. Toen sportief manager Marc Ghys me belde om te vragen of ik keepertrainer wilde worden, heb ik dan ook geen moment getwijfeld. Geen moment.”

“Ik ben naar de club gereden en we hebben gesproken. Ik had meteen kippenvel toen ik OVK betrad. Ik vroeg Marc of ik nog eens op het veld mocht stappen. Ik draaide me om en keek naar de legendarische tribune: weer kippenvel…”

“Ik ben zeer blij dat ik in de zomer kan terugkeren naar het vertrouwde nest. Het is een droom om professioneel keepertrainer te worden, maar in dat proces wil ik geen stappen overslaan. Racing is de geschikte club voor mij. En wie weet, kan ik mijn prof-ambitie bij Racing waarmaken, want de club is ambitieus. Gezond ambitieus, nu wel, in tegenstelling tot in 2015.”

“Leiderschap uitstralen”

Griffin De Vroe was als doelman de titularis van Racing. Lars Knipping was toen zijn doublure. Laat het nu net Lars Knipping zijn die samen met Griffin de oversteek maakt van Hoek.

“Klopt. Lars heeft in al die jaren sinds zijn vertrek bij Racing serieuze stappen gezet als doelman. En uiteraard heeft hij enorm veel aan maturiteit gewonnen.”

“Maar Lars zal op gelijke voet met de andere keepers, zoals Senne Goossens, aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen beginnen. De doelmannen zullen hun minuten krijgen om zich te tonen. Pas tegen de start van de competitie zullen we als technische staf de knoop doorhakken wie als nummer 1 aan de competitie begint.”

“Wat ik van een goeie doelman verwacht? Leiderschap en uitstraling, dat hij kan meevoetballen en dat hij punten pakt. Het wordt mijn taak om de keepers van Racing zo sterk mogelijk te maken. Ze moeten bij elkaar ook het beste naar boven halen, op een collegiale manier.”

“Ik kijk er heel hard naar uit om aan mijn taak te kunnen beginnen. De weg van Hamme naar Mechelen ken ik intussen met m’n ogen dicht (lacht). Ik hoop met Racing successen te boeken en een schitterend seizoen af te werken, samen met de keepers, het hele team en de fantastische aanhang.”

Van harte welkom (terug) bij Racing, Griffin! Eerst nog veel succes bij Hoek in Nederland.

Racing wil alvast ook David De Cort bedanken voor zijn werk als keepertrainer dit seizoen.

Lees ook:
stand van zaken A-kern 2024-2025
in april 2020 riepen de Racing-fans Griffin uit tot Racing-doelman van het decennium