Topschutter Kurt Weuts (deel 1): “Ik maakte er 17, maar wilde er 23”

Kurt Weuts mag zich Racings topschutter van het seizoen 2019-2020 noemen. Met 17 rozen blijft Kurt net Dean Doncos voor, die op 16 goals strandt.

“Het is altijd fijn om het seizoen te beëindigen met een soort van individuele erkenning”, zegt Kurt.

“Als spits word je afgerekend op doelpunten, dat is de logica zelve. Maar eigenlijk was dat niet ons doel afgelopen seizoen. Het doel was promoveren naar 3e amateur. Daarvoor ben ik naar Racing gekomen.”

“Mijn 17 goals hebben daartoe bijgedragen, maar daarin ben ik afhankelijk van de spelers rond mij. Ik ben geen spits die eerst 5 tegenstanders uitschakelt en dan scoort. Ik heb aanvoer nodig.”

“Die aanvoer was meer dan goed. Als je in het aanvallende compartiment spelers rond jou hebt lopen als Dean Doncos, die een schitterend seizoen speelde, Gregory Carrez, Jens Heyvaert en Thomas Weydisch, dan is het zeer aangenaam spelen. Zo heeft iedereen een aandeel gehad in  mijn 17 doelpunten.”

Geen enkele strafschop in de 17

Voor het seizoen had Kurt een cijfer in gedachten: hij had een aantal doelpunten in zijn hoofd dat hij tegen het einde van het seizoen gescoord wilde hebben.

“Dat waren er 23. Ik scoorde in mijn beste seizoen in de nationale reeksen 22 doelpunten, zonder penalty’s. Dit seizoen wilde ik er dus 23, ook zonder strafschoppen.”

“We zullen het door de coronacrisis en de plotse beëindiging van de competitie nooit weten of ik aan die 23 zou geraakt zijn, maar het was in de resterende 4 wedstrijden nog wel mogelijk.”

“Maar zoals eerder aangestipt: de promotie is het belangrijkste. En die hebben we te pakken. Nu kun je zeggen dat we “slechts” 2e waren in de eindstand, maar dan zeg ik: promoveren is echt niet evident.”

“Dikke chapeau voor Lille, maar je zag dat die ploeg al enkele jaren samen speelde. Dat is een heel groot voordeel. Wij zijn het seizoen eigenlijk met een volledig nieuwe ploeg begonnen. Dat vergt toch aanpassingstijd.”

“Wij hebben onze werkpunten snel verbeterd: we scoorden vanuit alle hoeken. Het was niet één speler die onze tegenstanders in de gaten moesten houden. Veel ploegen kun je lam leggen als je 1 of 2 spelers uitschakelt, maar bij ons kwam het gevaar van 4, 5 of zelfs 6 spelers.”

“Verder was er een goeie balans met ons middenveld en de verdediging. We zijn als groep gegroeid.”


Berichtjes sturen via whatsapp

Als je wint, is de sfeer goed. Op dat vlak zat het ook bij Racing dit seizoen dus goed.

“Maar zoiets wordt snel gezegd”, meent Kurt Weuts. “Het gevaar schuilt er altijd in dat spelers die wat minder op het veld staan zich buitengesloten voelen. Er kunnen er maar 11 spelen en 15 op het wedstrijdblad staan.”

“Maar wij hebben de hele kern nodig gehad. Iedereen voelde zich daardoor deel van de groep. We hadden geen kliekjes en er waren dus geen spelers die onderling wat begonnen te mokken. Neen, iedereen klitte samen. Dat levert je op het veld punten op.”

“We hadden een sterke groep en ik ben blij dat we die volgend seizoen voor 90% behouden. Met de spelers hebben we sinds het begin van het seizoen een whatsapp-groepje. Zo houden we contact naast het veld. Toen we het nieuws over de promotie hoorden, zijn daar uiteraard nogal wat berichtjes in gestuurd.”

“Maar zodra we weer buiten mogen, willen we die promotie fysiek vieren. Op Racing, samen met de leden van de technische staf, de supporters en het bestuur. Zo kunnen we ook op een mooie manier afscheid nemen van de spelers die vertrekken.”

“Het niveau in 1e provinciale Antwerpen lag hoog”

Kurt Weuts had nog nooit in de provinciale reeksen gespeeld, maar het niveau is hem absoluut niet tegengevallen.

“In de reeks waarin wij speelden, Antwerpen, lag het niveau inderdaad hoog. Ik heb een aantal ploegen gezien met spelers die nationaal meekunnen. In onze kern zijn er alvast heel wat spelers die die stap kunnen zetten.”

“Wat me eerlijk gezegd minder meeviel was het niveau van de arbitrage. Dat vond ik op bepaalde momenten onwaarschijnlijk. In bepaalde fases en door bepaalde reacties zijn we benadeeld als ploeg. Dat heeft ons punten gekost. Soms twijfelde ik aan de oprechtheid van bepaalde mensen.”

“In de nationale reeksen gaat het er veel correcter aan toe. Ik wil geen afbreuk doen aan de inzet van mensen in ons voetbal, maar voor mij was dit toch de grootste ontgoocheling van dit seizoen.”

“Ik zit thuis geen hele dag tv te kijken”

Intussen blikt iedereen – met de nodige voorzichtigheid in het coronatijdperk – vooruit naar een nieuwe campagne, in 3e amateur. Intussen telt iedereen af.

“We hadden van de coach een individueel schema tot eind maart gekregen. Dat hebben we allemaal afgewerkt zoals gevraagd.”

“Momenteel onderhouden we onze conditie, maar is het niet meer zo zwaar als enkele weken geleden. We hebben nu even vakantie, maar we weten zelf wat ons lichaam nodig heeft in een minder drukke periode en daar handelen we dus ook naar.”

“In mei zullen we van de coach een nieuw schema krijgen, zodat we ons volop kunnen voorbereiden op de aanloop naar het nieuwe seizoen. Midden juli worden de groepstrainingen hervat en wordt iedereen met een deftige basisconditie op de club verwacht.”

“Momenteel zit ik, zoals veel mensen, thuis. Ik ben vertegenwoordiger, maar klanten bezoeken zit er nu uiteraard niet in. Ik beantwoord wel nog wat telefoontjes en doe het nodige van thuis uit, maar ik ben eigenlijk technisch werkloos.”

“Veel thuis zijn voelt voor mij wat raar aan, aangezien ik mijn werk combineer met voetbal en dus ’s avonds ook veel weg ben. Maar het is niet dat ik niet weet wat te doen, want volgend maand is mijn zoontje jarig en eind mei bevalt mijn vriendin van ons tweede kindje.”

“Daar moet ik nog wat zaken voor in orde brengen, ik zit dus zeker geen hele dag tv te kijken. Maar ik mis het voetbal wel. Maart, april, mei en juni: allemaal maanden zonder je club en zonder je ploegmaats, dan begint het echt wel weer te kriebelen.”

“Ik sta volledig achter de lockdown-maatregelen, laat dat duidelijk zijn. De volksgezondheid staat voorop. Maar de honger naar het voetbal wordt wel weer heel groot. De goesting wordt aangescherpt, dat kan alleen maar positief zijn met het oog op volgend seizoen.”

Morgen deel 2 van het gesprek met Kurt: wat waren zijn hoogtepunten afgelopen seizoen en wat is het doel van Racing in 3e amateur?

Klik hier en bekijk de eindstand bij de topschutters van Racing.