“Spelers volgen een loopschema en sturen dat naar ons door”

Door het coronavirus ligt stilaan het hele land plat. Ook bij Racing is de activiteit op het veld volledig stilgevallen.

Dave De Herdt en zijn manschappen kunnen alleen maar hopen dat de wereld de strijd tegen het coronavirus snel wint. Met hem spraken we over de huidige situatie.

Coach, hoe bekijk jij de stopzetting van de competitie?

“Vol ongeloof. Dit zijn zaken die we nog nooit meegemaakt hebben, tenzij de al wat ouderen onder ons die al geboren waren tijdens de Tweede Wereldoorlog.”

“Maar laat één ding duidelijk zijn: als de wetenschap zegt dat dit het beste is voor iedereen zijn/haar gezondheid, dan moeten we dit volgen en respecteren.”

“Al slaat de verveling wel heel hard toe, want als je het gewend bent om alle dagen met voetbal bezig te zijn, dan loop je al snel tegen de muren op. Er is ook geen sport op tv om te volgen: geen voetbal, geen wielrennen, … niets.”

Hoe probeer jij de spelers hun vormpeil min of meer te laten behouden?

“De spelers zijn een loopschema aan het volgen dat ze om de dag moeten uitvoeren: telkens ongeveer 1 uur interval. Aangezien de basisconditie er is, moeten we nu zorgen dat de spelers de tempowissels onderhouden.”

“Sommige spelers vroegen me: “Drie tot vier keer per week, coach?” Maar een snelle berekening van onze normale trainings/wedstrijduren ligt gevoelig hoger dan dit loopschema. Als je wekelijks ongeveer 5 uur traint en een wedstrijd speelt, kom je op heel wat meer uren.”

Hoe controleer je dit of is dat een kwestie van vertrouwen?

“Ze moeten hun gegevens de dag zelf voor 23u naar mij of T2 Hans toesturen. Er zijn “loop-appjes” genoeg tegenwoordig, anders sturen ze een foto van hun hartslagmeter naar ons door. Ze worden dus wel degelijk gecontroleerd.”

“Leuk is dit allemaal niet, maar we moeten zorgen dat we fysiek in orde zijn als de competitie weer opgestart zou worden.”

Houd je rekening met de “comeback-match” op 5 april na de onderbreking tot en met 3 april of verwacht je een verlenging van de inactiviteit?

“Op dit moment is alles te onduidelijk om daar zicht op te hebben. Wat wel zeker is, is dat we op 5 april – als er dan al gevoetbald wordt – dat het dan niet tegen De Kempen zal zijn, aangezien de laatste 2 speeldagen nooit mogen verschuiven.”

“Dat wil dus zeggen dat we eerst de 2 andere speeldagen afgewerkt moeten hebben alvorens we de wedstrijden tegen De Kempen en Heikant kunnen aanvatten.”

Bedankt voor de toelichting, coach.

Aan iedereen: wees voorzichtig en blijf gezond!