Ruben Smet: “Ik begin het voetbal en Racing serieus te missen”

Wat doen voetballers als ze in coronatijden niet mogen voetballen? “Aan voetbal denken en ons voorbereiden op de mogelijke heropstart”, zegt Racing-doelman Ruben Smet.

Op 10 oktober 2020 speelde Racing zijn laatste competitiewedstrijd. Groen-wit won met 0-1 op het veld van Beringen. Kort daarna gingen de coronacijfers in het rood en werd het voetbal voor eerste ploegen stilgelegd.

Half februari wil Voetbal Vlaanderen de competities opnieuw laten beginnen, onder voorbehoud van de evolutie van de pandemie.

“Ik ben nog altijd heel hard met voetbal bezig”, zegt Ruben Smet. “We hebben een datum om naartoe te werken, wat goed is voor onze mentale gezondheid.”

“Het is uiteraard de bedoeling om zo goed en fit mogelijk aan de heropstart te beginnen, want normaal gezien beginnen over een dikke 2 weken opnieuw de groepstrainingen.”

“Van de coach hebben we allemaal een loopschema meegekregen. Ik volg dat, ook al is lopen als keeper niet mijn favoriete bezigheid (lacht).”

“Om wat afwisseling in te bouwen fiets ik ook veel. Tochtjes met de koersfiets van 70 tot 90 kilometer. En daarnaast ben ik al een tijdje aan het padellen, de nieuwe hype sinds de eerste lockdown. Daar ben ik door gebeten.”

Prettige kennismaking met de Racing-supporters

“Maar de honger naar de bal is echt groot. Ik begin het voetbal serieus te missen. Vorig weekend was ik op Racing om mijn wijnboxen op te halen die ik gekocht had en kon ik de club weer even zien en voelen.”

“Het zou zonde zijn als we dit seizoen niet meer kunnen voetballen, want we beschikken over een kern met veel potentieel. De zware blessure van Yannick Put was een zware tegenvaller, en we hadden ook te kampen met andere blessures, maar het ziet er naar uit dat iedereen fit zal zijn zodra we opnieuw kunnen starten.”

“We hebben nu 6 op 12. Niet slecht, maar ik had 9 op 12 voor ogen. Na de totale offday thuis tegen Termien hebben we ons meteen herpakt op Beringen, met een goeie mentaliteit en een goed resultaat. Daar kunnen we op voortbouwen.”

“Of we een rol van betekenis kunnen spelen? Dat is moeilijk in te schatten. Maar als iedereen bij ons fit is, kan het er mooi uitzien. Het devies is hard werken en dan geraken we hopelijk bovenaan.”

“Het was in elk geval een heel leuke kennismaking met Racing, die bekermatchen en eerste 4 competitiewedstrijden. Er mocht maar 400 man binnen, maar toch hing er een leuke sfeer in het stadion. Racing beschikt over een schitterend publiek. Kritische fans ook, maar dat mag.”

“Voetballen voor zo’n club geeft een boost. Ik denk dat het nog gaat spoken voor andere ploegen die bij ons op bezoek komen.”

Overdag werken, maar nu genieten van vakantie

Iedereen moet de coronaregels op de voet volgen, ook al is dat voor niemand makkelijk. “Ik probeer me aan alles te houden”, zegt Ruben Smet.

“Ik heb mijn handgel altijd bij de hand. Ik zie privé slechts een beperkt aantal mensen, maar ik ben nog voltijds aan het werk als klantenadviseur voor Audi in Sint-Niklaas. Daardoor zie ik professioneel veel mensen, maar ik ben voorzichtig in die contacten.”

“Momenteel heb ik 2 weken vakantie, waardoor ik overdag fysiek werk kan verrichten met het oog op de heropstart van de groepstrainingen. Hopelijk is het over enkele weken zo ver. Ik zal alvast zonder extra kilo’s beginnen als we weer mogen trainen (lacht).”

Bedankt voor de babbel, Ruben, en hopelijk tot snel op OVK!