Racing Retro: Racing redt zich in 1989 in de slotmatch op Lokeren

Het seizoen 1988-1989 is voor een flink aantal Racingers eentje om niet snel te vergeten.

De langverwachte terugkeer van Racing in eerste klasse – de laatste matchen in de hoogste afdeling dateerden al van 1976 – verliep sportief allesbehalve rimpelloos.

De aanpassing aan het hoogste niveau duurde een tijdje. De openingsmatch op Club Brugge verloor Racing vrij kansloos (klik hier), ook de wedstrijden erna moest groen-wit zijn meerdere erkennen in zijn opponenten.

Racing begon met een magere 1 op 16 aan de competitie: 1 puntje in 8 wedstrijden (toen leverde een overwinning nog maar 2 punten op, nu 3), een gelijkspel thuis tegen het Waregem van Vital Borkelmans, Richard Niederbacher en Hans Christiaens.

Het duurde tot speeldag 10 voor Racing een eerste keer kon winnen: thuis werd het 4-0 tegen Racing Genk. Patrick Asselman scoorde 2 keer, Patrick Van Kets en Luc Leys elk 1 keer.

Racing sukkelde in die periode met blessures en was defensief geen toonbeeld van stabiliteit. Het bestuur greep in en haalde de Nederlandse international Ben Wijnstekers binnen om de verdediging te leiden (klik hier).

Met Wijnstekers in de ploeg gingen de prestaties van stamnummer 24 in stijgende lijn. Toch bleef het een heel seizoen lang vechten tegen de degradatie. Racing slaagde er niet in zichzelf wat ademruimte te verschaffen.

Zo bleef het tot de allerlaatste speeldag onzeker of onze jongens zich in 1e klasse zouden handhaven. Een wedstrijd op Lokeren, met Aimé Anthuenis als trainer, besliste over redding of zakken.

Op 13 mei 1989 reden enkele duizenden Racing-supporters naar het Daknam-stadion. Met slechts één missie: de kelen openzetten en Racing nog een jaartje extra in 1e klasse houden.

Wonder boven wonder lukte dat. Luc Leys bracht Racing voor het halfuur 0-1 voor. Patrick Versavel, de broer van Bruno die het seizoen erna ook voor KV Mechelen zou gaan spelen, zette de scheve situatie voor Lokeren met 2 doelpunten recht, maar dat was maar schijn.

Racing had het beste immers voor het laatste bewaard. In de 2e helft scoorden Patrick Van Kets en Didier De Bondt: eindstand 2-3. Een onverhoopte zege en de Mechelse supporters waren het delirium nabij. Racing eindigde zowaar nog op een meer dan veilige 13e plaats, ruimschoots voldoende voor het behoud.

Het feest in Lokeren en wat later in het Oscar Vankesbeeckstadion duurde tot de dag erna ’s ochtends. Sommige supporters vertrokken vanop de club rechtstreeks naar hun werk, het waren onvergetelijke momenten.

Racing speelde op Lokeren met: Pauwels, Massagie, Wijnstekers, Lankhaar, Uche, Claes, Blair, Asselman, Nijs, Van Kets en Leys. De Bondt en De Coninck vielen in.

Bekijk op onze youtube-pagina de samenvatting van de wedstrijd. Wouter Vandenhaute leidt de beelden in, Rik De Saedeleer geeft commentaar: https://youtu.be/1FngwgS7dZw