fbpx

Racing Retro: de promotie van Racing naar 1e klasse in 1988

In een nieuwe episode van Racing Retro nemen we jullie mee naar het succesvolle seizoen 1987-1988.

Racing is al jaren een vaste klant in 2e klasse en flirtte al een paar keer met promotie naar 1e klasse wanneer het bestuur in 1987 beslist om een flink tandje bij te zetten.

Met (onder meer) Carl Massagie (SK Beveren), Salvino Marinelli (SK Beveren) en Silvano Goretti (KV Mechelen) haalt Racing heel wat defensief en aanvallend geweld in huis.

Trainer Rik Pauwels ziet het graag gebeuren. De “snor” beschikt over een ruime (en sterke) kern van 20 spelers, waarbij 2 keepers. De club kan rekenen op de financiële steun van Pauwels Trafo, de bekende transformatorenfabriek, wat verder op de Antwerpsesteenweg.

Het seizoen verloopt voorspoedig en 3 matchen voor het einde speelt Racing in eigen huis voor de langverwachte terugkeer naar 1e klasse. Waterschei is op 24 april 1988 de tegenstander.

Was het Oscar Vankesbeeckstadion 4 jaar eerder nog volledig volgelopen (meer dan 12.000 fans) voor de beslissende match in de eindronde tegen Racing Jet, tegen Waterschei zit er merkelijk minder volk in de tribunes.

Weggeraken uit 2e klasse was dan ook geen kinderspel en heel wat Racingers hadden in die moeilijke jaren de pijp aan Maarten gegeven.

Zo lezen we dit in het Gedenkboek 1904-1987: “1986-1987, wat nu? Weggeraken uit 2e klasse is geen sinecure opdracht. Zeker niet met de politiek die Racing aankleeft: alles wordt op lange termijn bekeken en uitgewerkt, terwijl financiële risico’s en kortzichtige oplossingen als de pest gemeden worden.”

“De tering wordt naar de nering gezet. Voor Racing is de vedettentijd al lang achter de rug. De aantrekkingskracht en de uitstraling van de club zijn daardoor wel enigszins gedaald, maar niet alleen daardoor.”

“Er is de steeds groter wordende kloof tussen eerste en alle andere divisies. Het voetbal lijkt ook naar een verzadigingspunt te gaan vermits iedere wijk nu bijna haar eigen ploeg en jeugdwerking heeft. De mensen krijgen ook meer vrije tijd en meer ontspanningsmogelijkheden.”

“Daarbij komt misschien nog de belangrijkste oorzaak: het sportaanbod op radio en tv, dat vele sportliefhebbers wekelijks in huis houdt. Gevolg: Racing Mechelen ondergaat de algemene trend van een tanende publieke belangstelling, zodat de laatste seizoenen gemiddeld amper 1.500 supporters kwamen kijken.”

“Nochtans blijft eerste klasse voor Racing het einddoel. Men blijft tegen de stroom in vechten. Nog steeds probeert de club de sprong te maken. De voorzitter (Frans Meulemans) wil niets liever, daar hij de enige Racing-voorzitter is die nog nooit promoveerde. Het wordt steeds moeilijker om de eindjes aan elkaar te knopen, een promotie naar eerste afdeling blijft dan ook de enig mogelijke uitweg… en voor Racing kan dit niet snel genoeg gebeuren.”

Frank Raes kondigt Racing-Waterschei aan in Sportweekend van 24/04/1988 (lees verder onder de foto):


Het lukt dan toch…

Maar zoals het gezegde wil: het kan verkeren! En dus speelt Racing eind april 1988 voor de terugkeer naar 1e klasse. Tegen Waterschei kan het thuis niet meer verkeerd lopen.

De match begint geweldig, met een doelpunt in de 8e minuut van Verbruggen, die van dichtbij raak knalt. Waterschei komt snel terug tot 1-1, maar al snel zorgt De Coninck voor de 2-1.

Racing krijgt de overwinning en promotie niet cadeau, maar diep in de tweede helft verdwijnt de opgehoopte spanning na goals van Leys en opnieuw De Coninck. Racing haalt het met 4-1!

Een eerste veldbestorming van de supporters blijkt te vroeg, net als het interview dat trainer Pauwels aan de radio aan het geven is. Scheidsrechter Sandra had de indruk gewekt een einde aan de match te maken, maar er blijken nog enkele minuten te moeten worden gespeeld.

Wanneer Sandra er even later dan toch een punt achter zet, kan het feest in het Oscar Vankesbeeckstadion losbarsten. Supporters vallen in elkaars armen en een aantal bestuursleden kunnen hun tranen niet meer bedwingen: Racing promoveert en mag voor het eerst sinds 1976 naar de top van het Belgische voetbal!

Uitblinker Luc Leys zegt: “Eindelijk mogen we naar 1e klasse. De laatste jaren werd dat een obsessie, vooral voor mij persoonlijk. Ik ben 28 en daarmee wil ik zeggen dat het tijd wordt dat ik eindelijk in de hoogste afdeling ga voetballen.”

Racing speelde tegen Waterschei met: Bosmans, Doms, Van Nuffelen, Pluym, Verbruggen, Caes, Blair, Cox, Marinelli, De Coninck, Leys. Askraba en Goretti vielen in.


Bekijk de beelden van de kampioenenmatch op onze youtube-pagina (klik hier).

Een foto van de A-kern in het seizoen 1987-1988: